Manuel Noriega tužio Activision zbog Black Ops 2

Manuel Noriega tužio Activision zbog Black Ops 2

738
0
PODELI
Noriega_radio_BOII

Bivši Panamski diktator, Manuel Noriega, je tužio Activision zbog neovlašćenog korišćenja njegovog lika u igri Call of Duty: Black Ops 2.

Manuel Noriega je bio na vlasti u Panami veći deo 80-ih godina godina prošlog veka, dok ga Amerikanci putem invazije nisu svrgli sa vlasti. Njegova dela su uzrok njegovog pojavljivanja u igri Call of Duty: Black Ops 2. Ali njegov lik je korišten bez njegove dozvole i to je dovelo do ove bizarne tužbe.

Noriega je podneo tužbu protiv kompanije Activision u kojoj tvrdi da je njegov lik “javno zloupotrebljen” u Black Ops 2. U tužbi se tvrdi da je njegovo pojavljivanje u ovoj igri “nanelo štetu” Noriegi tako što su ga prikazali kao “antagonistu i počinioca mnogih izmišljenih strašnih zločina”. Opisan je kao “kidnaper, ubica i neprijatelj Amerike”. U tužbi se još dodaje da je u jednom trenutku u igri Black Ops 2 glavni cilj da se Noriega uhvati.

“U video igri optuženog, Black Ops 2, pojavljuju se nekoliko stvarnih ličnosti, ukjlučujući i tužioca sa jednim ciljem, da se poveća realnost same igre. Ovo je prouzrokovalo povećanje prodaje igre Black Ops 2. Optuženi je namerno i sistematično zloupotrebio lik tužioca da bi povećao prodaju i profit, a na štetu tužioca i bez njegovog pristanka”, kaže se u ovoj tužbi Manuela Noriege.

Prema advokatu Jas Purewall-u, Noriega možda uopšte nema pravo da podnese ovakvu tužbu. Naime, u Americi, pojedinci imaju pravo na nešto što se zove pravo na publicitet, što nekome daje kontrolu nad time kako se njegov lik prikazuje i opisuje u komercijalnim proizvodima, što uključuje i video igre.Ali ovo pravo imaju samo američki građani, a Noriega nije državljanin Amerike, čak i ne živi tamo. Zbog ovoga je njegova tužba pod znakom pitanja, jer nije jasno koje su legalne osnove pod kojima može ovu tužbu da podnese u Americi.

Manuel Noriega sada ima 80 godina i služi zatvorsku kaznu od 20 godina u zatvoru u Panami.

Šta vi mislite o ovoj bizarnoj tužbi Manuela Noriege? Da li će samo doneti dodatni publicitet igri Call of Duty: Black Ops 2?

Izvor: PC Gamer

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR