Kako izgleda nova skala i klase energetske efikasnosti i kakve promene donose?

Kako izgleda nova skala i klase energetske efikasnosti i kakve promene donose?

779
0
PODELI
Nove klase oenergetske efiksnosti, poređane od A do G, i kućica

Ukoliko ste među onima koji vode računa o tome da u svom domu imaju uređaje koji ekonomično troše struju ili vas jednostavno zanima kakve su se promene desile na polju energetske efikasnosti, na pravom ste mestu.

1. marta 2021. godine je došlo do izmena klasa energetske efikasnosti koje su do tada korišćene za različite kućne aparate, te su od navedenog datuma aktuelne nove energetske nalepnice za brojne uređaje, kao i nova EU skala koja je delimično izmenjena i pojednostavljena u odnosu na prethodnu.

U produžetku pročitajte šta se sve razlikuje u novoj klasifikaciji, kao i zašto je to značajno za sve nas.

Zašto je došlo do promena klasa energetske efikasnosti?

U skladu sa savremenim tehnologijama koje se koriste za mnoge nove uređaje i konstantnim napredovanjima na polju njihove energetske efikasnosti, javila se i potreba za novom, unapređenom klasifikacijom.

Novine se ogledaju ne samo u energetskoj skali, već i u drugačijim kriterijumima na osnovu kojih se određuje efikasnost različitih uređaja.

Skala energetske efikasnosti predstavljena bojama, uz kućiću za zelenim listom kao simbol smanjene potrošnje energije

Glavni cilj ovih oznaka je podizanje svesti o potrošnji struje, kao i značaju upotrebe energetski efikasnijih uređaja u domaćinstvima, kako bi se smanjila globalna potrošnja. Kada tome dodamo i mere za poboljšanje izolacije, nove prozore i vrata, jasno je da sve ovo ima za cilj racionalnije korišćenje energije i smanjenje troškova.

Kakva je nova skala energetske efikasnosti?

Za razliku od stare, u okviru nove klasifikacije više nećete moći da vidite energetske klase A+, A++ i A+++.

Nova skala je pojednostavljena i kreće se od klase A do klase G – A, B, C, D, E, F, G. U skladu sa tim, svi oni uređaji koji pripadaju klasi A su oni koji troše najmanje energije i imaju najmanju emisiju gasova, dok uređaji označeni nekom od klasa na niže predstavljaju sve manje efikasne aparate po navedenim kriterijumima.

Podsećanja radi, staru skalu energetske efikasnosti je činilo deset klasa: A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F, G, gde je A+++ klasa predstavljala uređaje koji su energetski najefikasniji, a uređaji D klase najmanje efikasni.

Za koje uređaje se koriste nove energetske nalepnice?

Novom označavanju podležu rashladni uređaji, mašine za sudove, mašine za pranje i sušenje veša, televizori, drugi ekrani i sijalice.

Kako je ovo samo početna faza, plan je da se u narednom periodu ovoj listi uređaja dodaju i druge kategorije kako bi se što celovitije obuhvatilo sve što je potrebno, a sa ciljem ostvarivanja što boljih rezultata kada je u pitanju racionalnija potrošnja električne energije.

Različiti kućni uređaji poređani ispred velike skale na kojoj su iszlistane klase energetske efikasnosti

Značaj informacija na nalepnicama energetske efikasnosti

Energetske nalepnice su sjajan način da jednostavno imate uvid u neke od ključnih informacija o uređajima, kao što su potrošnja energije, vode, itd, a samim tim i lakše odaberete odgovarajuće modele aparata za svoje domaćinstvo.

Upravo zato uređaji koji potiču iz Evropske Unije poseduju standardizovano označavanje energetske efikasnosti koja se prikazuje na ovim nalepnicama.

Važno je napomenuti da se energetske nalepnice razlikuju za svaku od prethodno navedenih kategorija proizvoda, pa sem nekih zajedničkih elemenata, poseduju i elemente koji su drugačiji za različite kategorije proizvoda – za frižidere, mašine za pranje veša, televizore i slično.

Da li nakon uvođenja nove klasifikacije određeni uređaji štede struju kao i pre?

Odgovor je da. Ukoliko je neki od vaših kućnih uređaja pripadao štedljivoj grupi aparata, on i sada nakon uvođenja novih oznaka, troši jednako električne energije kao i ranije. Razlika će samo biti kojoj klasi pripada po novim pravilima. Ako je po staroj klasifikaciji bio npr. A++ klasa, po novoj skali će sigurno pripadati nekoj drugoj klasi energetske efikasnosti (u ovom slučaju je potrošnja energije samo okviran primer na osnovu koga pravimo poređenje, a kriterijumi mogu biti i druge oznake).

Razlog zašto se javlja ova razlika u klasama je već spomenuto nepostojanje date klase i što nova skala ima strožije kriterijume na osnovu kojih se procenjuje efikasnost uređaja – tako sami aparati moraju zadovoljiti i više standarde kako bi se našli među uređajima više klase.

Naglašavamo i da iz istog razloga nije moguće prevoditi stare klase u nove. Zato se ne može reći da će, na primer, svi aparati koji su nekada bili A++ po novoj skali sada biti u B klasi, jer to zavisi od više kriterijuma.

Najznačajnije oznake novih energetskih nalepnica

  • QR kod – Glavna razlika novih energetskih nalepnica je upravo ova stavka, koju stare verzije nisu imale. Ona pruža dodatne i šire podatke za sve one koji žele da se detaljnije informišu. Skeniranjem QR koda preusmeravate se na European Product Registry for Energy Labelling (EPREL), gde možete pročitati sve važne informacije o energetskim oznakama za vaš uređaj.
  • Klasa energetske efikasnosti – Ovaj deo je označen na identičan način kao i na starim nalepnicama, sem izmene koja se tiče same skale. Dakle, vizuelno je prikazana skala od A do G, sa istaknutom klasom kojoj pripada konkretan uređaj. Nekima je ovo najznačajnija stavka jer pruža glavnu informaciju koja mnoge zanima, te ako se ne udubljujete u druge detalje, biće vam dovoljna za okvirnu procenu energetske efikasnosti određenog uređaja.
    Primer nalepnice energetske efikasnosti za jedna kućni uređaj
  • Potrošnja energije – Odmah ispod skale se nalazi podatak o potrošnji električne energije koja se izračunava preciznim metodama i izražava u kilovatima, kWh. U zavisnosti od toga koji je uređaj u pitanju, izražena je ili na godišnjem nivou (npr. kod frižidera) ili energija koja se troši na 100 ciklusa (na primer, kod mašina za pranje sudova, veš mašina).
    Naglasili bismo da su navedene informacije orijentacionog karaktera i da u ovom delu može biti i više podataka o potrošnji, u zavisnosti od samog uređaja, kao što je slučaj kod mašina za pranje i sušenje veša, gde će biti iskazani podaci za oba procesa.
  • Ostale oznake – Pod ovom stavkom može biti dosta oznaka koje se, takođe, razlikuju od kategorije do kategorije proizvoda. Drugačije su za frižidere, mašine za sudove, veš mašine, za televizore i tako dalje.
    Kod kombinovanih frižidera, na primer, simboli pokazuju zapreminu frižidera, zapreminu zamrzivača i nivo buke koju proizvodi ovaj uređaj. Kod mašina za sudove su oznake vezane za ove aparate, pa se tu mogu pronaći podaci o potrošnji vode, broju kompleta koji mašina može da opere, i slično. I tako dalje za ostale uređaje.

Zahvaljujući svim ovim oznakama imate najvažnije informacije o datom aparatu na dohvat ruke, a što je najvažnije, možete okvirno steći utisak o tome kakve vam benefite određeni aparati mogu pružiti kada je u pitanju potrošnja energije ili njena ušteda.

Uz energetski efikasne uređaje do životne sredine kakvu želimo za svoje najdraže

Ne zaboravite da smo mi oni koji svojim ponašanjem i odabirom kućnih uređaja možemo uticati na uštedu energije, njeno racionalno korišćenje i manju emisiju štetnih gasova. Za više detalja o LED sijalicama i njihovim prednostima pročitajte u našem tekstu LED sijalice – kolika je zapravo ušteda.

Birajte aparate pametno, obratite pažnju na to kojoj klasi energetske efikasnosti pripadaju, posebno kad su u pitanju veći potrošači. Sve to i vama donosi korist u vidi manje potrošnje električne energije, manjih računa za struju, kao i dugotrajnosti uređaja uz savremenije tehnologije.

Budimo primer svom okruženju i brinimo o životnoj sredini jer smo svi mi deo nje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR