Kako odabrati pravi nosač za televizor?

Kako odabrati pravi nosač za televizor?

14650
0
PODELI

Nosači za televizore mogu biti od izuzetne koristi, učiniće da vaš dom izgleda prostranije i modernije. Ali pre kupovine nosača, obavezno se dobro informišite.

U nastavku pročitaćete kakvi sve nosači postoje, kako da odaberete pravi nosač i jedno kratko uputstvo za njihovu montažu.

Krenućemo prvo od vrste nosača. Postoje fiksni, nagibni i zglobni nosači.

  • Fiksni nosač – ukoliko želite da vaš televizor podseća na okačenu sliku, fiksni nosač je pravi izbor za vas. Televizor će biti fiksiran i nakon prvobitne montaže ne postoji mogućnost daljeg pomeranja.
  • Nagibni nosač – može se podešavati nakon montaže, sa mogućnošću pomeranja ugla po vertikali/horizontali.
  • Zglobni nosač – predstavlja poboljšanu verziju nagibnog nosača. Pored prilagođavanja po horizontali/vertikali, nosač se može izvući u slučaju da želite da gledate televizor iz određenog ugla. Primetićete najviše ovakve nosače na televizorima u kafićima i kladionicama. Takođe, koristi se i u slučaju nepristupačnog mesta za klasičnu ravnu montažu ili ukoliko imate veliku dnevnu sobu pa želite da vaše omiljene kanale gledate iz više uglova.

Hm, da li baš ovaj nosač odgovara mom televizoru?

Današnji izbor nosača za televizore je raznovrstan i sigurno ste se našli u situaciji da ne znate koji od njih da odaberete, pa ste možda čak na kraju i odustali od kupovine. Ipak nije to običan komad nameštaja koji možete lako uklopiti u prostoriju samo na osnovu njegovog dizajna.

Jedan od najbitnijih podataka prilikom odabira modela jeste izdržljivost nosača. Takođe, potrebno je proveriti dijagonalu televizora zbog kompatibilnosti sa nosačem. Obratite pažnju i na raspon rupa na poleđini televizora (meri se visina i širina na ulazima za šrafove iza televizora gde se montira nosač, na primer 30x30cm). Najčešće se prave u sivoj i crnoj boji, kako su to jedne od standardnih boja u kojima se i sami televizori prave, tako da neće mnogo odudarati od izabranog dizajna televizora. Razlikuju se i po rastojanju između zida i uređaja, razmak varira od 10-400mm.

Kako montirati nosač za televizor?

U kutiji sa nosačem pronaćićete uputsvo za montiranje. Iz kutije izvadite sve delove kupljenog nosača. Veoma je bitno da pratite instrukcije, a mi ćemo vam ukratko pojasniti nekoliko krucijalnih koraka koje morate propratiti prilikom montaže odabranog nosača.

Prvo običnom olovkom obeležite na zidu poziciju gde želite da montirate vaš nosač. Nakon toga bušilicom napravite rupe u koje ćete ubaciti tiplove (dolaze u okviru pakovanja) kojim poboljšavate sigurnost nosača. U pakovanju ćete pronaći podloške i šrafove pomoću kojih ćete namontirati dobijenu bazu. Obavezno nakon toga proverite da li ste nosač čvrsto namontirali. Kada ste to uradili, vaš televizor postavite lagano na pod (najbolje bi bilo na neki tepih tj. mekaniju podlogu) kako ne bi došlo do oštećenja ekrana. Montirajte “ruke nosača” na poleđinu televizora i pričvrstite ih šrafovima. Na kraju postavite televizor na prethodno montiranu bazu nosača. Za svaki slučaj još jednom proverite da li ste ga pravilno postavili na zid, povežite vaš televizor, zavalite se u fotelju i uživajte u vašoj omiljenoj seriji ili utakmici. Moj izbor je uvek kvalitetna utakmica, po mogućstvu da igra Barselona. 😀

Napomena

*Televizor bi trebalo da gledate sa određene minimalne udaljenosti gledanja, u zavisnosti od njegove dijagonale.

Minimalna udaljenost gledanja = 3 x Veličina dijagonale

Na primer ako je dijagonala 32” (81cm) gledajte emisije sa minimalne pozicije od oko 2.5 metra. Centar ekrana trebalo bi da bude u visini pozicije vaših očiju.

U prethodnom tekstu pročitali ste da vrste nosača i njihove specifikacije dosta variraju. Mi ćemo se potruditi da vam u nastavku predložimo nekoliko modela.

1.Fiksni nosač, ECG LD2642AOF (26”-46″)

ECG LD2642AOF predstavlja fiksni nosač jake nosivosti. Može se koristiti za montažu televizora dijagonale ekrana od 26” do 46″. Uz ovaj model možete dobiti na poklon HDMI kabl i sredstvo za čišćenje.

ECG LD2642AOF

Model ECG LD2642AOF možete poručiti na sledećem linku.

2.Nagibni nosač, Hama Tilt (10”-46″)

Nagibni nosač Hama Tilt koristi se za za ugradnju LCD televizora sa ekranom veličine od 10” do 46”, sa maksimalnom nosivosti do 25kg. Mogućnost VESA montaže: 100 x 100 mm, 200 x 100 mm, 200 x 200 mm, 50 x 50 mm, 75 x 75 mm. Nagib: +5°/-15°

Hama Tilt

Model Hama Tilt možete poručiti na sledećem linku.

3.Zglobni nosač, Hama Fullmotion (10″-46″)

Zglobni nosač Hama Fullmotion može se koristiti za ugradnju LCD televizora sa ekranom veličine od 10” do 46”, sa maksimalnom nosivosti do 25kg. Udaljenost od zida: od 64 do 388mm. Mogućnost VESA montaže: 75x75mm, 100x100mm, 200x100mm, 200x200mm. Nagib: +5°/-15°

Hama Fullmotion

Model Hama Fullmotion možete poručiti na sledećem linku.

Nadamo da ćete zahvaljujući našem tekstu lakše odabrati i lako namontirati pravi nosač za vaš televizor.

Kompletnu ponudu nosača za televizore pogledajte na sledećem linku.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR