Kako da odaberete najbolji prečišćivač vazduha za vaš dom?

Kako da odaberete najbolji prečišćivač vazduha za vaš dom?

4159
2
PODELI
Srećna porodica sa dvoje dece upravo se uselila u kuću, sedi na kauču i uključuje prečišćivač vazduha

Da li ste znali da zagađenje vazduha u unutrašnjosti prostorija može biti i višestruko veće od spoljašnjeg zagađenja?

Zahvaljujući prečišćivačima vazduha i njihovoj tehnologiji danas imamo mogućnost da svoje okruženje učinimo boljim, a vazduh koji udišemo u svom domu čistijim i zdravijim.

Mada su ovi uređaji pre samo nekoliko godina mnogima, na neki način, bili nepoznanica, poslednjih godina se situacija potpuno promenila. Postali su skoro pa neophodni u gotovo svakom domu, a izveštaji o zagađenosti vazduha jedna su od glavnih vesti sa kojom nam počinje dan.

Saznajte kako da odlučite koji prečišćivač vazduha da kupite, na šta treba posebno obratiti pažnju pri izboru i pronađite idealan model za svoj dom.

Koje sve zagađujuće materije mogu eliminisati prečišćivači vazduha?

Ako pričamo o štetnim materijama koje doprinose zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru, njihov spisak može biti veliki. Neke od njih nastaju unutar samog prostora, dok neke tu dospevaju spolja.

Pri izboru odgovarajućeg prečišćivača vazduha, upoznavanju njihovih karakteristika i filtera koje koriste, često možemo pročitati i koja sve materije ovi uređaji mogu da eliminišu iz vazduha, pa se tu mogu naći:

 • Prašina, grinje, buđ
 • Životinjske dlake
 • Isparenja, duvanski dim i drugi neprijatni mirisi
 • Različiti alergeni i bakterije
 • Formaldehidi
 • PM2.5 i PM10 čestice

Iako je veliki broj ovih zagađivača svima poznat, postoje i različite čestice i gasovi za koje mnogi nisu sigurni šta zapravo predstavljaju i kakve opasnosti po zdravlje mogu nositi. Neke od njih imaju i posebne oznake koje, takođe, mnogima predstavljaju nepoznanicu. Kako onda znati da li je neki od prečišćivača odgovarajući za vaše potrebe?

Mladi bračni par sa devojčicom sedi na dvosedu dok pored njih radi prečišćivač vazduha

Da biste imali sve potrebne informacije pre nego što krenete u potragu za odgovarajućim uređajem za prečišćavanje vazduha, donosimo vam objašnjenja koja će vam pomoći da lakše procenite koji modeli će vama najviše odgovarati.

Šta su formaldehidi?

Ovi bezbojni gasovi, jakog mirisa jedan su od vrlo čestih zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru. Možemo ih naći u različitim sredstvima za dezinfekciju prostora, hemikalijama i lepkovima koji se koriste u proizvodnji nameštaja i stolarije.

Tragovi ovog gasa prisutni su i u različitim sredstvima koje svakodnevno koristimo za održavanje lične higijene, kao što su šamponi, paste za zube. Ima ga u duvanu, tapetama i enterijeru automobila. Ono što predstavlja najveću opasnost kod postojanja formaldehida u zatvorenom prostoru jeste to što godinama mogu isparavati sa površina u kojima se nalaze, iako je miris odavno nestao.

Šta predstavljaju PM2.5 i PM10 čestice?

PM2.5 i PM10 su sićušne čestice koje predstavljaju mešavinu čvrstih materija i sitnih kapljica, tj. isparenja. Nalaze se u vazduhu i toliko su male da se ne mogu primetiti golim okom.

Zbog njihove izrazito male veličine ponašaju se kao gas. Dok su PM10 čestice nešto veće i imaju prečnik 10 mikrona, PM2.5 imaju prečnik 2,5 mikrona, nazivaju se i fine čestice i uglavnom nastaju sagorevanjem fosilnih goriva – auspusi automobila, grejanje na drva i ugalj, itd.

Kada količina ovih čestica u vazduhu dostigne veliki stepen zasićenja, mogu dovesti do kašlja, napada astme i izazvati širok dijapazon ozbiljnih oboljenja.

Bez obzira na rasprostranjenost svih spomenutih zagađivača, ukoliko u svom domu imate prečišćivač vazduha, on može doprineti njihovom efikasnom apsorbovanju, eliminisanju ili uklanjanju i to u velikom procentu.

5 vrsta filtriranja kod prečišćivača vazduha

U zavisnosti od toga koje sisteme filtracije koriste, tj. koje filtere poseduju, na raspolaganju su vam prečišćivači vazduha koji imaju:

 1. HEPA filter – Pouzdani za uklanjanje 99,97% svih mikroskopskih čestica i supstanci veličine do 0,3 mikrona
 2. Jonski filter – Pogodni za neutralisanje čestica prašine, polena, neprijatnih mirisa i dima
 3. Karbonski filter (filter sa aktivnim ugljem) – Efikasni za uklanjanje formaldehida i različitih vrsta gasova i isparenja
 4. Vodeni filter – Otklanjaju prašinu, alergene, spore, dim
 5. UV svetlo – Eliminiše bakterije, viruse i mikrobe

Ono što je nekima od modela zajedničko jeste da poseduju i više različitih filtera, ili višeslojne filtere, što doprinosi i njihovoj dodatnoj efikasnosti. Njihovim kombinovanim delovanjem se postižu bolji rezultati u prečišćavanju vazduha, pa je i sam efekat bolji.

Proces filtriranja vazduha na prečišćivaču za vazduh

Kako ćete za uređaje sa jednostavnijim sistemom filtracije odvojiti i nešto manje novca, u skladu sa vašim potrebama i količini sredstava koje želite da izdvojite, zaista imate mogućnost da pronađete i izaberete prečišćivač vazduha koji će biti u potpunosti po vašim merilima.

Koje su ključne karakteristike kada birate idealan prečišćivač vazduha za svoj dom?

Da biste napravili pravi izbor, važno je da odgovarajući uređaj zadovoljava neke od kriterijuma koji su presudni za njegov efikasan rad i dobre rezultate. Pored toga dobro je i upoznati se sa njegovim dodatnim opcijama koje mogu doprineti većem komforu i lakšem korišćenju. Neke od njih su sledeće:

 • Površina, tj. kvadratura prostora za koju je namenjen uređaj – Ovo je jedan od presudnih faktora kada birate odgovarajući prečišćivač. Neće biti dobra odluka ukoliko ne obratite pažnju na ovu stavku i odaberete model koji svojim „kapacitetom” i performansama ne može da pokrije prostoriju u kojoj se nalazi. U tom slučaju prečišćivač neće moći da obezbedi uslove i kvalitet vazduha za koje je predviđen.

Iz toga razloga veoma je značajno odabrati model koji će odgovarati prostoru koji imate. Takav uređaj će vam pružiti efikasne rezultate prečišćavanja vazduha u optimalnom roku i obezbediti vam uslove kakve želite u svom domu.

 • Senzor, tj. detektor zagađenosti vazduha – Nemaju ga svi modeli, a definitivno predstavljaju sjajnu karakteristiku zahvaljujući kojoj vas prečišćivač može informisati kakav je kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj se on nalazi.

Senzori za detekciju zagađenja se mogu razlikovati od modela do modela. Neki od njih će vam nakon uključivanja samo bojom LED diode dati znak da je vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta (zelena boja) ili zagađen (crvena boja), dok neki drugi imaju i naprednije funkcionalnosti koje vam govore šta to nije u redu sa vazduhom.

I jedan i drugi predstavljaju jednako dobra rešenja jer će vam omogućiti da steknete uvid kada je potrebno aktivirati prečišćavanje.

Prikaz digitalnog senzora zagađenosti na prečišćivaču vazduha

 • Različiti režimi, tj. brzine rada – Mogućnost podešavanja različitih brzina je veoma korisna karakteristika kod modela koji poseduju tu opciju. Ovo predstavlja odlično rešenje jer u skladu sa vašim potrebama i okolnostima, možete se odlučiti za brži ili sporiji rad uređaja.

Odabrani modeli imaju i specijalnu opciju sa automatskim režimom, koja je sjajna za sve one situacije kada ne želite da razmišljate o tome da li je potrebno pojačati ili smanjiti rad vašeg prečišćivača. Tada ćete se opredeliti za automatski režim i vaš uređaj za prečišćavanje će sam prilagoditi svoje delovanje trenutnim uslovima i kvalitetu vazduha.

Postoje modeli koji imaju posebno kreiran tihi režim rada koji najčešće podrazumeva sporiji rad uređaja, manje angažovanje motora, pa su oni veoma zgodni za noć, kada neće remetiti vaš san, a pružiće vam kvalitet vazduha kakav želite.

 • Indikatori za zamenu filtera – Mnogo je pitanja u vezi sa tim kada i koliko često treba menjati filtere na ovim uređajima. Iako je preporuka proizvođača da je period od 5-6 meseci neki preporučeni i optimalni period nakon koga je potrebno izvršiti zamenu, ovu informaciju je potrebno uzeti sa rezervom jer ne koristimo svi jednako često svoj uređaj. Tako sigurno ima i onih koji će filtere promeniti i nakon dužeg vremenskog intervala pošto svoj uređaj nisu uključivali toliko često.

Kako ne biste stalno razmišljali koliko dugo ste koristili svoj prečišćivač, kada ste ga sve uključivali, na koliko sati i slično, sjajno je da uređaj ima indikator za zamenu filtera. Kod ovakvih modela imate jednu obavezu manje jer vaš uređaj prati sve parametre i na vreme vas upozorava kada je potrebno izvršiti zamenu filtera.

 • Wi-Fi upravljanje – Možda nije stavka koja ima presudni značaj kada birate prečišćivač vazduha za svoj dom, ali verujemo da sigurno ima i onih kojima je ova mogućnost od izuzetnog značaja.

Najčešće razmišljamo o tome da ćemo prečišćivač uključivati u vreme kada smo kod kuće, ali šta mislite o tome da vas u vašem domu kad stignete sačeka već čist i prečišćen vazduh.

Bežično upravljanje putem neke od aplikacija vam nudi jedan novi nivo komfora. Biće potrebno samo par klikova da putem vašeg telefona uključite uređaj iako niste trenutno kod kuće. Bilo da se vraćate iz šetnje, sa posla ili stižete sa puta, aktivirajte prečišćavanje kada vama to odgovara i u vašem domu vas čeka osvežen prostor i prijatna atmosfera.

Devojka leži na krevetu i upravlja prečišćivačem vazduha putem Wi-Fi mreže

 • Tajmer – Još jedna sjajna funkcionalnost određenih modela je upravo tajmer. Sa njim imate slobodu i komfor da podesite da se prečišćivač isključi za sat, dva ili više vremena, a vi bezbrižno da odete na spavanje ili izađete iz kuće ukoliko imate drugih obaveza.
 • Daljinski upravljač – Možda vam neće pružiti neku specijalnu funkcionalnost, ali će vam i te kako pružiti još jednu dodatnu olakšicu tokom rukovanja uređajem.

Zamislite da ste se upravo smestili u udobnu fotelju, pustili novu epizodu omiljene serije i onda se setite da niste uključili prečišćivač vazduha. Sa njim ćete to lako obaviti i bez ustajanja. Podešavajte različite parametre prečišćavanja lako i brzo i slobodno se zavalite ispred TV-a, uz daljinsko upravljanje sve je lakše.

U okviru priče o karakteristikama uređaja za prečišćavanje, spomenućemo i CARD i ACH parametre sa kojima se danas možete susresti u nekim od specifikacija ovih uređaja.

Šta znače oznake CARD i ACH kod aparata za prečišćivanje vazduha?

Kada govorimo o kvadraturi prostorije za koju je namenjen neki od ovih uređaja, danas se često spominju oznake CARD i ACH. One se najčešće mogu naći kod novijih modela i sjajne su jer mogu dosta pomoći u proceni da li određeni prečišćivač odgovara vašim potrebama ili ne.

CARD (Clean Air Delivery Rate) označava kapacitet protoka prečišćenog vazduha. Ova stavka služi tome da vas informiše o tome koliko određeni model uređaja može prečistiti vazduha unutar prostorije određene veličine.

ACH (Air Changes Per Hour) pokazuje koliko puta prečišćivač vazduha može da cirkuliše zapreminu vazduha u određenoj prostoriji za 60 minuta. Važno je napomenuti da je ACH oznaka u direktnoj vezi sa maksimalnom površinom prostorije za koju je određeni prečišćivač namenjen.

Ova oznaka se najčešće obeležava sa npr. 4x, 5x, 6x i slično, što znači da bi 6x oznaka u stvari predstavljala da se ustajali vazduh u prostoru filtrira 6 puta tokom jednog sata. Dakle, što je ovaj broj veći, veća je i efikasnost uređaja.

Gde smestiti prečišćivač vazduha kako bi on imao najbolji efekat?

Kada pričamo o tome koje je najbolje mesto za prećišćivač vazduha u kući ili stanu, veoma često se pokrene i tema da li je dozvoljeno ove uređaje koristiti i u spavaćoj sobi i da li postoji prostorija gde ih ne bi trebalo koristiti.

Najjednostavnije rečeno, prečišćivače možete koristiti u svakoj prostoriji gde želite da obezbedite čist vazduh, bilo da je u pitanju dnevna, spavaća, dečija soba, kancelarija ili neka druga prostorija.

Devojčica u roze majici sedi za stolom i radi domaći, pored nje postavljen je prečišćivač vazduha za bolju koncentraciju tokom rada

Ipak, da bi prečišćivač imao najbolje rezultate postoje saveti kako ga pravilno koristiti da bi vam obezbedio i pružio svoj maksimum.

To se najčešće odnosi na to da ga, u skladu sa mogućnostima i raspoloživim prostorom, treba staviti tako da bude na sredini sobe, ne u uglu gde može biti okružen drugim stvarima koje mogu smetati ravnomernom cirkulisanju vazduha. Takođe, ne treba ga prekrivati. Na taj način se omogućava optimalno kruženje vazduha i najbolji efekat koji može pružiti određeni model.

Uz kvalitetan prečišćivač vazduha obezbedite svojim ukućanima siguran i čist vazduh, bez zagađenja

Kako je kvalitet vazduha kom smo izloženi često ispod zadovoljavajućih kriterijuma, prečišćivač vazduha je postao jedna od važnijih stavki u domaćinstvu. On predstavlja dugoročno ulaganje u zdravlje i kvalitet života vaših ukućana, zato ne prepuštajte ništa slučaju.

Za uvek čist i svež vazduh u vašem domu, izaberite neki od sjajnih prečišćivača vazduha koji će odgovarati svim vašim kriterijumima i budite bezbrižni jer ste sebi i svojim najdražima obezbedili bolje i zdravije okruženje za život.

2 KOMENTARA

 1. Formaldehid i nije toliko prisutan u domu, a i antibakterijski filteri ulanjaju i one “dobre” bakterije, što može dovesti do opadanja imuniteta. Najbolji je HEPA filter, jer uklanja najviše čestica.

POSTAVI ODGOVOR