Microsoft kupuje Nokia telefone

Microsoft kupuje Nokia telefone

931
1
PODELI

Micosoft je pristao da otkupi Nokijino odeljenje za proizvodnju telefona za 7.1 milijardi dolara u kešu. Microsoft će postati kompanija koja pravi sopstvene telefone.

32.000 zaposlenih u Nokiji će se sada pridružiti Microsoftu kao deo dogovora. I do toga se došlo skoro dve ipo godine nakon što je Nokia postala ekskluzivan partner Microsofta u proizvodnji Windows Phone telefona. To partnerstvo je dovelo do nekih impresivnih telefona – u skorije vreme to je Lumia 1020, koji poseduje najbolju kameru na telefonima do sada. Izgleda da je razmišljanje Microsofta da kupovinom Nokia hardverskog odeljenja postane poput Apple-a i iPhone-a.

Windows Phone drži samo 3.7 procenata tržišta pametnih telefona, po merenjima do druge četvrtine 2013. Prema Microsoftovom predviđanju, koje je objavio juče, nada se da će držati 15 procenata u celom svetu do 2018. godine. Microsoft je u pravu da je u pitanju dug proces probijanja na tržište, i ima vremena da stigne konkurenciju, ali to su mali ciljevi za plan poslovanja od 5 godina. Pet godina je mnogo vremena, pogotovu za tehnološku industriju. Za to vreme tržište se može kompletno promeniti, velikani pasti, a novi se uzdignuti. Pre 5 godina iPhone se tek pojavio, a RIM je bio na tronu. Danas, iPhone ima ime i postao je izuzetan brend i proizvod, dok Blackberry je, na žalost, propao i moli da ga neko kupi i rasparča.

Nokia, po glasinama, pravi tablet od 10.1 inča pod imenom Sirius, i nalik je na Lumia telefone. Priča se da tablet pokreće Windows RT sistem, ali se sada ne zna kako će se taj tablet uklopiti sa Microsoftovim Surface tabletima. 

Microsoft, iako će otkupiti Nokiju, neće prestati da daje licence za Windows Phone softver drugim proizvođačima, već će praviti i svoje telefone. Ovo je slična situacija kao što je Google kupio Motorolu, ali je nastavio da daje podršku i drugim proizvođačima poput HTCa i Samsunga. Microsoft je javno rekao da je i dalje posvećen partnerstvu, ali pitanje je kakva će biti saradnja drugih proizvođača tj. da li će HTC i Samsung i dalje praviti Windows Phone. Ovo može dovesti do toga da samo Microsoft pravi Windows Phone telefone.

Vreme će pokazati…

 

Izvor: Gizmodo

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR