Kina na internetu cenzuriše šale o zgradi u obliku penisa

Kina na internetu cenzuriše šale o zgradi u obliku penisa

1754
1
PODELI
China-Penis-Building

The People’s Daily glavne novine Kineske komunističke partije, koje poseduje država Kina, dobijaju novu glavnu zgradu. Nameće se svojom veličinom i trenutno ima oblik ogromnog penisa 🙂

Dok građevinski radnici pokušavaju da završe izgradnju, cenzori u Kini rade prekovremeno da spreče Kineze da se na društvenim mrežama smeju i šale na račun glavnih dnevnih novina koje kontrolišu i prenose državnu politiku Kine. Zgrada visoka skoro 150 metara neće biti završena do sledeće godine, ali sprdnje su već počele.

Kina voli cenzuru, čak su cenzurisali delove filma Ljudi u Crnom 3 gde se govori o državnoj cenzuri i Kineska vlada pokušava da kontroliše internet gvozdenom pesnicom. Komunistički cenzori čak imaju kontrolu i nad Weibo sajtom to jest društvenom mrežom, Kineskom ekvivalentu za Twitter, i tako efikasno kontrolišu šta postaje viralno na internet u Kini. Tako da ismejavanje dotične zgrade na društvenim mrežama ne može da prođe, pogotovo što je to novi dom za novine koje kontroliše Kineska vlada.

France Presse javlja da cenzori na Weibbu sputavaju  humor vezan za Peoplе’s Daily novine.

IB Times dodaje: “ Pretraga na Sina Weibo za reči People’s Daily”  i “zgrada” rezultira porukom da su te ključne reči blokirane u skladu sa važećim zakonima i propisima i rezultati ne mogu biti prikazani”.

Naravni, neki pametni Weibo korisnik je uspeo da se provuče kroz ovu cenzuru sa porukom: ”Izgleda da će People’s Daily  da se izdigne, ima nade za Kineski san”, tako glasi poruka koje se provukla kroz filtere.

India Times je ovako predstavila ovu vest: “ Novo sedište za People’s Daily  visoko 150 metara, glavni organ Komunističke partije…” 🙂

Kakav bi vi naslov dali ovoj vesti i kako bi mogla da glasi poruka koje bi se provukla kroz filtere cenzora?
Podelite vaše ideje u komentarima.

Izvor: The Atlantic Wire

 

1 KOMENTAR

  1. Свака част Кинезима. Родитељи морају да пазе на своју децу. Деца без родитељског надзора постану кретени. То важи и за државу и грађане.

POSTAVI ODGOVOR