Kako funkcioniše 3D tehnologija

Kako funkcioniše 3D tehnologija

4817
0
PODELI

Želite da gledate Pacific Rim, Transformerse ili novog Godzilu kao i u bioskopu i odlučili ste da kupite 3D televizor, ali koji? Prilikom odabira 3D televizora, najčešće se javlja pitanje šta je bolje; aktivna 3D tehnologija ili pasivna. Ovaj tekst nudi objašnjenje kako funkcioniše 3D tehnologija s nadom da će vam pomoći prilikom izbora.

Za početak, treba razumeti kako funkcioniše 3D tehnologija. Da bismo bili u mogućnosti da detektujemo “dubinu”, 3D efekat na ekranu, neophodno je da svako oko vidi drugačiju informaciju. Idealno bi bilo kada desno oko ne bi videlo informaciju namenjenu levom oku i obrnuto.

 

Da bi se postigao taj efekat, trenutno postoje dve metode; pasivna i aktivna.

Aktivna 3D tehnologija koristi naočare na baterije koje imaju sloj stakla sačinjen od tečnog kristala (LC liquid crystal). Kada se naočare uključe tečni kristal se zatamni i sprečava oko da primi informaciju. Tako naizmenično treperi sprečavajući da, recimo, desno oko vidi informaciju namenjenu levom oku. Kao da postoji “kapak” koji ide levo desno zatvarajući čas levo, čas desno oko, stvarajući 3D efekat. Osim aktivnih 3D naočara, neophodan je televizor sa visokim refresh rate-om, tako da svako oko dobija bar 60 frejmova po sekundi. Aktivna 3D tehnologija je dostupna kod plazma televizora, LED i LCD LED televizora, kao i kod većine projektora.

Ovako otprilike izgleda kada aktivne naočare rade, samo mnogo, mnogo brže.

desno oko

Pasivna 3D tehnologija koristi polarizovane naočare, na koje ste verovatno imali prilike da naiđete u bioskopima. Televizor mora da ima ugrađeni filter koji na ekranu polarizuje svaki red piksela. Na primer levo oko će videti samo neparne redove piksela, desno oko će videti samo parne redove piksela, i ta razlika u percepciji stvara osećaj “dubine”. Kada se naočare skinu, slika na ekranu izgleda sasvim normalno.

Na slici možete pogledati kako slika na TV-u izgleda sa i bez naočara.

Passive_no_glasses

Da bi vam bilo još jasnije, na sledećoj fotografiji možete videti uvećan prikaz slike pasivne tehnologije sa naočarima, bez naočara i aktivne tehnologije.

passive_and_active_closeup

 

Prednosti i mane

I aktivna i pasivna tehnologija imaju svoje prednosti i mane.

Sa aktivnim 3D naočarima, svako oko vidi punu 1080p rezoluciju na ekranu, ali naočare čine da slika izgleda tamnije jer blokiraju svetlost. Kod LCD televizora se ne primećuje toliko, ali kod plazma televizora i projektora zatamnjenje je mnogo uočljivije. Naočare su teže od pasivnih i skuplje. 

Kod pasivnih naočara svako oko vidi samo 1,920 x 540 piksela zbog polarizovanih stakala na naočarima koja blokiraju veliki broj piksela na ekranu. Ukoliko je televizor veliki, i ako se sedi mnogo blizu, mogu se videti i linije kao na slikama koje smo pokazali. S druge strane, slika nije zatamnjena kao kod aktivnih naočara, i dosta su udobnije i jeftinije.

3D tehnologija kod televizora je prilično mlada i još je u razvoju, uprkos tome već sada nudi sjajno iskustvo prilikom gledanja TV-a. Nadamo se se da će vam ovaj tekst pomoći prilikom izbora 3D televizora.

 

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR