Kako odabrati pravi nosač za televizor?

Kako odabrati pravi nosač za televizor?

17800
0
PODELI

Nosači za televizore mogu biti od izuzetne koristi, učiniće da vaš dom izgleda prostranije i modernije. Ali pre kupovine nosača, obavezno se dobro informišite.

U nastavku pročitaćete kakvi sve nosači postoje, kako da odaberete pravi nosač i jedno kratko uputstvo za njihovu montažu.

Krenućemo prvo od vrste nosača. Postoje fiksni, nagibni i zglobni nosači.

  • Fiksni nosač – ukoliko želite da vaš televizor podseća na okačenu sliku, fiksni nosač je pravi izbor za vas. Televizor će biti fiksiran i nakon prvobitne montaže ne postoji mogućnost daljeg pomeranja.
  • Nagibni nosač – može se podešavati nakon montaže, sa mogućnošću pomeranja ugla po vertikali/horizontali.
  • Zglobni nosač – predstavlja poboljšanu verziju nagibnog nosača. Pored prilagođavanja po horizontali/vertikali, nosač se može izvući u slučaju da želite da gledate televizor iz određenog ugla. Primetićete najviše ovakve nosače na televizorima u kafićima i kladionicama. Takođe, koristi se i u slučaju nepristupačnog mesta za klasičnu ravnu montažu ili ukoliko imate veliku dnevnu sobu pa želite da vaše omiljene kanale gledate iz više uglova.

Hm, da li baš ovaj nosač odgovara mom televizoru?

Današnji izbor nosača za televizore je raznovrstan i sigurno ste se našli u situaciji da ne znate koji od njih da odaberete, pa ste možda čak na kraju i odustali od kupovine. Ipak nije to običan komad nameštaja koji možete lako uklopiti u prostoriju samo na osnovu njegovog dizajna.

Jedan od najbitnijih podataka prilikom odabira modela jeste izdržljivost nosača. Takođe, potrebno je proveriti dijagonalu televizora zbog kompatibilnosti sa nosačem. Obratite pažnju i na raspon rupa na poleđini televizora (meri se visina i širina na ulazima za šrafove iza televizora gde se montira nosač, na primer 30 x 30 cm). Najčešće se prave u sivoj i crnoj boji, kako su to jedne od standardnih boja u kojima se i sami televizori prave, tako da neće mnogo odudarati od izabranog dizajna televizora. Razlikuju se i po rastojanju između zida i uređaja, razmak varira od 10-400 mm.

Kako montirati nosač za televizor?

U kutiji sa nosačem pronaćićete uputstvo za montiranje. Iz kutije izvadite sve delove kupljenog nosača. Veoma je bitno da pratite instrukcije, a mi ćemo vam ukratko pojasniti nekoliko krucijalnih koraka koje morate propratiti prilikom montaže odabranog nosača.

Prvo običnom olovkom obeležite na zidu poziciju gde želite da montirate vaš nosač. Nakon toga bušilicom napravite rupe u koje ćete ubaciti tiplove (dolaze u okviru pakovanja) kojim poboljšavate sigurnost nosača. U pakovanju ćete pronaći podloške i šrafove pomoću kojih ćete namontirati dobijenu bazu. Obavezno nakon toga proverite da li ste nosač čvrsto namontirali. Kada ste to uradili, vaš televizor postavite lagano na pod (najbolje bi bilo na neki tepih tj. mekaniju podlogu) kako ne bi došlo do oštećenja ekrana. Montirajte „ruke nosača” na poleđinu televizora i pričvrstite ih šrafovima. Na kraju postavite televizor na prethodno montiranu bazu nosača. Za svaki slučaj još jednom proverite da li ste ga pravilno postavili na zid, povežite vaš televizor, zavalite se u fotelju i uživajte u vašoj omiljenoj seriji ili utakmici.

Napomena

*Televizor bi trebalo da gledate sa određene minimalne udaljenosti gledanja, u zavisnosti od njegove dijagonale.

Minimalna udaljenost gledanja = 3 x Veličina dijagonale

Na primer ako je dijagonala 32 (81 cm) gledajte emisije sa minimalne pozicije od oko 2.5 metra. Centar ekrana trebalo bi da bude u visini pozicije vaših očiju.

U prethodnom tekstu pročitali ste da vrste nosača i njihove specifikacije dosta variraju. U našoj ponudi vas očekuje veliki izbor nosača za televizor, a u nastavku smo izdvojili po jedan model iz svake grupe nosača.

1. Fiksni nosač S-BOX PLB-2522F (23″-43″)

S-Box PLB-2522F fiksni nosač može se koristiti za montažu televizora dijagonale ekrana od 23″ do 43″. Njegova maksimalna nosivost iznosi 35 kg. Zahvaljuljući svom tankom dizajnu gotovo neprimetno se uklapa na zidu iza vašeg televizora. Pogodan je za VESA montažu do 200 x 200 mm i pruža mogućnost klizanja VESA ploče u obe strane, te će vaš TV uvek pronaći savršenu poziciju na zidu.

Čelični fiksni nosač za televizor S-BOX PLB 2522F crne boje pogodan za televizore dijagonale od 23 do 43 inča

2. Nagibni nosač za tv – Hama Thomson WAB156 (23″-56″)

Hama Thomson WAB156 nagibni nosač nosivosti do 50 kg pružiće savršenu stabilnost na zidu televizorima dijagonale od 23″ do 56″. Prilagodiće se lako različitim modelima televizora zahvaljujući kompatibilnosti sa više od 10 dimenzija za VESA kačenje. Uz vertikalni i horizontalni ugao nagiba od 15° gledaćete omiljeni tv sadržaj bez dodatnog umaranja vrata osećajući dodatnu komotnost.

Thomson WAB156 nagibni nosač za televizore dijagonala od 23 do 56 inča

3. Zglobni nosač, S-BOX LCD-2903 (19″-43″)

S-BOX LCD-2903 zglobni nosač koristi se za ugradnju televizora sa ekranom veličine od 19″ do 43″ maksimalne nosivosti do 25 kg. Može biti udaljen od zida u rasponu od 65 do 445 mm. Podržava VESA montažu u dimenzijama od 75 x 75 mm do 200 x 200 mm. Uz vertikalni nagib od -12°- 0° i horizontalno okretanje 360° (+/- 180°) gledanje televizora iz bilo kog ugla vašeg doma biće pravo uživanje.

S-BOX LCD 2903 zglobni nosač pogodan za kačenje televizora na zid dijagonale od 19 do 43 inča

Nadamo da ćete zahvaljujući našem tekstu lakše odabrati i lako namontirati pravi nosač za vaš televizor.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR