Microsoft negira optužbe da je dozvolio NSA pristup e-mailovima

Microsoft negira optužbe da je dozvolio NSA pristup e-mailovima

473
0
PODELI

Softverski gigant Microsoft je negirao da je dozvolio američkim špijunima direktan pristup Outlook e-mail servisu ili instant porukama.

Prošle nedelje je vest bila da je Microsoft pomogao NSA da zaobiđe Microsoftovu enkripciju da bi NSA mogla uspešno da nadgleda e-mail naloge kroz Outlook.com.

Ali ove nedelje Brad Smith iz kompanije Microsoft je rekao da ovo nije tačno. Microsoft nije pružio nijednoj vladi direktan pristup e-mailovima ili instant porukama. Na njegovom blogu,  Smith je napisao da kompanija ne pomaže vladinim agencijama da zaobiđu njihovu enkripciju.

“Da budem jasan, ne pružamo nijednoj vladi mogućnost da razbije enkripciju, niti dostavljamo vladi ključeve za otključavanje enkripcije,” napisao je Smith. Microsoft samo reaguje kada je obavezan da to uradi po zakonu. Materijal se izvlači sa Microsoftovih servera gde stoji u neenkriptovanom stanju i onda se dostavlja vladinim agencijama.

Microsoft je tražio od Američkog državnog tužioca Eric Holdera da dozvoli Microsoftu i drugim komunikacionim provajderima da obelodane “malo detaljnije informacije” o tome kako tačno kompanije postupaju kada im vladine agencije zatraže podatke iz razloga nacionalne bezbednosti.

“Američki ustav garantuje nam slobodu da delimo vise infomacija sa javnošću, ali nas ipak vlada sprečava u tome,” rekao je Smith.

Microsoft dozvoljava američkoj vladi pristup podacima sa SkyDrive servisa, kao i Skype poziva kada dobije službeni zahtev za tako nešto, kao što je nalog za pretres ili pismo nacionalne sigurnosti, rekao je Smith. Ako se traže korisnikovi podaci iz službenog e-maila ili baze podataka Microsoft pokušava da preusmeri vladinu agenciju koja ih traži direktno na korisnika, rekao je,”i obaveštavamo korisnika ovome, osim ako nismo zakonski sprečeni da to uradimo”.

Rekao je i da Microsoft nije nikad nekoj vladi dao podatke o korisnicima za bilo koji biznis ili kompaniju ili vladinim klijentima iz razloga nacionalne sigurnosti.  Tokom 2012. Microsoft je ispoštovao 4 zahteva vlasti koje se tiču nekog biznisa ili vladinog klijenta, dodao je.

Da li i vas nadgleda NSA?

Izvor: Fudzilla

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR