MIT želi nuklearne reaktore na okeanu

MIT želi nuklearne reaktore na okeanu

731
0
PODELI
1972-nuclear-power-plant-sm

Inženjeri sa čuvenog tehničkog koledža u Americi, MIT-ija, su predložili po njima briljantnu ideju da smeste nuklearnu centralu na ili u okean.

Nuklearna centrala bi trebalo da bude smeštena na plutajuću platformu usidrenu nekoliko milja od obale. MIT inženjeri tvrde da bi ovakva centrala bila praktično imuna na zemljotrese, cunamije i topljenje reaktora. U dubokoj vodi, cunami talasi nisu dovoljno veliki da bi prouzrokovali dovoljno štete,a zemljotresi se uopšte ne osećaju.

Jacopo Buongiorno sa MIT-ija je rekao da plutajući nuklearni reaktor na okeanu, takođe ima pristup jednostavnom rešenju pasivnog hlađenja i praktično ima “beskonačno veliki hladnjak”.

Verovatno dotični Buongiorno nije pogledao dovoljno filmova o katastrofama, ali ideja da čovečanstvo može da sagradi bilo šta što je nepotopivo je trebala da potone sa Titanikom. Dok su duboke vode možda otporne na cunamije, sigurno ne bi bile imune na oluje. U kritičnoj situaciji, nuklearna centrala bi pre ispustila radioaktivne gasove u okean nego u vazduh,a jedan od problema kod nesreće u Fukushima reaktoru u Japanu je što je radioaktivna morska voda zagadila ogromne delove okeana.

simpsons-fish

Da li mislite da je dobra ideja da se nuklearni reaktor smesti na okean?

Izvor: Fudzilla

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR