Kako da očistite računar od opasnih bakterija?!

Kako da očistite računar od opasnih bakterija?!

1402
1
PODELI

Verovatno nikada niste razmisljali o bakterijama koje su našle stanište u vašem omiljenom gadgetu od kog se ne razdvajate. I ne treba, ali ih zato dobro očistite sa vremena na vreme  U nastavku sledi nekoliko saveta kojima se možete voditi kako biste koliko-toliko očistili uređaje koje koristite svakodnevno. 

Pre svega potrebno je biti siguran da su uređaji ugašeni – i krenuti u akciju. Za čišćenje kompjuterskog ekrana poslužite se gotovim specijalizovanim rastvorima ili koristite destilovanu vodu u kombinaciji s mekanom krpom. Korišćenjem obične vode možete ostaviti tragove po ekranu. Za plastiku, tj. kućište ekrana, već se može koristiti sredstvo za čišćenje kućne elektronike i plastike, ali prethodno savetujemo uklanjanje prašine kako ne bi nastao nered u kombinaciji sa vodom. 

Unutrašnjost kućišta desktop računara je obično pravo gnezdo za prašinu, grinje i slično, što znači da vam je usisavač najbolji prijatelj. Spoljnu stranu kućišta čistite u zavisnosti od korišćenog materijala (pripazite na sredstva jer su kućišta od različitih materijala), a u unutrašnjosti tokom usisavanja obratite pažnju na snagu i blizinu osetljivih elektronskih komponenti koje vrlo lako mogu da završe u kesi usisivača za prašinu. U slučaju da volite i čiste detalje – štapići za uši su izvrsno rešenje, samo upamtite – bez korišćenja vode. 

Prenosivi računari su sve moderniji… i sve zatvoreniji. U slučaju da ste vlasnik laptopa zaboravite na čišćenje unutrašnjosti – otvaranje takvog uređaja će sasvim sigurno poništiti garanciju. Druge vrste kućišta obično imaju dovoljno velike otvore ili pristup unutrašnjosti da se može usisati barem deo prašine unutar računara. Za detalje je tu i dalje poželjno imati štapić za uši, a ekran očistite baš poput običnog kompjuterskog. 

Tableti i pametni telefoni su izvor nezgodnih bakterija – u to ne sumnjajte, jer ih je više nego u toaletu ili toalet šolji. Štapići za uši, mekana krpa i medicinski alkohol su vam prijatelji, uz vodu, kojom ćete razrediti rastvor. Najbolje je pomešati alkohol i vodu u jednakom odnosu, smestiti rastvor u sprej bočicu i naprskati po zaštitnoj foliji (nikako po samom ekranu u slučaju da je nema). U slučaju da zaštitne folije nema, najpametnije je kupiti neko gotovo rešenje namenjeno upravo čišćenju takvih gadgeta.

 

1 KOMENTAR

  1. "Unutrašnjost kućišta desktop računara je obično pravo gnezdo za prašinu, grinje i slično, što znači da vam je usisavač najbolji prijatelj." – Usisivač je najbolji prijatelj statičkog elektriciteta. Ako gurnete crevo od usisivača unutra velika je verovatnoća da će neka varnica skočiti na tranzistore ploče ili grafičke, kada se to dogodi prilično je skupa zamena.

    Usisivač i desktop su smrtni neprijatelji.

    Čišćenje kućišta treba raditi sa suvim kompresovanim vazduhom sa udaljenosti od najmajnje pola metra.

POSTAVI ODGOVOR