Kako održavati (čistiti) aparat za kafu?

Kako održavati (čistiti) aparat za kafu?

255
0
PODELI
Muškarac priprema kafu koristeći aparat za kafu

Svaki uređaj u domaćinstvu neophodno je redovno održavati kako bi vas služio dugi niz godina. Sigurno svaki dan perete posuđe nakon njihove upotrebe – tanjire, šerpe ili tiganje? Samo taj isti ritual primenite i na vaš aparat za kafu, a on će vam zbog toga biti dugovečno zahvalan.

Možda vam se na prvi pogled održavanje kafe aparata i ne čini tako jednostavnim, ali verujte to i nije toliko teško. Dovoljno je samo da jednom prođete kroz uputstvo za čišćenje aparata za kafu koje dobijate u pakovanju. Ukoliko pak imate nekih nedoumica oko održavanja kafe aparata potrudićemo se da vam ih u nastavku razrešimo.

Za svega nekoliko minuta, čitajući tekst iz nastavka, saznaćete:

 • kako da uvidite problem kod kafe aparata
 • koji pribor i sredstva za čišćenje su vam potrebni
 • koje delove kafe aparata treba održavati
 • kako da sprečite stvaranje kamenca

I ne samo to, otkrićete još mnogo korisnih informacija koje vas mogu uvrstiti u profesionalne poznavaoce kafe aparata.

Najčešći signali za mogući problem ili kvar kod kafe aparata

Postoji nekoliko učestalih signala koji mogu da ukazuju na to da sa vašim kafe aparatom nešto nije u redu. Samo neki od njih su:

 • kafa se ne zagreva kako treba
 • mašina sporo stvara pritisak ili se ne stvara u potpunosti
 • penjenje mleka je teško postići
 • svetla upozorenja trepere
 • mašina curi

Ne čekajte da se ovi problemi pojave! Neki od njih može vaš aparat za kafu uputiti direktno kod servisera. A ukoliko je vašem aparatu za kafu istekla garancija uslugu popravke aparata za kafu serviser će vam verovatno i dobro naplatiti.

Serviser popravlja aparat za kafu

Zato razmislite još jednom, zašto je važno da održavanju kafe aparata posvetite vaše vreme? Redovnim održavanjem kafe aparata nećete imati neželjene troškove za servisiranje, a uvek ćete imati šoljicu najukusnije kafe.

Uz ovako dva dobra razloga za održavanje aparata za kafu, sigurni smo da ćete želeti da nam se pridružite na kratkom putovanju u kom će vas pratiti naš „turistički vodič“ prepun sjajnih saveta za čišćenje aparata za kafu.

Pribor, tablete i sredstvo za čišćenje aparata za kafu

Bilo da za pripremu kafe koristite kapsule za kafu ili kafu u zrnu, pre samog čišćenja aparata za kafu nije na odmet organizovati se na vreme kada je u pitanju pribor i nabavka sredstava za čišćenje aparata za kafu od kamenca.

Na listu neophodnih stvari potrebnih za čišćenje aparata za kafu potrebno je da se nađu:

 1. silikonska četkica za čišćenje
 2. sunđer ili mekana mikrofiber krpa
 3. posuda za vodu u koju ćete potopiti delove za pranje
 4. kašika za razmućivanje tečnosti za čišćenje (osim ako se koriste tablete)
 5. tečnost za čišćenje kamenca ili tablete

Većinu navedenog pribora verovatno već imate kod kuće, jedino je potrebno da se potrudite za nabavku tečnosti za čišćenje kamenca ili tableta za uklanjanje kamenca.

Tečnost za čišćenje kamenca ili tablete za kafe aparat možete nabaviti u WinWin-u.

Koje sredstvo za čišćenje aparata za kafu od kamenca koristiti?

U čišćenju kafe aparata od kamenca pomoćiće vam tablete za čišćenje aparata za kafu ili tečnost za čišćenje kamenca iz kafe aparata. Obično je reč o sredstvima koja se prethodno rastvaraju u vodi pa potom dodaju u rezervoar za vodu. Nakon toga, kafe aparat se prema uputstvu uključuje i pokreće se proces za čišćenje.

Na današnjem tržištu postoji dosta različitih sredstava koja će vam pomoći u čišćenju aparata za kafu. Naravno tu su i ona manje preporučljivija sredstva koja često volimo da napravimo samostalno kod kuće na osnovu „prirodnih recepata“ sa interneta. Naša preporuka je da uvek koristite ispitana sredstva koja su upravo namenjena za ovu svrhu.

Tablete za čišćenje aparata za kafu

Tablete za čišćenje kafe aparata najbolje je koristiti jednom mesečno. Kupovinom bilo kojih od navedenih pakovanja tableta iz nastavka bićete mirni 10 meseci kada je u pitanju nabavka tableta za čišćenje kafe aparata.

Xavax tablete za odmašćivanje i čišćenje aparata za kafu sadrže u pakovanju 10 komada. Koriste se za čišćenje potpuno automatskih kafe aparata i poluautomatskih kafe aparata koji koriste kapsule. Primenjuju se pod visokim pritiskom i temperaturom. Takođe, njihova namena je trostruka kako se može koristiti i za kuvala za vodu ili filter aparate za kafu.

Tablete za čišćenje kafe aparata Bosch TCZ8001A omogućavaju temeljno čišćenje ostataka od kafe. Pogodne su za sve potpuno automatizovane Bosch i Siemens kafe aparate. Korišćenjem tableta za čišćenje produžićete vek trajanja kafe aparata i priuštiti sebi i svojim prijateljima najbolju aromu kafe svaki put. Pakovanje sadrži 10 tableta za čišćenje aparata za kafu.

Tečnost za čišćenje aparata za kafu

Kao i tablete, tečnost za čišćenje aparata za kafu podjednako je dobra, razlikuju se samo u obliku u kojem dolaze. Ali kada je reč o jednostavnosti korišćenja prateći uputstvo na pakovanju sredstva za čišćenje ili tableta ne možete pogrešiti.

Sredstva za čišćenje aparata za kafu

Xavax premium sredtsvo za čišćenje kamenca kafe aparata dolazi u pakovanju od 500 ml. Namenjen je za redovno čišćenje aparata za kafu i espressa svih aktuelnih brendova. Nje štetan za metalne niti plastične delove uređaja.

Philips CA6700/91 sredstvo za čišćenje kamenca kafe aparata uklanja kamenac i održava sistem za vodu maksimalno čistim. Predstavlja odličan izbor za duži vek trajanja aparata za kafu.

Uputstvo za čišćenje aparata za kafu

Kako da očistite kafe aparat u većini slučajeva pronaćićete u uputstvu za upotrebu koje dobijate prilikom kupovine. Mi ćemo vas ukratko upoznati sa nekim osnovama koje smatramo da treba uzeti u obzir prilikom čišćenja bilo kojeg kafe aparata.

Kada je u pitanju održavanje kafe aparata čistite sledeće delove uređaja:

 1. posudu za vodu
 2. posudu za talog od kafe
 3. rešetku za ceđenje
 4. mlaznicu za kuvanje
 5. cevčice za mleko i paru
 6. posudu za kafu u zrnu i otvor za mlevenu kafu
 7. rezervoar za kapsule
 8. kompletno kućište

Kako biste sprečili stvaranje bakterija u posudi za vodu, obavezno je redovno perite i menjajte vodu prilikom svake pripreme kafe. Prilikom pranja posude za vodu ne zaboravite da dobro očistite sve uglove i udubljenja kako slučajno ne bi ostali tragovi vode iz koje se mogu razviti mikroorganizmi.

Posuda za talog od kafe je obično smeštena u posudi za ceđenje, tako da ih obe možete ujedno ukloniti iz kafe aparata i očistiti. U njima se pored taloga kafe obično nalazi i malo vode koje se nakupi nakon rada kafe aparata.

Aparat za kafu sa prljavom tacnom i šoljicom

Mlaznicu za kuvanje na kafe aparatu obično je lako skinuti i vrlo jednostavno očistiti. Dovoljan je mlaz tople vode. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da je pre vraćanja na prvobitno mesto trebate dobro osušiti.

Mleko je kvarljiva namirnica, njegova pena je lepljiva i lako može napraviti zastoj u cevima aparata za kafu ukoliko se zanemari održavanje. Zato je cevčice za mleko i paru važno čistiti jednom sedmično kako biste izbegli da vaša kafa sadrži tragove prokislog mleka koje može uticati i na vaše zdravlje. Cev za mleko se lako uklanja i pere toplom vodom.

Kako zrna kafe sadrže masnoću koja može da utiče na kretanje zrna u aparatu važno je posudu za kafu redovno održavati. Dovoljno je da je ispraznite i očistite mekom krpom kako ne biste oštetili posudu. Po potrebi dodatno možete očisitti i otvor kroz koji izlazi mlevena kafa, kako biste sprečili da se sveža kafa pomeša sa ustajalom. Ukoliko imate mali ručni usisivač i on vam može pomoći u čišćenju otvora za mlevenu kafu.

Rezervoar za kapsule u kafe aparatima koji koriste kapsule neophodno je prazniti. U zavisnosti od modela kafe aparata koji imate i učestalosti ispijanja kafe to može biti nekoliko puta sedmično ili pak jednom sedmično. Na nekim aparatima postoji i indikator koji vas obaveštava kada je rezervoar za kapsule potrebno isprazniti.

Kućište kafe aparata poželjno je čistiti nakon svakog korišćenja, a minimum jedan put sedmično. Za to vam je dovoljna mekana krpa od mikrovlakana koja će nežno očistiti kafe aparat bez ostavljanja ogrebotina.

Kako biste ubrzali i olakšali prethodno prikazani proces čišćenja delova kafe aparata ispratite u uputstvu koji se delovi mogu oprati koristeći mašinu za sudove.

Dakle, neke od pomenutih delova čistićete na dnevnom nivou, pojedine sedmično, a generalno čišćenje od kamenca obavljaćete jednom mesečno. Rezime o intervalima čišćenja pogledajte u tabeli.

Preporučeni interval čišćenja  Koji deo kafe aparata čistite? 
1 x dnevno  Posudu za vodu
Posudu za talog od kafe
Rešetku za ceđenje
1 x sedmično  Mlaznicu za kuvan
Cevčice za mleko i paru
Posudu za kafu u zrnu i otvor za mlevenu kafu
Rezervoar za kapsule
Kompletno kućište
1 x mesečno  Uklanjanje kamenca (1 tableta ili tečnost za čišćenje)

 

Pored gore navedenih delova uređaja obratite pažnju da je važno aparat za kafu očistiti i od kamenca, tj. uradite dekalcifikaciju aparata za kafu kako bi uređaj mogao da radi u punoj snazi.

Čišćenje kafe aparata od kamenca obično traje oko 15-ak minuta, a za njegovo čišćenje koristićete neke od sredstava za čišćenje kamenca navedenih na samom početku teksta. U nastavku vas očekuje nešto više informacija o nastanku kamenca i sprečavanju njegovog stvaranja na samom kafe aparatu.

Šta je kamenac?

Kamenac je prirodni ostatak krede koji se nalazi u bilo kojem uređaju koji se koristi za zagrevanje vode – kafe aparat, kuvalo za vodu, filter za kafu ili neki drugi uređaj slične namene.

Dok se u uređaju za zagrevanje voda pretvara u paru, molekuli kreča se odvajaju od vode i ostaju u vidu naslaga kamenca na „zidovima“ uređaja. Takve naslage mogu blokirati radne delove i sprečavati optimalne uslove za zagrevanje vode. Takođe, kamenac može izazvati koroziju i oštetiti spoljašne slojeve metalnih površina.

Stvaranje kamenca na bokalu

Ukoliko dopustite da se kamenac u vašem kafe aparatu pojavi to neće samo uticati na drugačiji ukus kafe, već može biti i štetno za zdravlje.

Dakle, šta možete da uradite da sprečite da kamenac ošteti vaš kafe aparat?

Kako sprečiti kamenac u aparatima za kafu?

Najveći mogući uzročnik problema rada kod aparata za kafu jeste upravo kamenac. Kamenac se često može nakupiti, a da ga ne primete. Što je još gore, ako se ne tretira kamenac, čak i najbolji aparati za kafu mogu se suočiti sa kvarom.

Neki aparati za kafu poseduju ugrađene filtere za vodu pa će na taj način briga o kamencu u vašem kafe aparatu biti mnogo manja. Jednostavno ćete očistiti filter prema uputstvu koje dobijate uz sam aparat za kafu.

Međutim, na kafe aparatima koji nemaju ugrađen filter topla preporuka je da koristite filtriranu vodu prilikom kuvanja kafe, kako je voda sa česme uglavnom tvrda tj. ispunjena kamencom.

Osim što filtriranu vodu možete kupiti, još bolja je opcija da priuštite bokal za filtriranje vode koji će vam uštedeti novac posebno ukoliko često pijete kafu. I ne samo to, bokal za filtriranje vode će vam pružiti i čašu zdrave vode u svakom trenutku.

Važnost vode u šoljici kafe

Šolja kafe sadrži gotovo 98% vode, zato je važno koristiti vodu visokog kvaliteta kako biste poboljšali ukus kafe.

Providna tečnost, tj. voda (H2O) koju koristimo kao osnovu za svu posluženu kafu krije mnogo u svojoj unutrašnjosti. Uprkos svojoj transparentnosti, u našoj vodi iz slavine postoji ogromna količina rastvorljivih i čvrstih materija. I verovali ili ne ovaj svakodnevni bistri napitak ima veliki uticaj na kvalitet vaše šoljice kafe.

Takođe, imajte na umu: ako se za vodu kaže da je kvalitetna za piće, možda neće biti štetna za vaše zdravlje, ali ipak može sadržati neke neprijatne supstance koje čine vašu kafu „ravnom“ ili lošijeg ukusa.

Ne želite da pokvarite dobru šoljicu kafe upotrebom tople vode iz slavine. Topla voda iz slavine nije uvek sveža, često ima čudan ukus i miris jer je prošla proces zagrevanja u bojleru. Zato, važno je zapamtiti da je sveža, hladna voda, uvek najbolja polazna tačka za kuvanje kafe.

Redovno održavanje je recept za dugovečnost aparata za kafu

Ako ste već uložili određenu količinu novca za kupovinu aparata za kafu, zašto se ne biste potrudili da ga povremeno i očistite prema prethodnim uputstvima, kako bi vam što duže služio? I ne samo to na taj način dobićete ukusnu kafu, zbog koje ste namenski aparat i kupili.

Ukoliko preskočite prethodno navedeni deo oko održavanja kafe aparata vrlo je moguće da ćete doći u situaciju da morate da kontaktirate servisera i da potrošite dodatnu količinu novca u slučaju da vam je istekao garantni rok uređaja.

Zato odvojite nekoliko minuta nakon pripreme kafe da vaš kafe aparat vratite u pređašnje stanje spremno za narednu upotrebu i uživajte svaki put u šoljici kafe bogatog ukusa.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR