Koje mobilne telefone nose poznati svetski državnici

Koje mobilne telefone nose poznati svetski državnici

2161
0
PODELI

Svetski državnici godinama nisu hteli da koriste nijedan drugi mobilni telefon osim Blackberry-ja za razgovore i proveravanje emailova, a američki predsednik Barak Obama ga koristi i sad. Nemačka kancelarka Angela Merkel ima najmanje dva telefona, a ruski predsednik Vladimir Putin, navodno, ne koristi niti jedan.

Prisluškivanje mobilnog telefona lidera neke zemlje predstavlja najveći neuspeh za njenu nacionalnu bezbednosnu agenciju. Dosad je Blackberry bio telefon za koji su se bezbednosne agencije najradije odlučivale, ali dva najveća svetska proizvođača pametnih telefona, Apple i Samsung, sada prete da bi mogli da preuzmu primat, predviđa Guardian.

– Zadržaću svoj Blackberry. Ako hoće da ga se odreknem, moraće da mi ga otmu iz ruku – jedna je od prvih stvari na kojoj je insistirao Obama kad je 2009. stigao u Belu kuću.

 

Njemu je od tada dozvoljeno da koristi unapređenu verziju Blackberry-ja, takođe sa čipom za šifrovanje podataka. Tek nekoliko viših zvaničnika Bele kuće i članova njegove porodice imaju Obaminu email adresu, a predsednik SAD je pre tri meseca u razgovoru sa grupom mladih rekao da mu iz bezbednosnih razloga nije dopušteno da ima iPhone

O mobilnom telefonu nemačke kancelarke Angele Merkel se mnogo pisalo u oktobru prošle godine, kad je obelodanjeno da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala taj uređaj. Merkelova ima najmanje dva telefona koja redovno koristi: jedan je Nokia 6260 slajd, koji je navodno prisluškivala NSA i koji se koristi samo za stranačke poslove, dok za državničke obaveze kancelarka koristi BlackberryZ10, opremeljen čipom za šifrovanje podataka. Nemačka kompanija koja proizvodi taj čip, ističe da je on bezbedan od hakovanja i reklamira ga kao telefon kancelara.

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je, između ostalog, poznat po tome što tvrdi da ne posjeduje mobilni telefon, za razliku od premijera Dmitrija Medvedeva, koji je poznat po sklonosti prema Apple proizvodima. On je čak postao i jedan od prvih vlasnika iPhonea 4, pošto mu ga je, čak i pre nego što je pušten u prodaju, poklonio osnivač Applea. Putin je 2006. izjavio da poseduje mnogo mobilnih telefona, ali ne koristi nijedan, jer nema vremena i više voli druge metode komunikacije. Četiri godine kasnije on je, međutim, rekao da nema nijedan telefon.

 

 Da imam mobilni, on bi zvonio non-stop – istakao je ruski predsednik. Putinova averzija prema mobilnim telefonima bi mogla da potiče iz vremena kad je on bio špijun KGB-a, navodi britanski list, podsećajući da je ruski lider poznat i po tome što izbegava korišćenje interneta, a informacije dobija iz izveštaja svojih bezbednosnih agencija.

Francuski predsednik Fransoa Oland se ne razdvaja od svog iPhone 5, a lokalni mediji izveštavaju i da je on u stalnom kontaktu porukama sa svojom devojkom Žili Geje.

Čak i pre nego što su otkrića bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena pokazala da NSA špijunira građane Francuske, zbog čega su francuski ministri u avgustu prošle godine morali da se odreknu pametnih telefona i tableta, francuski predsednik je dobio na korišćenje izuzetno bezbedan telefon “teorem”.

 

Olandov prethodnik Nikola Sarkozi je, međutim, zaključio da je taj telefon suviše komplikovan i odbio da ga koristi pošto je za uspostavljanje telefonske veze bilo potrebno čak 30 sekundi.

Svetski mediji su počeli da spekulišu o mobilnom telefonu severnokorejskog lidera Kim Džong Una nakon što je on u januaru 2013. fotografisan na sastanku nacionalne bezbednosne agencije kako drži pametni telefon, navodno proizvod tajvanske kompanie HTC. Južnokorejski mediji su objavili da Kim Džong Un, koji je jedan od tek dva miliona korisnika mobilnih telefona u svojoj zemlji od 25 miliona stanovnika, verovatno koristi telefon da bi zvao članove svoje porodice i više zvaničnike korejske Radničke partije. Severnokorejskim korisnicima mobilnih telefona nije omogućeno da preko njih pristupaju internetu, već isključivo da pozivaju i šalju poruke unutar zemlje, dok je stranim državljanima dozvoljeno da komuniciraju među sobom i pozivaju inostranstvo, ali ne i da kontaktiraju lokalno stanovništvo.

 

Novi italijanski premijer Mateo Renci je više od pukog korisnika iPhonea, on je veliki fan Applea koji se jednom fotografisao ispred znaka kompanije ispred ulaza u njeno sedište. Kad je Stiv Džobs preminuo 2011, Renci mu je na društvenoj mreži Facebook napisao posvetu, nazvavši ga “Leonardom da Vinčijem našeg vremena”, navodi Guardian

 

Za svetske lidere bezbednost ne znači samo imati lozinku za otključavanje telefona, već i zaštitu od pokušaja provale amaterskih i profesionalnih hakera i, što je još važnije, špijunskih agencija koje žele da znaju sa kim, kad, gde i o čemu vlasnik telefona priča i razmjenjuje poruke i emailove.

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR