Microsoft uvodi Windows Unlock opciju na Windows 10

Microsoft uvodi Windows Unlock opciju na Windows 10

848
0
PODELI

Prošle nedelje Microsoft je objavio plan razvijanja Windows 10, otkrivajući na kojim mogućnostima se trenutno radi. Dve od navedenih mogućnosti su opcije otključavanja računara koristeći telefon ili lični uređaj, poput Microsoft Band 2.

Breaker

Ova mogućnost je poznata kao Windows Unlock i koristiće Companion Device Framework.

Za sada, radi se na sledeća četiri načina otključavanja računara putem telefona ili ličnog uređaja:

  • Nakon povezivanja ličnog uređaja na PC preko USB, dodirne se taster na samom uređaju i otključa se računar.
  • Telefon u džepu koji je preko Bluetooth-a već uparen sa računarom. Pritiskom na Space taster, telefon dobija obaveštenje. Potvrdom obaveštenja, računar se otključava.
  • Dodirivanjem ličnog uređaja sa NFC čitačem kako bi računar bio brzo otključan.
  • Noseći narukvicu za fitnes koja je već potvrdila korisnika. Približavanjem računaru i obavljanjem posebne gesture (recimo, tapšanjem), računar se otključava.

Iako je uvek lepo imati više opcija, još uvek nije jasno zašto bi većina ovih bila jednostavnija od unosa PIN koda ili otključavanja prepoznavanjem lica.

U dokumentaciji se navode i tri vrste signala. Da bi otključavanje bilo uspešno, sva tri signala moraju biti ostvarena.

  • Signal namere: Omogućava korisniku da iskaže nameru da otključa uređaj, poput dodirivanja tastera na fitnes narukvici.
  • Signal prisutnosti korisnika: Potvrđuje da je korisnik zaista prisutan kod računara. Na narukvici može se zatražiti unos PIN koda ili pritisak određenog tastera.
  • Signal uklanjanja dvoznačnosti: Windows 10 računar identifikuje koji korisnik želi da pristupi računaru, u slučaju da postoji više naloga ili narukvica može otključati više različitih računara.

Naravno, korisnici imaju različite potrebe, pa sa predstavljanjem više opcija, svako će odabrati onu koja mu najviše odgovara.

 

 

Izvor: neowin

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR