Microsoft razmišlja o besplatnoj verziji Windows 8.1

Microsoft razmišlja o besplatnoj verziji Windows 8.1

988
0
PODELI

Nakon smanjene cene za licenciranje Windows Phone softvera, postoje dokazi da Microsoft razmišlja o sličnoj strategiji i za klasične računare. Kako navodi The Verge, Microsoft trenutno testira besplatnu verziju Windows 8.1 operativnog sistema pod nazivom “Windows 8.1 with Bing”.

Breaker

Windows 8.1 with Bing zvuči kao da će biti olakšana verzija punokrvnog operativnog sistema koja se fokusira na upakivanje Microsoft aplikacija i servisa kako bi profitirali na njihovoj upotrebi, a ne na kupovini softvera. Ova verzija softvera će biti pozicionirana kao besplatna (ili vrlo povoljna) opcija za korisnike koji su još uvek na Windows 7 operativnom sistemu. To bi moglo pomoći i proizvođačima PC računara čija je cena ispod 250 dolara, jer je to kategorija koju Microsoft očigledno cilja kako bi se takmičio sa Google-ovim Chrome OS uređajima, uključujući Chromebook.

Nomenklatura nalaže da bi “Windows 8.1 with Bing” mogao biti fokusiran na korišćenje internet pregledača (browser), što znači da bi to mogao biti direktan konkurent Chromebook računarima. Sve ovo je i dalje u eksperimentalnoj fazi, pa možda nikada neće ni zaživeti.

Windows 8.1

Microsoft prelazi na način poslovanja koji ne uključuje naplaćivanje OEM partnerima, što znači da je to velika promena strategije, koja je najverovatnije i neophodna kako bi se izborili sa konkurencijom. Google ništa ne naplaćuje Android, na primer, a Apple nudi svoj operativni sistem OS X krajnjim korisnicima u potpunosti besplatno od poslednje verzije.

Za sada, čini se da će Microsoft zadržati plaćene verzije operativnih sistema i ponuditi jeftinu ili besplatnu varijantu za najniži rang na tržištu, ali će se fokusirati na softver i servise, što može značiti da su na pomolu veća pomeranja na tržištu operativnih sistema.

 

Izvor: TechCrunch

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR