LBA Scrambler tehnologija mogla bi da poveća performanse današnjih SSD-ova do 300...

LBA Scrambler tehnologija mogla bi da poveća performanse današnjih SSD-ova do 300 posto

726
0
PODELI
ssd+320+angle+right+1to1_story

Team Japanskih naučnika je razvio LBA Scrambler tehnologiju koja značajno može da poveća performanse SSD-ova i takođe da im smanji potrošnju.

Istraživački tim je u simulacijama postigao uvećanje brzina upisa od 300%, potrošnja je smanjena za 60% i smanjen je piši/briši (write/erase) ciklus za 55%. Оnо što je najbolje je što sadašnja generacija SSD diskova može da iskoristi prednosti LBA Scrambler tehnologije, ne morate kupovati novi SSD.

lba-scrambler-main1

LBA Scrambler je tehnologija koja smanjuje fragmentaciju podataka. LBA je skraćeno od “logical block address”. Ova tehnologija radi tako što LBA smešta između fajl sistema i flash translacionog sloja (FTL). LBA onda konvertuje logičke adrese podataka koji se upisuju da bi smanjila efekat fragmentacije.

lba-scrambler-main2

Trenutno se postojeći podaci smeštaju na nove memorijske lokacije dok se prvobitni podaci overwrite-uju i brišu, što stvara potrebu za “garbage collection”, a to stvara  latenciju. Nova tehnologija radi tako što se novi podaci upisuju na jednu od fragmentisanih memorijskih oblasti. Kao rezultat ovoga, broj neispravnih oblasti u memorijskom bloku koje treba obrisati se povećava, a ovo smanjuje broj validnih oblasti koje se moraju kopirati na neku drugu memorijsku lokaciju u vreme stvaranja garbage collection.

Tim Japanskih istraživača je LBA Scrambler tehnologiju predstavio na 2014 IEEE International Memory Workshop (IMW) konferenciji. Treba se nadati da će ova tehnologija biti uskoro dostupna krajnjim korisnicima.

Izvor: HOT HARDWARE

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR