Mobilni telefoni koji su promenili svet

Mobilni telefoni koji su promenili svet

4000
1
PODELI

Danas je teško zamisliti svakodnevni život bez mobilnog telefona, a pametne funkcije, internet, aplikacije i ekrani na dodir su potpuno uobičajena stvar.

Prvi komercijalno dostupan mobilni telefon je pušten u prodaju pre tacno 30 godina. Motorola Dynatac 8000X je izgledao kao poveći bežični telefon od 25.5cm, težak 800 grama i koštao čak 4000$. Od “funkcija” je podržavao samo pozive i bildovanje bicepsa ukoliko bi ga često koristili 🙂
Photo by Best DSC!

 

1989 godine, Motorola je predstavila MicroTac, najmanji mobilni telefon u to vreme, koji je od danasnjeg giganta Galaxy Note II bio svega 7.5cm veći i duplo teži.

Prvi telefon na preklop je podržavao neverovatne stvari poput otključavanja na šifru, konvertor valuta, handsfree i najbitnije – telefonski imenik.
motorola microtac

Čuvena Nokia 3210 koja se pojavila 1999 godine, bila je medju prvim mobilnim telefonima kojima niste mogli da oćoravite nekog, jer je antena bila unutar uredjaja.
Monohromatski ekran je pored drugih stvari služio da igrate igru Snake (čuvena zmijica) koja se prvi put pojavila na ovom modelu koji je prodat u čak 190 miliona primeraka.

nokia 3210


Sony Ericson T68i
iz 2002 godine je bio granica izmedju “pametnih” i “glupih” telefona, imao ekran u boji, Bluetooth, MMS, WAP i e-mail.  Kameru i tastaura su postojale u vidu posebnih dodataka.
… a koristio ga je i James Bond.
sony ericsson t68i


Treo 600
iz 2003. godine je prvi telefon kompanije Palm koja je pravila tada popularne PDA uredjaje (pametni telefon, ali bez telefona 😀 )
Kamera, MP3 player, aplikacije, ekran od 2.5″ i Qwerty tastatura su bile vrlo moderne funkcije u to vreme.

palm treo 600

Nokia N95 je bio čudo tehnike u koji su se ljubitelji telefona zaljubljivali 2007. godine.
GPS navigacija, kamera od 5 mega piksela sa blicem koja snima i video, Symbian operativni sistem i 3D grafički chip bile su samo neke od stvar koje su krasile ovaj model.
nokia n95

A onda se pojavio Apple iPhone (2007) i okrenuo svet pametnih telefona naopačke. Iako su mnoge stvari na njemu vidjene ranije, iPhone ih je objedinio i popularizovao u paketu koji je bi jedinstven, počev od dizajna, operativnog sistema, lakoće korišćenja i fantastičnog utiska u radu sa njegovim kapacitivnim ekranom na dodir.
Većina današnjih telefona se oslanja na taj koncept i teško je zamisliti kako bi mobilni telefoni izgledali i radili da se iPhone nije pojavio.
iphone

… Samsungovi naročito 🙂

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR