Kraj podrške za Windows XP

Kraj podrške za Windows XP

1555
0
PODELI

Danas je kraj za Windows XP, jer od danas Microsoft više neće pružati sigurosne zakrpe za ovaj operativni sistem koji je star 12 godina.

Breaker

“Microsoft je pružao podršku za Windows XP u proteklih 12 godina. Ali sada je došlo vreme da se, zajedno sa našim hardverskim i softverskim partnerima, investiraju sredstva u podršku novijih tehnologija kako bi mogli da nastavimo sa isporučivanjem odličnog novog iskustva,” izjavio je Microsoft.

Microsoft Office 2003 je još jedan proizvod koji više neće dobijati sigurosnie zakrpe nakon današnjeg dana.

Predstavljen 25. oktobra 2001. godine, Windows XP je jedan od najuspešnijih proizvoda ove kompanije. Naslednik ovog sistema, Windows Vista, ubrzo je zamenio Windows 7. Sve do septembra 2012. godine Windows XP je bio najpopularnijih operativni sistem, kada ga je Windows 7 zamenio.

Microsoft je objavio tri Service pack-a za Windows XP. Poslednji, SP3, predstavljen je u maju 2008. godine. U aprilu 2009. Microsoft je završio sa mejnstrim podrškom za ovaj operativni sistem, što znači da je prestao da pruža besplatnu tehničku podršku. Sve do danas Microsoft je pružao “produženu podršku”, koja je uključivala plaćenu tehničku podršku i sigurosna unapređenja.

Šta sve ovo znači za običnog korisnika? Jednostavno rečeno, možete nastaviti sa korišćenjem Windows XP i Office 2003, ali, kako vreme prolazi, ovi proizvodi će postajati sve više i više ranjivi na viruse i ostale sigurosne propuste.

Korisicima koji još uvek koriste Windows XP Microsoft preporučuje da unaprede PC na model koji podržava najnoviju verziju operativnog sistema – Windows 8.1.

 

Da li ćete vi preći sa Windows XP na neku noviju verziju operativnog sistema? Ako je odgovor potvrdan, na koji operativni sistem ćete preći? Windows 7? Windows 8.1?

 

Izvor: Mashable

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR