Izdvajamo – TotoLink N300RT i iPuppy 3 ruteri

Izdvajamo – TotoLink N300RT i iPuppy 3 ruteri

1223
1
PODELI

Kućna mreža je postala uobičajena stvar za većinu korisnika kućnih računara. Broj uređaja uz pomoć kojih je moguće priključiti se na internet je u stalnom porastu, kao i poboljšanje tehničkih karakteristika i lakoća korišćenja. Bežični internet počinje da koristi sve veći broj ljudi, pa samim tim i, naravno, moderne rutere za internet, kao i pristupne tačke. Na raspolaganju su nam, takođe, i skuplji modeli ali ni njihova cena više nije tako visoka. Pošto tržište dalje nastavlja da se razvija, na njemu se pojavljuju novi proizvođači, a jednog od njih smo odlučili da vam predstavimo.

Kompanija TOTOLINK je nedavno stigla na naše tržište, iako su njihovi proizvodi odavno postali popularni širom sveta. Ponuda ovih proizvoda je visoka i seže od najnaprednijih bežičnih rutera sa podrškom za mrežni standard 802.11ac pa sve do najjeftinijih modela, tzv. pristupnih tačaka. Ovaj put za testiranje su nam ustupljeni bežični ruter N300RT i prenosivi “hotspot” ruter iPuppy 3.

Breaker

Kada ih pogledamo detaljnije vidimo da TOTOLINK N300RT ruter dolazi u relativno malom kartonskom pakovanju, ukrašenom tradicionalnim crnim i plavim bojama.

Razni dodaci obuhvataju sam uređaj, strujni adapter, mrežni kabl RJ-45, CD-ROM sa softverom i priručnikom, vodič za brzo podešavanje na našem jeziku, garantni list, kao i papir sa posebnim dijagramom koji pomaže da se brzo obeleži tačka za bušenje prilikom instalacije na zid. Da budemo iskreni sa svim ovim se susrećemo po prvi put.

Materijal kućišta uređaja je napravljen od bele mat plastike sa završnom obradom od brušenog aluminijuma. Sam uređaj izgleda veoma lepo i kvalitet izrade će omogućiti nesmetan rad bez ikakvih problema.

TotoLink N300RT 02

Pored plavog ulaza, nalazi se osam LED lampica, koji vrlo skladno sijaju kroz plastični panel. Unutrašnje hlađenje uređaja je primenjeno na takav način da ukoliko prirodni protok vazduha nije dovoljan, postoji mogućnost da se otvori ukrasni poklopac ispod koga postoji veliki broj dodatnih otvora. Ovo je zanimljivo rešenje budući da je ovo prvi put da se susrećemo sa ovako nečim.

Proizvođač je pružio mogućnost montiranja uređaja na oba načina horizontalnih (recimo na sto) i vertikalnih (montiranje na zid). Na poleđini uređaja se nalaze jedan ulaz za spoljnju mrežu (WAN) i četiri priključka za lokalnu mrežu (LAN). Tu je takođe i prekidač napajanja koji je veoma koristan za rad.

TotoLink N300RT 01

 

Na prednjoj strani se nalazi taster za podešavanje WPS parametara na početne vrednosti. Zasnovana je na kartici kontroleru Realtek RTL8196E i ima pet izlaza. Jedan od njih je napravljen tako da radi sa spoljnom mrežom, a četiri da rade sa lokalnom mrežom. RTL8196E bežični kontroler podržava protok podataka do 300 megabita po sekundi (Mb/s) na frekvenciji od 2,4 GHz. Zanimljiva karakteristika je ta da postoji podrška za PAS opciju kojim može da se proceni radno opterećenje kanala bežičnog internet signala i automatski odabira onaj koji je slobodan, time povećavajući brzinu bežične internet veze.

Tokom rada sa standardom 802.11n, ruter šalje signal brzine od oko 67.5 Mb/s što se može nazvati dobrim rezultatom posebno imajući u vidu smetnje na frekventnom opsegu od 2,4 GHZ.

Opcije su prilično jednostavne i veoma logične, sadrže savete za nedovoljno iskusne korisnike i sve promene koje korisnik načini, dešavaju se gotovo trenutno, što je sigurno pozitivna osobina.

Čak i nedovoljno iskusan korisnik ne nailazi ni na kakve prepreke tokom korišćenja uređaja. “Master quick” podešavanja će brzo uspostaviti vezu sa internetom, iako se odnose samo na osnovna podešavanja. Za napredne korisnike, naravno, postoji poseban način pristupa gde se mogu igrati i isprobati podešavanje gotovo svih parametara.

Sada se osvrnimo na prenosivi “hotspot” ruter TOTOLINK iPuppy 3. Odlično je dizajniran, a i sadržaj same kutije nas nije razočarao, pa je jedino što malo nedostaje spoljašnji adapter napona. Postoji samo mikro USB na USB data kabl, koji omogućavu napajanje sa prenosivog ili stonog računara.

TotoLink iPuppy 3 02

Dimenzije samog uređaja ne prelaze dimenzije pakovanja cigareta, a izgled je jako moderan. Svi konektori su lako dostupni korisniku, RJ45 kao i microUSB za spoljnji izvor napajanja. Na dnu uređaja se nalazi prekidač gde se mogu radni modovi (pristupna tačka/ruter).

Tu su i standardni tasteri za WPS u kombinaciji sa tasterom za resetovanje uređaja.

Antena je integrisana i njen dobitak je 2 dBi. Koristi se frekventni opseg od 2.4 GHz sa maksimalnom brzinom protoka od 150 Mb/s.

Jedna od zanimljivih karakteristika uključuje i mogućnost rada u tzv. „ripiter“ modu (ponavljanje), koji omogućava značajno proširenje postojeće bežične mreže. Za povezivanje na Internet mrežu koriste se najpopularniji protokoli DHCP, PPPoE kao i povezivanje preko statičke IP adrese.

TotoLink iPuppy 3 01

Upravljanje se vrši kroz korisnički interfejs iz internet brauzera.

Podešavanje i rekonfiguracija su pravo zadovoljstvo, sve je brzo i jednostavno. iPuppy 3 je vrlo fleksibilan za podešavanje, a poseduje i napredna filtriranja po IP, MAC i URL adresi.

Pošto smo pregledali ova dva uređaja koja proizvodi TOTOLINK, naš zaključak je da kvalitetni uređaji ne moraju uvek nužno da budu skupi – vidimo da i na otvorenom tržištu postoje proizvođači koji mogu da pruže korisnicima završne proizvode koji poseduju odličnu funkcionalnost sa veoma razumnom cenom.

 

Kompletnu ponudu TotoLink mrežnih uređaja možete naći na WinWin web sajtu – LINK

 

 

Izvor: Raqwe

1 KOMENTAR

  1. Pozdrav na linku iz winwin prodavnice proizvoda toto pupyy3 sam pitao da li moze da radi kao AP uredjaj i dobio sam potbrdan odgovor zato sam ga i kupio.
    Samo imam problem da ga pustim u rad kao AP da li imate neki link gde je objasnjeno kako ga podeseti da radi kao AP.
    Hvala unapred.

POSTAVI ODGOVOR