Microsoft je pomagao NSA

Microsoft je pomagao NSA

699
0
PODELI
microsoft_logonew

Microsoft je blisko sarađivao sa američkim obaveštajnim službama i dozvoljavao da se presreću komunikacije korisnika. Ovo uključuje i pomaganje Nacionalnoj Sigurnosnoj Agenciji (National Security Agency) iliti NSA da zaobiđe Microsoftove enkripcije.

Prema strogo poverljivim dokumentima koje je Guardianu dao Edward Snowden, Microsoft je pomogao NSA da zaobiđe enkripcije da bi odgovorio na zabrinutost NSA da neće moći da presreće web chat na novom Outlook.com portalu.

Pre pomoći od giganta iz Redmonda (Microsofta),  NSA je već imala pre-encryption pristup e-mail-ovima na Outlook.com, uključujući Hotmail. Microsoft je takođe sarađivao sa FBI ove godine da bi NSA omogućio lakši pristup preko Prism platforme za nadgledanje Microsoftovom cloud storage servisu SkyDrive, koji trenutno ima više od 250 miliona korisnika u svetu.

Microsoft je sarađivao sa jedinicom za presretanje podataka u FBI da bi “razumeo” potencijalne sigurnosne problem sa delom Outlook.com platforme koji omogućava korisnicima da kreiraju e-mail alijase. Devet meseci nakon što je Microsoft kupio Skype, NSA se “pohvalio” da se utrostručio broj Skype video poziva sakupljenih kroz Prism platformu. Prism podaci su rutinski deljeni sa FBI i CIA, a jedan NSA document opisuje Prism program kao “tismki sport”.

Izgleda da se ovo neće dobro završiti po Microsoft. Da li bi i vi koristili softver koji prenosi šta radite špijunskim agencijama? Možda samo da bi ih nervirali? 🙂

Izvor: Fudzilla

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR