Na koji način 3D štampači mogu pretvoriti predmete iz vaše mašte u...

Na koji način 3D štampači mogu pretvoriti predmete iz vaše mašte u stvarnost?

600
0
PODELI
Broj 3 u zelenoj i slovo D u crvenoj boji odštampani u 3D štampaču

Da li ste čuli za revolucionarnu tehnologiju 3D štampača i njihovu široku primenu u raznim granama industrije kao i u svakodnevnom životu?

Nastala tokom 80-ih godina prošlog veka, ova tehnologija osvaja tržišta širom sveta donoseći mogućnosti lakše, brže i jeftinije izrade raznih prototipova ili čak i gotovih proizvoda.

Sjajni 3D štampači stvaraju jedinstvene predmete svih oblika, a sada ih možete imati i u svom domu ili kancelariji. Prenesite svoje sjajne ideje u stvarnost i pretvorite ih u opipljive predmete, baš onakve kakvim ste ih zamislili.

Saznajte šta su i kako rade ovi štampači i na koji način vam mogu koristiti da svoje zamisli „teleportujete” u stvaran svet i to u sve tri dimenzije.

Šta je 3D štampač?

To je uređaj koji pomoću digitalnog modela, koji se može napraviti u nekom od specijalnih programa (sličnih AUTO CAD-u) ili pomoću 3D skenera, štampa predmete u tri dimenzije koristeći različite materijale.

Predmeti se štampaju tako što se dodaju slojevi, koji predstavljaju horizontalni presek konkretnog predmeta, sve dok se ne dobije željeni oblik, odnosno gotov proizvod.

Dostupni sa različitim specifikacijama i performansama, od malih kancelarijskih do industrijskih modela kojima je moguće odštampati čak i delove automobila, 3D štampači stvaraju svet novih mogućnosti.

Čovek prstom dodiruje prst šake odštampane u 3D šampaču

Kako radi 3D štampač?

Kako biste odštampali željeni oblik, prethodno je potrebno da pripremite nacrt u nekom od odgovarajućih softvera, koji će ga razložiti na odgovarajuće slojeve i zadati štampaču adekvatne komande.

Nakon toga, od materijala koji se nalazi u štampaču, počeće stvaranje konkretnog predmeta, sloj po sloj. Drugim rečima, videćete kako se ni iz čega stvara predmet koji ste zamislili, sa svim oblicima, krivinama i specifičnostima. Zbog načina dobijanja proizvoda dodavanjem slojeva, ovo štampanje poznato je i kao aditivna proizvodnja.

Iako će vam biti potrebno malo vremena da shvatite koji je najbolji način da odštampate određeni predmet, u tome je deo čari koji vam rad sa 3D štampačem donosi. Imaćete priliku da istražujete i isprobate različite postavke i tako usavršavate krajnji proizvod i modifikujete ga dok ne bude tačno onakav kakvim ste ga zamislili. Da li smo pomenuli koliko je zabavno?

Dva čoveka istražuju i posmatraju proces 3D štampe ispred štampača u kome je odštampana figura

Koja je primena 3D štampača?

Ova sjajna tehnologija našla je svoju primenu u raznim oblastima, pa tako se danas mogu sresti, između ostalih, i štampači koji se koriste za štampanje čokoladnih poslastica najzanimljivijih oblika. Takođe, ovi uređaji višestruko su korisni u auto-industriji, stomatologiji, juvelirstvu, itd… Pored već pomenutih prototipova za razne uređaje, gotovih delova određenih proizvoda ili kompletnih proizvoda, na ovaj način se mogu odštampati i mnogi predmeti za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.

Možda je najupečatljivija i najrevolicionarnija upravo njihova upotreba u medicini. Tehnologija napreduje u tom pravcu da će se 3D štampači upotrebljavati da, koristeći ljudske ćelije, odštampaju organe koji će se dalje koristiti za transplantacije i spašavanje života. Čudesno, zar ne?

Ali na koji način vi možete da upotrebite ovaj sjajan uređaj i za šta? Mogućnosti su i tu razne.

Neka vaši Uradi sam projekti dobiju novu dimenziju uz sjajan 3D štampač

Da li vam se nekada desilo da ne možete da pronađete određeni predmet ili poklon kakav ste zamislili? Često se naše ideje i zamisli ne podudaraju sa dizajnerima ili kreatorima odeće, nakita ili personalizovanih poklona. Zamislite da možete da odštampate tačno to što želite.

Osmislite, pripremite nacrt u odgovarajućem programu i odštampajte svoju kućnu dekoraciju. Čak i ideje sa dečijih crteža mogu da se materijalizuju u najlepše uspomene koje ćete sačuvati na poseban način. Obogatite svoje iskustvo igranja omiljenih igrica ili pokažite svojoj deci magiju stvaranja omiljenih likova iz fantastičnih svetova u vidu stvarnih figurica.

3D štampači, posebno oni jednostavniji, sjajna su prilika da podstaknete dečiju kreativnost i probudite im radoznalost vezano za načine na koje im tehnologija može pomoći da ostvare svoje zamisli. Inspirišite ih da svet prilagođavaju svojim potrebama i pokažite im da ne moraju uvek da pristanu na gotova i već dostupna rešenja. Verujemo da to spada među najbolje poklone koje im možete pružiti.

Dečak zadivljeno gleda i dodiruje figuru broda odštampanu u 3D štampaču

Karakteristike 3D štampača

Zavisno od načina štampanja, tehnologije i svrhe u koje se koriste, ovi uređaji se mogu međusobno prilično razlikovati. Iako 3D štampači nesumnjivo imaju složene konstrukcije i načine rada čiji rezultati zavise od mnogo faktora, neke od karakteristika koje će odrediti bitne elemente procesa proizvodnje su:

  • Debljina sloja

Određuje koliko će detaljne biti figure i koliko će završne obrade biti potrebno – u suštini, što je tanji sloj to će prelazi između slojeva biti manje vidljivi.

  • Brzina štampanja

Koristeći ovaj podatak, okvirno možete izračunati koliko će vremena biti potrebno da se odštampa predmet određenih dimenzija.

  • Veličina radnog polja

Određuje maksimalne dimenzije predmeta koji je moguće odštampati.

Kod pojedinih modela, dostupne su i naprednije opcije kao što je, na primer, posmatranje rada sa udaljenosti pomoću kamere.

Materijali za štampanje

Ovi štampači mogu koristiti različite materijale, pa pored plastike i smole koje se često upotrebljavaju imamo i praškaste materijale na bazi gipsa, čak i metal. Određeni štampači mogu biti kompatibilni sa više vrsta materijala, ali sposobnost njihove istovremene upotrebe zavisi od broja ekstrudera, odnosno delova kojim se nanosi materijal. Tako određeni modeli imaju opciju štampanja sa više materijala ili sa više boja u isto vreme.

Osim onih koji se upotrebljavaju za štampanje predmeta, u ovim uređajima se možemo susresti i sa drugim materijalima koji mogu služiti kao potpora, ukoliko se štampaju oblici ili delovi koji izgledaju kao da vise u vazduhu. Nakon završenog procesa, ovi materijali se uklanjaju mehaničkim ili hemijskim putem. Za ovakav vid štampe, ipak, potrebno je da štampač ima dualnu ekstruziju, odnosno da može da koristi dva materijala u isto vreme.

Preoblikujte svoj svet uz 3D štampač

Bilo da imate strastveni hobi, mali biznis ili ste u razvijenoj fazi svog poslovanja, 3D štampač vam može doneti višestruku korist i svakako je investicija koja se isplati. Osim sjajnih mogućnosti izrade različitih predmeta, ovaj uređaj je i sjajno rešenje za jednostavniju i jeftiniju izradu određenih delova ili gotovih proizvoda bez dodatnog angažovanja resursa.

Za sve one entuzijaste koji vole da istražuju nove stvari i otkrivaju ili stvaraju svetove iz svoje mašte, od najjednostavnijih predmeta do složenih figura, donosimo sjajnu ponudu 3D štampača koji će promeniti vašu realnost.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR