Koji projektor kupiti?

Koji projektor kupiti?

238
0
PODELI
Projektor na stolu u kancelariji

Projektori sve učestalije postaju jedni od glavnih emitera sadržaja za kućne bioskope, preduzeća, škole. Oni svoju publiku obaveštavaju, oduševljavaju i zabavljaju.

Ukoliko i ti želiš da priuštiš sebi projektor, ali nisi siguran koji je adekvatan model za tebe, potrudićemo se da ti izbor olakšamo, jer usled mnoštva tehnoloških termina, akronima izbor definitivno nije baš lak. Ali ako se zajedno sa nama posvetiš istraživanju o projektorima kupovinu ćeš obaviti bez muke.

Zato krenimo zajedno sa otkrivanjem bitnih stavki koje treba da znaš o projektorima. Saznaćeš kako rade projektori, koje vrste projektora postoje, njihovu namenu i mnogo toga još.

Šta je projektor, kako radi i koje vrste projektora postoje?

Projektor je optički uređaj koji projektuje tj. „baca“ sliku ili video na platno ili zid. Projektori koji za izvor svetlosti koriste lampu emituju sliku propuštanjem svetlosti kroz providno sočivo. Dok projektori koji upotrebljavaju laser sliku projektuju direktno bez korišćenja sočiva.

Osim podele prema izvoru svetlosti, projektore možemo podeliti prema tehnologiji i načinu projekcije slike sa projektora na zid ili platno za projektor. Prema ovoj podeli postoje LCD, DLP i LCOS projektori.

LCD projektori rade uz pomoć LCD matrica i kolor filtera koji omogućavaju prikaz slike u veoma dobroj rezoluciji. DLP projektori koriste matrice ogledala, odnosno usmeravaju svetlost i reflektuju je na sliku. Lakše se održavaju u odnosu na LCD projektore, kako nemaju kolor filtere. Treći tip, LCOS projektor predstavlja spoj LCD i DLP projektorskih funkcionalnosti.

DLP tehnologiju najviše koriste BenQ, Samsung, LG, Hisense. LCD tehnologija je zastupljena kod Epson projektora i Panasonic projektora. Dok su LCOS tehnologiji privržene kompanija JVC i Sony.

Projektori se mogu koristiti za različite aktivnosti – prezentovanje izveštaja u firmama, predavanje u školama i fakultetima. Takođe, svoju primenu posebno nalaze i u našim domovima, kako predstavljaju odličan izbor za kućni bioskop.

Kupovina projektora prema nameni

Ukoliko si odlučio da kupiš projektor, pre same kupovine važno je da dobro razmisliš koju će osnovnu namenu projektor imati. Da li ćeš projektor koristiti za kućni bioskop, dnevnu sobu, kancelariju, nastavu, gaming ili gledanje utakmica?

Projektor za kućni bioskop

Ako želiš da stekneš najimpresivnije iskustvo tokom gledanja filma, potrebno je da nabaviš projektor za kućni bioskop, a ne „poslovni“ ili „komercijalni“ projektor.

Projektor napravljen za gledanje filmova se uglavnom fokusira na isporuku neverovatnog kvaliteta slike sa visokim kontrastom, dubokom crnom bojom i bogatom zasićenošću boja.

Većina kućnih projektora najbolje funkcioniše u namenskoj prostoriji za projektor gde možeš da kontrolišeš količinu svetlosti u prostoriji koja dolazi kroz prozore ili vrata.

Projektor za kućni bioskop, projektorsko platno, moderna dnevna soba

Kada kupuješ projektor za kućni bioskop, želiš model koji ima 4K rezoluciju. Iako ćeš prvobitno pomisliti da je dovoljan i projektor od 1080 px, kupovinom projektora sa 4K rezolucijom dobićeš daleko superiorniju sliku koja će vam oduševiti vizuelna čula.

Projektor za dnevnu sobu

Dnevne sobe predstavljaju jedinstven izazov za entuzijaste projekcije, ali zbog čega? Prvo u dnevnoj sobi želiš da imaš veliki ekran, iako je prostorija osvetljenja prirodnom svetlošću, a da pri tome nemaš veliku udaljenost zbog kvadrature prostorije. Ako misliš da projektor možda ne može zadovoljiti ove kriterijume, varaš se.

Kako je tehnologija inovativnija sve je lakše pronaći projektor koji ispunjava navedene kriterijume. Ključna osobina kod projektora za dnevnu sobu jeste da on ima ultra kratki domet! Projektori sa ultra kratkim dometom mogu da se nalaze direktno ispod filmskog platna i da ujedno emituju veoma svetlu sliku na maloj udaljenosti.

Projektor za dnevnu sobu, projektorsko platno, moderna soba

Njihova instalacija je jednostavnija u poređenju sa drugim modelima, jer ćeš verovatno morati da provučeš manje kablova od video izvora do projektora kako će oni često stajati na istom postolju.

Projektor za kancelariju

Poslovni projektori su napravljeni prvenstveno za prikazivanje grafikona, izveštaja, Power Point prezentacija, ali se mogu koristiti za drugu multimediju i zabavu.

Kada su u pitanju projektori za prezentacije bitni su lumeni. Okruženje na radnom mestu je obično veoma dobro osvetljeno, što ga čini izazovom za manje multimedijalne projektore. Ali sa projektorom koji ima velik broj lumena lako možeš napraviti izvanredne prezentacije na ogromnom ekranu. Preporučen broj lumena za prezentovanje u kancelarijama iznosi oko 4000 lumena.

Ukoliko planiraš da prezentuješ razne tabele, finansijske izveštaje i druge slične prezetancije dovoljna je SVGA rezolucija (800×600 px), dok ako želiš nešto više mogućnosti biraj XGA (1024×768 px), WXGA (1280×800 px) ili Full HD (1920×1080 px).

Momak prezentuje u sali za sastanke svojim kolegama koji sede za kancelarijskim stolom

Za razliku od projektora za dnevnu sobu gde je bitan kratki domet, kod projektora za kancelariju imaćeš više opcija. Možeš ići sa projektorom koji ima kraći ili duži domet u zavisnosti od veličine kancelarije ili sale za sastanke u koju ćeš projektor instalirati.

Projektor za nastavu

Projektori mogu učiniti učenje zabavnijim i zanimljivijim, tako da predstavljaju odličan alat za edukatore na svim školskim uzrastima.

Projektorima u učionici su obično potrebne slične mogućnosti kao i poslovnim projektorima. Razlika može biti u rezoluciji, jer za niže razrede potrebne su manje rezolucije u odnosu na fakultetska predavanja gde je publika brojnija, a prostorija za prezentovanje veća.

Ako projektor nije trajno instaliran u učionici i premešta se često sa stola na sto dobro je izabrati projektor sa kratkim dometom. Najviše zbog toga što ako odaljiš projektor, slučajnim prolaskom učenika možeš imati smetnju prilikom predavanja.

Profesor predaje u školi pred velikim brojem učenika

Naravno ukolko imaš mogućnost da projektor postaviš na plafon, to je još bolji izbor fokusiraćeš ga jednom bez potrebe za ponovnim pomeranjem, a smetnji tokom prezentacija neće biti.

Kako određeni projektori nemaju baš najbolje ozvučenje, izaberi projektor sa različitim ulazima za povezivanje kako bi naknadno mogao da dodaš zvučnike i poboljšaš zvuk. To znači da zvuku treba da posvetitiš pažnju pogotovo ako ćeš ga koristiti u većim prostorijama kao što su amfiteatri.

Projektor za gaming i utakmice

Kada želiš da kupiš projektor za igrice ili praćenje utakmica odabir projektora postaje nešto komplikovaniji. Tri najvažnije karakteristike na koje treba obratiti pažnju su rezolucija, vreme kašnjenja i brzina osvežavanja.

Ako koristiš konzolu za igranje koja podržava 4K rezoluciju, preporuka je kupovina 4K projektora zbog maksimalnog uživanja u grafičkim mogućnostima. Naravno što je veća rezolucija, doživljaj će biti potpuniji i bolji. Za takmičarske igre, kao što su pucačine iz prvog lica, želiš da vreme kašnjenja bude 30 ms ili manje, sa ciljem ispod 16 ms.

Kada su u pitanju monitori za igre, brzina osvežavanja (frame rate) od 120 Hz i 144 Hz postaje standard. S toga projektor za igre ili praćenje utakmica treba da ima najmanje brzinu osvežavanja 120 Hz kako bi se izbeglo zamućenje frejmova pri brzim akcijama.

Mlado društvo sedi za projektorom i gleda fudbalsku utakmicu

Ključni atributi za odabir projektora

Prilikom kupovine svakog projektora postoji niz karakteristika na koje treba da obratiš pažnju. U njih spadaju udaljenost od projektora, rezolucija, osvetljenost, vek trajanja lampe, priključci za povezivanje kao jedne od glavnih odlika.

Naravno tu su i druge stavke koje nakon dobrog proučavanja prethodnih možeš uzeti u obzir – način fokusiranja slike, dodatne funkcije. Svaki od ovih faktora može ti dati odlične smernice za izbor projektora za tvoje potrebe.

Throw distance – Udaljenost od projektora

Prvi korak kada je u pitanju kupovina projektora je određivanje udaljenosti projektora od platna. Samim tim sužava se izbor modela i olakšava potraga za projektorom.

Razlikujemo projektore koji imaju ultra short throw ratio, short throw ratio, standardni throw ratio i long throw ratio. Postoji još nekoliko, ali ovi su da kažemo osnovni, najučestaliji.

  • Ultra short throw ratio projektore možeš instalirati čak na samo 20-ak centimetara od projektorskog platna ili zida.
  • Short throw ratio odnos je 0.8:1, dakle za dobijanje slike prečnika 2 metra, projektor treba da postaviš na udaljenosti od 1.6 metara.
  • Standardni throw ratio ima odnos bacanja 2:1, koji govori da bi ti za prikaz slike prečnika 2 metra trebalo da projektor postaviš 4 metra od platna.
  • Long throw ratio projektori idealni su za veće prostorije kako je njihov odnos bacanja 5.7:1, dakle za 2 metra slike potrebno je udaljiti projektor od platno 11.4 metara.

Vizuelni prikaz udaljenosti od projektora kroz short, ultra short, standard i long throw ratio

Uz saznanje o karakteristiki koja prikazuje odnos bacanja prema željenoj veličini slike lakše ćeš i tačnije postaviti projektor na mesto gde će projekcija biti savršena.

Rezolucija projektora

Za kupovinu projektora rezolucija je veoma bitna karakteristika. Rezolucija opisuje koliko će projektovana slika biti jasna na osnovu toga koliko piksela može da se prikaže na predviđenom prostoru. Uz veću rezoluciju, tj. veći broj pixela dolazi jasnija slika ispunjena detaljima.

Danas se susrećemo najčešće sa dve rezolucije:

  • Full HD ili FHD rezolucija (1920 × 1080 px)
  • UHD ili Ultra High Definition rezolucija, poznatija kao 4K (3840 x 2160 px)

Razlika između FullHD i 4K rezoluciji sa prikazom detalja

Takođe, mogu se pronaći i HD Ready projektori (1366 x 768 px) kod kojih je veoma lako videti piksele koji čine sliku, što može izazvati negativno iskustvo kod kućnog bioskopa gde je rezolucija ključna.

Osvetljenost i lumeni

Jedan od bitnih aspekata projektora je osvetljenost koja se meri u lumenima. Što su lumeni veći, to će projektor biti svetliji, a prikaz sadržaja jasniji.

Koliko je lumena dobro za projektor? Da li je 3000 lumena dovoljno? Da li je 5000 lumena previše? Odgovor zavisi od toga za šta ćeš projektor koristiti, gde ćeš ga postaviti i kakva je osvetljenost prostorije.

Ako će se projektor koristiti za kućni bioskop u sobi gde nema svetlosti, adekvatan izbor biće projektor do 1000 lumena.

Kada postoji mogućnost blokiranja prirodne svetlosti u potpunosti, ako se projektor postavlja u dnevnu sobu sa kvalitetnim roletnama, biće dovoljna osvetljenost od 2500 do 3000 lumena.

Ukoliko pak razmišljaš o korišćenju projektora u sali za sastanke biraj minimalno 4500 lumena. A ako planiraš da ga upotrebljavaš u velikoj konferencijskoj sali gde je protok prirodne svetlosti izražen izaberi projektor od 6000 lumena ka naviše.

Prikaz osvetljenosti projektora kroz skalu sa lumenima, na primeru kancelarije, konferencijske sale, učionice i dnevne sobe

Samo odabirom prave osvetljenosti i količine lumena dobićeš prikaz sadržaja baš onako kako si zamislio bez obzira na prirodno osvetljenje.

Vek trajanja lampe

Često zanemaren atribut pri odabiru projektora za kućni bioskop jeste vek trajanja lampe. Lampa će u proseku imati životni vek od 3000 do 5000 sati u zavisnosti od projektora i režima slike koji se koristi.

Kako će se lampa usled generisanja toplote vremenom zatamljivati, važno je uvek projektoru zasnovanom na lampi dozvoliti da se nakon završetka projekcije ohladi uz pomoć sopstvenih ventilatora.

Projektori zasnovani na laseru imaju lagani motor koji ima životni vek od 20000 sati ka naviše bez održavanja i zatamnjivanja. Obično se duži vek trajanja lampe pronalazi kod laserskih projektora nego kod projektora sa sijalicama.

Emitovanje svetlosti na projektoru sa lampom

Takođe, bitno je znati da se zamenske lampe (sijalice) mogu ugraditi kako bi se resetovao broj sati i omogućila dalja upotreba projektora.

Povezivanje

Kako bi projektor krenuo sa emitovanjem sadržaja neophodno ga je povezati sa video izvorom. Povezivanje se vrši uobičajno korišćenjem kablova, dok neki noviji projektori podržavaju i bežično povezivanje.

Kada je u pitanju žična veza, najvažniji je HDMI port. Zato ako želiš da kupiš projektor, obavezno pogledaj da li on ima HDMI ulaz. HDMI kablovi podržavaju standardnu, visoku definiciju i Ultra HD video signale uključujući i audio signale.

Projektor može da sadrži i druge portove kao što su VGA, USB port ili ulaz za SD karticu. Naravno tu su i audio izlazi koji omogućavaju dodatno povezivanje zvučnog sistema, ukoliko integrisani zvučnik projektora ne isporučuje zadovoljavajući zvuk.

Prikaz kablova na projektoru, HDMI port, VGA port, audio izlazi

3D projektori

Ako želiš da iskusiš nezaboravno iskustvo 3D projekcije, obavezno pri kupovini pogledaj da li projektor podržava 3D projekciju, posebno ukoliko planiraš da ga koristiš za kućni bioskop.

3D projektori rade isto kao i klasični 2D projektori jer koriste izvor izvor svetlosti za projektovanje slike na zidu ili projektorskom platnu. Razlika između njih je u tome što je 3D projektor sposoban da stvori 3D efekat puštanjem odvojenih slika istog videa pojedinačno na svakom oku.

Momak i devojka sede na kauču nose 3D naočare I gledaju film na 3D projektoru

Ukoliko se odlučiš da kupiš 3D projektor, potrebne su ti i posebne 3D naočare. Kod nekih projektora dobijaš ih u pakovanju, dok ih negde moraš zasebno kupiti.

Ako slučajno moraš da kupiš 3D naočare obavezno pitaj prodavca za kompatibilnost naočara sa tvojim modelom projektora, kako različite tehnologije projektora mogu da podržavaju različite tehnologije 3D naočara.

Platno za projektor – zadnja karika dobre slike!

Ako želiš da izvučeš maksimum iz svog projektora, potrebno je da koristiš platno za projektor, a ne zid kako on negativno utiče na korisničko iskustvo iz mnoštva razloga.
Običan zid jednostavno ne reflektuje svetlost kao što to može projektorsko platno. Zid može da oslabi jasnoću slike koja se projektuje, pa čak i da izobliči ili zamutiti emitovani sadržaj.

Čak i najbolje ofarbani zid će imati mrlje, bar minimalno neravnu teksturu. Svaka od ovih nesavršenosti će biti naglašena kada svetlost projektora osvetli zid. Ti nedostatci pokvariće iskustvo gledanja, zato izaberite platno za projektor.

Platno za projektor u modernoj dnevnoj sobi

Platna za projektor su napravljena sa optičkim premazima koji poboljšavaju reflektujuća svojstva za najbolje moguće vizuelne efekte. Nude i druge brojne prednosti, uključujući veću rezoluciju slike, tačnost boja, veću osvetljenost i glatku neiskrivljenu sliku.

Montaža projektora

Projektor možeš postaviti na sto, policu ili plafon. Mađutim, svaki od navedenih načina imaju svoje prednosti, a neki nažalost imaju i mane.

Ako ćeš projektor često premeštati sa mesta na mesto, onda je poželjno postaviti ga na sto ili policu. Međutim, u tom slučaju sigurno će ti trebati projektor sa podesivim vertikalnim pomeranjem sočiva kako bi se pravilno poravnao sa ekranom.

Dok ako imaš mogućnost da projektor koristiš na samo jednoj lokaciji, montiraj ga na plafon. Tako će njegova pozicija biti generalno poravnata sa vrhom površine za gledanje uz minimalno dodatno fokusiranje slike.

Projektor postavljen na plafon, koristeći nosač za projektor

Naša preporuka je da se, ukoliko to mogućnosti dozvoljavaju, projektor montira na plafon jer na taj način publika neće „prolaziti“ kroz svetlosni snop remetići sliku. Takođe, nema potrebe za učestalim podešavanjem ugla gledanja, fokusiranjem i drugim finesama.

Pointer za projektor

Pored svih prethodno navedenih karakteristika projektora i načina montaže na samu prezentaciju može uticati još nešto – prezenter. Ovaj sjajni uređaj omogućava bežičan kontakt sa projektorom i između ostalog olakšava vođenje prezentacije. Nema bespotrebnih kablova koji mogu otežati hodanje kroz salu, jer radi samo pomoću baterija.

Uz njegovu pomoć lakše se drži prezentacija, slajdovi se pokreću bez potrebe za odlaskom do video izvora – laptopa uobičajno. A osim što je prezenter odličan uređaj za navigaciju kroz slajdove, izveštaje i druge tipove dokumenata ostavlja i poseban utisak na profesionalnost osobe koja drži prezentaciju.

Pronađi projektor po svojoj meri i uživaj u benefitima njegovog korišćenja

Ukoliko razmišljaš o kupovini projektora nadamo se da smo ti pomogli da lakše doneseš odluku koja ti može promeniti ugao gledanja na poslovnom ali i polju zabave.

Videli smo da projektori imaju veoma šarenoliku primenu – mogu se koristiti za firmu, predavanja, gledanje filmova, gaming i praćenje drugih multimedijalnih sadržaja.

Pored samog projektora na finalno iskustvo utiče i dodatna oprema za projektor kao što su platno za projektor, nosač za projektor i prezenter.

Probaj da izabereš svoj projektor i dodatnu opremu, uplovi u svet projektorske tehnologije!

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR