MediaTek Helio X20 – mobilni čipset sa 10 jezgara

MediaTek Helio X20 – mobilni čipset sa 10 jezgara

758
1
PODELI

MediaTek je kompanija koja je prva predstavila octa-core procesore za mobilne telefone još 2013. godine. Iako su druge kompanije tvrdile da je to suvišno i nepotrebno (uključujući i suparnika, Qualcomm),  ubrzo su ispratile svojom verzijom octa-core čipova. Ali MediaTek će ubrzo predstaviti čipset za telefone sa deca-core procesorom – Helio X20!

Breaker

Zapitaćete se da li nam zaista trebaju pametni telefoni sa deset jezgara, pogotovu jer ih mahom koristimo za pregled interneta i učestvovanje na društvenim mrežama. Ali Helio X10 će imati arhitekturu koja se sastoji iz tri klastera – dva snažnija Cortex-A72 jezgra i osam energetski štedljivih Cortex-A53 jezgara. Tako da će telefon trošiti manje u većini operacija, dok će dodatna snaga biti uvek na raspolaganju kada god to korisniku zatreba. “To je kao kada imate dodatnu opremu u autu, koju koristite kada prelazite zahtevnije puteve”, naveo je Finbarr Moynihan, Generalni menadžer za internacionalnu prodaju u kompaniji MediaTek.

mediatek chip

Jednostavnije rečeno, Helio X20 će omogućiti vašem uređaju da jednostavno pređe iz štedljivog klastera jezgara na moćan klaster kada se za to ukaže potreba. Na taj način uređaj pruža bolje performanse u radu i prilikom reprodukcije multimedije.

MediaTek Helio X20 će biti dostupan kompanijama u trećem kvartalu ove godine, a očekuje se da se pojave prvi uređaji sa ovim čipsetom krajem 2015. godine.

 

Izvor: AndroidCommunity

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR