Ko čuva internet?

Ko čuva internet?

1313
1
PODELI

Internet vodi organizacija Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) – odgovorna za registar u kome se nalaze imena domena i njihovi IP brojevi, koji čine osnovu internet komunikacije.

Ukoliko bi neko provalio u ovaj registar mogao bi da ljude koji ukucaju ime domena odvede na pogrešan sajt, što bi se vrlo lako moglo iskoristiti za  bankarske krađe i uzrokovanje gomile drugih problema.

Kako to ne bi bilo moguće,  ICANN ima vrlo zanimljiv način čuvanja registra.
Naime, da bi se pristupilo ovim podacima, potrebno je da se poklopi sedam ključeva koje čuva sedam ljudi. Svako od njih ima svoje zamenike za slučaj nužde, pa ukupno 14 ljudi ima ključeve interneta, a da bi ih aktivirali potrebno je da bar 7 njih bude prisutno.

Četiri puta godišnje od 2010. godine sedam čuvara ključeva sastaje se na ceremoniji ključeva na kojoj se menja “glavni ključ”, odnosno bira lozinka. Provere su veoma stroge, pa tako svi moraju da prođu kroz brojne sigurnosne provere, od skenera ruku i upotrebe različitih kodova. Na kraju, izbor šifri se dešava u sobi gde nikakva elektronska komunikacija nije moguća.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR