Kako da odaberete idealne dimenzije televizora za vaš prostor?

Kako da odaberete idealne dimenzije televizora za vaš prostor?

4112
0
PODELI
Grupa ljudi sedi ispred televizora i gleda fudbalsku utakmicu na velikom ekranu

Kupujete TV, ali niste sigurni koja veličina televizora bi vam najviše odgovarala? Bilo da se radi o dnevnoj, spavaćoj ili dečijoj sobi, postoji nekoliko smernica koje je poželjno da uzmete u obzir prilikom izbora veličine ekrana.

Izbor odgovarajuće dimenzije televizora važan je ne samo da biste uživali u vrhunskom doživljaju omiljenog programa, već i da biste na odgovarajući način uklopili ovaj uređaj u veličinu i raspored vaše prostorije.

Zato smo vam pripremili konkretne i korisne savete koji će vam pomoći da izaberete odgovarajuću veličinu televizora u skladu sa vašim prostorom, kao i da odredite koja je idealna udaljenost od televizora kako biste uživali u najboljem iskustvu gledanja.

Zagrljen mladi par sedi na udobnom kauču i uključuje televizor postavljan na zidu ispred njih

Na koje dimenzije je potrebno da obratite pažnju pri izboru televizora?

Prilikom izbora televizora važno je uzeti u obzir dijagonalu kao i dimenzije televizora u smislu dužine i širine okvira, a posebno postolja, ukoliko ne planirate da ga okačite na zid.

Postarajte se da se iz svih uglova uklapa u prostor koji ste mu namenili, da ga je moguće montirati na zid ili postaviti na za to predviđenu policu. Ključno je da ima dovoljno mesta da se uređaj postavi stabilno i da ga možete gledati sa udaljenosti koja će vam omogućiti da ne umarate oči i da doživite svaki detalj.

Važan kriterijum pri odabiru televizora jeste i dijagonala ekrana. Ona omogućava da napravite razliku između sjajnog doživljaja sa ekrana i utiska premalog uređaja koji se ne uklapa u vaš prostor.

Kako da odredite dužinu dijagonale televizora u centimetrima?

Dijagonala ekrana izražava se u inčima i predstavlja rastojanje između gornjeg i donjeg ugla na suprotnim stranama. Budući da inči nisu mera koju svakodnevno koristimo, razumljivo je da je nekima od nas teško da zamislimo koliki je zapravo određeni televizor.

Stoga, lakše ćemo se orijentisati ukoliko ih pretvorimo u nama poznatiju mernu jedinicu, centimetre.

Skica televizora sa strelicama koje prikazuju dijagonalu

Kako bismo to uradili, potrebno je da znamo da je jedan inč ekvivalentan dužini od 2,54 cm – tako da je potrebno da dijagonalu TV-a u ovoj mernoj jedinici pomnožimo sa 2,54 kako bismo dobili njenu dužinu u centimetrima.

Najbolji način da odredite koja je dijagonala baš za vas, jeste da je uskladite sa udaljenošću sa koje ćete gledati program.

Koja je idealna udaljenost od televizora?

Nakon što ste uzeli u obzir sve relevantne dimenzije televizora, ostaje vam da pronađete idealno mesto na kome ćete se opustiti i uživati u omiljenom sadržaju sa ekrana.

Osim što je neophodno da bude udobno, najbolje mesto sa koga gledate televizor jeste ono sa koga ekran zauzima otprilike 40° vašeg vidnog polja.

Preporučena udaljenost od televizora dobija se kada se njegova dijagonala pomnoži sa 1,2.

Dakle, formula je jednostavna:

Preporučena udaljenost = Veličina dijagonale x 1,2

ili

Idealna dijagonala = Udaljenost od televizora / 1,2

Tako bi, na primer, ukoliko odaberete televizor veličine 55″, udaljenost sa koje bi bilo poželjno da ga gledate bila približno 1,7 m.

Za televizor od 65″ najbolja udaljenost bila bi oko 2 m.

Isti princip važi bilo da se odlučite za televizor dijagonale 32″, 43″ ili 75″.

Kako bismo vas poštedeli računanja, pripremili smo vam jednostavan prikaz preporučene udaljenosti od televizora, zavisno od njegove dijagonale.

Tabelarni prikaz preporučene udaljenosti od televizora u odnosu na dužinu dijagonale

Naravno, nismo svi isti i ne prija svima jednako ista vrsta i intenzitet vizuelnih doživljaja. Navedene mere nisu fiksne i služe isključivo kao orijentacija koja će vam pomoći da odredite veličinu ekrana koja bi najbolje odgovarala vašem prostoru.

Ukoliko se dvoumite između manje i veće dijagonale, preporuka je da odaberete veću. Tajna vrhunskog doživljaja je u detaljima, a verujemo da ne želite da propustite nijedan.

Odaberite rezoluciju koja će vam učiniti sliku kristalno jasnom

Kako biste u potpunosti uživali u vrhunskom doživljaju sa TV ekrana, poželjno je da, pored veličine, u obzir uzmete i rezoluciju vašeg novog uređaja.

Veća rezolucija znači živopisnije detalje, kao i mogućnost da sedite bliže televizoru bez uočavanja piksela na samoj slici. Odabirom bolje rezolucije, uživaćete u intenzivnijem doživljaju boja, upečatljivijim detaljima i boljem skladu ključnih parametara zaduženih za vrhunski vizuelni utisak.

Dakle, ukoliko ste na granici između dve veličine i odaberete ekran većih dimenzija, bilo bi poželjno da i rezolucija tog uređaja bude veća.

Uživajte u novom televizoru na najbolji mogući način

Sada kad znate sve što vam je potrebno da biste izabrali pravu veličinu, istražite našu široku ponudu sjajnih televizora i odaberite pravi model za sebe i svoju porodicu.

Nekada je sve što nam je potrebno da se opustimo upravo uživanje u omiljenom programu, bilo da smo sami ili u odabranom društvu. Idealna udaljenost, kako bismo maksimalno doživeli sadržaj sa ekrana, samo će dodatno obogatiti trenutke relaksacije i učiniti da se potpuno prepustimo magiji.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR