Legenda živi – Nokia Android telefoni stižu!

Legenda živi – Nokia Android telefoni stižu!

9868
0
PODELI

Pomalo neočekivano, objavljeno je da se Nokia vraća u igru sa mobilnim telefonima!

Android pametni telefoni i tableti sa Nokia brendom će uskoro stići na tržište, nakon internog dogovora između kompanija Microsoft, Nokia Technologies, Foxconn i HDM global. Da, komplikovano je.

Ovo je suština:

  • HDM global iz Finske preuzima udeo “običnih” telefona kompanije Microsoft, kao i prava da prodaje uređaje pod Nokia brendom.
  • Microsoft će prodati ostatak posla sa običnim telefonima (proizvodne pogone) kompaniji FIH, ćerki kompanije Foxconn, za 350 miliona dolara.
  • Nokia Technologies (Tehnologija kompanije Nokia i licence) će izdati dozvolu na korišćenje Nokia brenda i dela patenata kompaniji HMD global.
  • HMD global će imati ekskluzivna prava da proizvodi i prodaje Nokia telefone, smartfone i tablete.
  • Nokia Technologies će se pitati za razvoj uređaja sa Nokia brendom. Ovi proizvodi će morati da ispune “obavezne uslove brenda i testove performansi”. Nokia će imati svog predstavnika u odboru kompanije HMD.
  • HMD global će upravljati prethodni generalni direktor kompanije Nokia, Arto Nummela, koji je trenutno na poziciji podpredsednika u kompaniji Microsoft.

 

Šta sve ovo znači za potrošače? To znači da će Nokia Android telefoni i tableti uskoro krenuti sa prodajom. Razvijaće se od strane HMD global, a delimično će se pitati Nokia Technologies, a proizvodće se od strane Foxconn-a. Nakon skoro decenije čekanja, pravi Android Nokia telefon će biti stvarnost.

Da li će ovi uređaji biti verni Nokia duhu i istoriji? Možemo samo da se nadamo, jer očigledno nije reč samo o izdavanju licence, već će Nokia Technologies učestvovati u razvoju i izradi novih uređaja koji će “ispuniti očekivanja potrošača Nokia uređaja, uključujući kvalitet, dizajn i inovacije”.

HMD global je smešten u Helsinkiju i u njemu rade brojni Nokia veterani iz zlatnog doba kompanije.

Ukoliko sve protekne kako treba, HMD global bi mogao da bude duhovni naslednik Nokia iz uspešnog doba, dok Nokia Technologies nastavlja sa ulaganjem u razvoj inovativnih proizvoda poput njihove 360 kamere. Dok Microsoft okreće novi list i ostavlja iza sebe lošu poslovnu odluku preuzimanja Nokia mobilnog biznisa.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR