Kako odabrati pravi nosač za televizor?

Kako odabrati pravi nosač za televizor?

20695
0
PODELI
Televizor u spavaćoj sobi postavljen na zglobni nosač

Nosači za televizore mogu biti od izuzetne koristi, učiniće da tvoj dom izgleda prostranije i modernije. Ali pre kupovine nosača, obavezno se treba dobro informisati.

Treba razmotriti koja od tri tipa nosača su adekvatna za potrebe tvog doma. U odabir treba uključiti VESA dimenzije, nosivost, dijagonalu televizora i još nekoliko važnih stavki.

Kroz naš vodič za kupovinu nosača za TV saznaćeš sve što treba da znaš o nosačima za televizor i na samom kraju kako da nosač nakon kupovine pravilno montiraš.

Vrste nosača za televizor

Nakon što si prateći vodič za kupovinu televizora odabrao onaj pravi, neophodan ti je i adekvatan nosač za njega. Ali kako odabrati pravi nosač za TV? 

Krenućemo prvo od vrste nosača. Postoje fiksni, nagibni i zglobni nosači za TV, a svaki je perfektan na svoj način.

  • Fiksni nosač za TV– ukoliko želiš da tvoj televizor podseća na okačenu sliku, fiksni nosač je pravi izbor za tebe. Televizor će biti fiksiran i nakon prvobitne montaže ne postoji mogućnost daljeg pomeranja.
  • Nagibni nosač za TV– može se podešavati nakon montaže, sa mogućnošću pomeranja ugla po vertikali/horizontali.
  • Zglobni nosač za TV– predstavlja poboljšanu verziju nagibnog nosača. Pored prilagođavanja po horizontali/vertikali, nosač se može izvući u slučaju da želiš da gledaš televizor iz određenog ugla. Takođe, koristi se i u slučaju nepristupačnog mesta za klasičnu ravnu montažu.

Prednosti koje će ti pružiti nosači za TV biće posebno vidljive ukoliko pri kupovini televizora odabereš Amilight TV, jer će ti zajedno na zidu predstaviti novu dimenziju gledanja sadržaja.

Na kraju finalni izbor nosača prema tipu zavisi od tvojih potreba i strukture prostorije u kojoj planiraš da montiraš televizor.

Kriterijumi za odabir najboljeg zidnog TV nosača

Današnji izbor nosača za televizore je raznovrstan i sigurno si bio u situaciji da ne znaš koji od njih treba da odabereš, pa si možda čak i odustao od kupovine. Ipak nije to običan komad nameštaja koji možeš lako uklopiti u prostoriju samo na osnovu njegovog dizajna.

Međutim, kupovina nosača za TV i ne mora biti teška, ukoliko si prethodno dobro upoznat sa karakteristikama nosača za televizor na koje treba da obratiš pažnju.

Neke od glavnih stavki, nakon odabira tipa nosača, na koju treba da obratiš pažnju su nosivost, dijagonala televizora, VESA dimenzije.

1) Izdržljivost nosača za TV

Zbog bezbednosti montiranja jedan od najbitnijih podataka prilikom odabira modela jeste izdržljivost nosača. Ova karakteristika uvek je vrlo jasno naznačena kroz specifikacije i izražava se u kilogramima, najčešće su u pitanju ograničenja do 10 kg, 25 kg, 50 kg.

Izborom adekvatne nosivosti montiraćeš tvoj televizor na siguran način, bez bojazni da će on u nekom trenutku pasti sa nosača.

2) Dijagonala televizora

Takođe, pored nosivosti nosača, potrebno je dodatno proveriti dijagonalu televizora zbog kompatibilnosti sa nosačem. Razlog za ovu dodatnu proveru jeste isključivo zbog toga što svaki proizvođač nosača za TV garantuje nosivost za određenu dijagonalu ekrana.

3) Vesa standard

Šta je VESA standard? VESA dimenzije su jedan od termina sa kojim ćeš se susresti tokom odabira nosača za televizor. Ovaj standard se koristi prilikom montaže ravnih ekrana, a samim tim kao nosač za LED TV, OLED ili QLED.

Prilikom odabira nosača za TV uzimajući u obzir VESA dimenzije, treba da obratiš pažnju na raspon rupa na poleđini televizora, kako se pretpostavlja da ćeš TV montirati na zid. Ali kako se dolazi do VESA dimenzija?

Meri se visina i širina na ulazima za šrafove iza televizora gde se montira nosač. Neke od najzastupljenijih VESA dimenzija su 100 x 100 mm, 200 x 100 mm, 300 x 300 mm, 600 x 400 mm.

Nosač, bušilica, čekić, metar i televizor

Dodatni saveti za kupovinu TV nosača

Pored gore navedenih kriterijuma za odabir nosača za televizor, tu se mogu priključiti i neke dodatne smernice. Pri kupovini ostaje ti da dodatno razmisliš o boji TV nosača, rastojanju između zida i televizora.

Nosači za TV se najčešće prave u sivoj i crnoj boji, kako su to jedne od standardnih boja u kojima se i sami televizori prave, tako da neće mnogo odudarati od izabranog dizajna televizora.

Nosači za televizore razlikuju se i po rastojanju između zida i uređaja, razmak varira od 6 cm do 40 cm. Na ovaj deo treba obratiti pažnju ukoliko je u blizini planiranog mesta za montažu televizora slika, prozor ili neki drugi predmet zbog kojeg treba uzeti nosač sa većim razmakom.

Kako se postavlja nosač za TV?

Zidni nosač za TV montira se vrlo lako, ako pratiš uputstvo koje ćeš pronaći u kutiji sa nosačem. Potrebno je da iz kutije izvadiš sve delove kupljenog nosača.

Delovi nosača – nosač, tiple, šrafovi

Veoma je bitno da pratiš instrukcije, a mi ćemo ti ukratko pojasniti nekoliko krucijalnih koraka koje moraš propratiti prilikom montaže odabranog nosača.

  1. Prvo običnom olovkom obeleži na zidu poziciju gde želiš da montiraš nosač za tv.
  2. Nakon toga bušilicom napravi rupe u koje ćeš ubaciti tiplove (dolaze u okviru pakovanja) kojim poboljšavaš sigurnost nosača.
  3. Potom u pakovanju pronađi podloške i šrafove pomoću kojih ćeš namontirati dobijenu bazu.
  4. Kada završiš sa proverom montaže nosača, televizor postavi lagano na pod (najbolje bi bilo na neki tepih tj. mekaniju podlogu) kako ne bi došlo do oštećenja ekrana.
  5. Montiraj „ruke nosača” na poleđinu televizora i pričvrsti ih šrafovima.
  6. Na kraju postavi televizor na prethodno montiranu bazu nosača.

Za svaki slučaj još jednom proveri da li je ugradnja nosača za TV uspešno prošla.

Momak u plavom kombinezonu postavlja nosač za TV na zidPogledaj da li si nosač pravilno postavio na zid, uključi televizor, prepusti se udobnosti kauča i uživaj u omiljenoj seriji, filmu ili utakmici.

Određivanje minimalne udaljenosti gledanja TV-a

Televizor bi trebalo da gledaš sa određene minimalne udaljenosti gledanja, u zavisnosti od njegove dijagonale. Ovaj podatak je veoma važan pogotovo ako su među članovima tvoje porodice mala deca, koja tek razvijaju vid.

Kako bi izračunao koliko blizu smeš da priđeš televizoru prilikom gledanja omiljenog sadržaja posluži se kratkim trikom iz nastavka.

Minimalna udaljenost gledanja = 1,2 x Veličina dijagonale

Na primer, ako je dijagonala televizora 32“ (81 cm) treba da gledaš televizor sa minimalne pozicije od oko 1 metra.

Mlad muškarac sa optimalne udaljenosti gleda televizor okačen na tv nosač

Na kojoj visini se postavlja televizor?

Visina ekrana je važna zbog udobnosti prilikom gledanja TV sadržaja, ali i zbog čuvanja vida, iz tog razloga treba pažljivo ispratiti optimalnu visinu.

Kod televizora koji se montiraju bez nagiba, smatra se da je neka okvirna visina oko 110 cm. Na taj način centar ekrana trebalo bi da bude u visini pozicije tvojih očiju. Ukoliko ta visina usled dimenzija nameštaja varira, svakako treba ispratiti da li je televizor tokom sedenja u pravcu očiju.

Ako se televizor montira korsteći nosač sa nagibom, visina može biti veća. Variraće od 160 cm do 210 cm, uzimajući takođe u obzir nameštaj, nagib i poziciju sa koje ćeš televizor gledati.

Najpopularniji TV nosači iz WinWin ponude

U prethodnom tekstu pročitao si da vrste nosača i njihove specifikacije dosta variraju. WinWin ti nudi veliki izbor nosača za televizor, od kojih izdvajamo trenutno najtraženije.

Fiksni nosač za TV – Volt KL21G-22F (23″- 42″)

Volt KL21G-22F fiksni nosač može se koristiti za montažu televizora dijagonale ekrana od 23″ do 42″. Njegova maksimalna nosivost iznosi 30 kg. Zahvaljuljući svom tankom dizajnu gotovo neprimetno se uklapa na zidu iza televizora.

Pogodan je za VESA montažu do 200 x 200 mm i pruža mogućnost klizanja VESA ploče u obe strane, te će TV uvek pronaći savršenu poziciju na zidu.

Volt KL21G-22F fiksni nosač

Nagibni nosač za TV – Volt KL21G-44T (32″-55″)

Volt KL21G-44T nagibni nosač nosivosti do 40 kg pružiće savršenu stabilnost na zidu televizorima dijagonale od 32″ do 55″. Prilagodiće se lako različitim modelima televizora zahvaljujući kompatibilnosti sa 4 dimenzije za VESA kačenje.

Uz vertikalni i horizontalni ugao nagiba od 12° gledaćeš omiljeni TV sadržaj bez dodatnog umaranja vrata osećajući dodatnu komotnost.

Volt KL21G-44T nagibni nosač

Zglobni nosač za TV – Volt LPA51-441 (23″-55″)

Volt LPA51-441 zglobni nosač koristi se za ugradnju televizora sa ekranom veličine od 23″ do 55″ maksimalne nosivosti do 30 kg. Može biti udaljen od zida u rasponu od 88 do 201 mm. Podržava VESA montažu u dimenzijama od 75 x 75 mm do 400 x 400 mm.

Uz nagib od 20° do -20° i opseg okretanja od 45° do -45° gledanje televizora iz različitih uglova tvog doma biće pravo uživanje.

Volt LPA51-441 zglobni nosač

Izaberi najbolji nosač za TV, iskoristi komfornost koju ti nudi!

Uloga svih prethodno pomenutih vrsta nosača, bez obzira na različitost u pogledu karakteristika, jeste omogućavanje udobnosti i pružanje uštede u prostoru.

Koji od njih ćeš odabrati zavisi najviše od veličine i težine televizora, pri čemu dodatno treba da uzmeš u obzir prednosti koje ti određene vrste nosača pružiti.

Nakon toga sigurni smo da ćeš lako odabrati i namontirati nosač za TV pomoću kojeg ćeš sa više elana pratiti TV sadržaj.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR