Moguće je pokretanje iOS aplikacija na Android OS!

Moguće je pokretanje iOS aplikacija na Android OS!

775
0
PODELI

Cider, sloj kompatibilnosti operativnog sistema, omogućava iOS aplikacijama da rade nativno na Android uređajima.

Breaker

Ovim projektom bave se studenti na Kolumbija Univerzitetu i stigli su do faze kada Cider uspešno pokreće iOS aplikacije na Android kernelu, baš kao što to rade na Apple-ovom XNU kernelu.

Citat iz objavljenog istraživačnog rada: “Cider radi u sklopu Android operativnog sistema na uređaju i oponaša aplikativni interfejs stranog operativnog sistema, iOS-a, kako bi uspešno pokretao iOS aplikacije.” Kako bi ovo postigli, istraživači su koristili više tehnika za kompatibilnost, uključući prepravke u kodu za izvršavanje aplikacija, što omogućava da čist iOS kod radi na Android operativnom sistemu i to sa pristupom višim funkcijama uređaja. To omogućava da iOS aplikacije pristupaju Android bibliotekama kako bi omogućile interakciju hardvera i softvera Android uređaja.

U prikazanom video snimku, Nexus 7 (2012) sa ubačenim Cider slojem preko Androida uspešno otvara i pokreće regularne Android aplikacije i iOS aplikacije poput Yelp i Apple iBooks.

Pošto je u pitanju projekat u razvoju, Cider poseduje određena ograničenja. Aplikacije koje se oslanjaju na mogućnosti poput kamere, GPS modula ili Bluetooth-a ili ne rade, ili imaju ograničenu funkcionalnost. Ubuduće će i ovo biti moguće.

Dok tim koji radi na projektu Cider kaže da Cider uklanja potrebu za virtuelizacijom koja je zahtevna za resurse uređaja, postoji određeni lag kada se pokreću iOS aplikacije. Prema istraživačkom radu, ovo je zbog nekompletne OpenGL ES implementacije, ali je moguće rešiti i ovaj problem.

Za sada, Cider je prototip na kome se radi upravo zbog istraživačkog rada. Tim nije najavio planove da nastavi sa radom na projektu, ali kompatibilnost sa aplikacijama raznih platformi je područje velikog interesovanja, posebno kada su firme u pitanju. Pa je vrlo moguće da Cider uskoro postane gotov proizvod.

 

Izvor: Android Authority

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR