Izdvajamo – TotoLink A2004NS AC1200

Izdvajamo – TotoLink A2004NS AC1200

1499
0
PODELI

Ukoliko niste početnik, Totolink A2004NS AC1200 Wireless Dual Band Gigabit ruter je dobar izbor za one koji žive u kućnom okruženju male ili prosečne veličine.

Budući da je ovo prvi Totolink uređaj koji smo testirali, AC1200 Wireless Dual Band gigabitni ruter je ostavio interesantan utisak.

Breaker

Dolazeći iz Južne Koreje, ovaj ruter čini sklad između malog i donekle egzotičnog izgleda kućišta koje sa srednjim hardverom podržava dvostruki protok podataka (2×2) kao i podešavanja vezana za 802.11ac standard. Drugim rečima, dobićete novi standard brzine bežičnog interneta ali sa prosečnim ili uobičajenim brzinama. Posle mojih testiranja, dobio sam rezultate koji govore u prilog tome da se radi o potencijalno sjajnom ruteru namenjenom većini kućnih korisnika, koji im pruža tačno ono što korisnici žele i to po pristupačnoj ceni.

Totolink A2004NS 02

Međutim, tu postoji jedna začkoljica: potrebno je da budete spremni na to da provedete neko vreme pravilno ga konfigurišući zato što ruter sadrži bežična podešavanja koja nisu namenjena određenim zemljama. Nažalost njegov web portal za podešavanje nije jedan od najboljih. Kada je podešen na pravi način, novac koji ste dali za njega je odlična investicija.

Kompaktni i praktični dizajn

A2004NS ima privlačan izgled i razlikuje se od većine rutera na koje sam naišao. Kvadratnog je oblika dimenzija 182.5 x 133.5 x 26 mm. Na vrhu, na zadnjem kraju, nalaze se antene koje se mogu spustiti po potrebi. Takođe na vrhu, blizu desne stranice, nalazi se čitav niz malih LED dioda koje pokazuju status rutera, njegovo napajanje i rad.

Svi priključci (uključujući i četiri gigabitna LAN porta, jedan gigabitni WAN port i jedan USB 2.0 port), nalaze se sa strane koja se nalazi suprotno od antene. Sam dizajn onemogućuje lako raspoznavanje prednje od zadnje strane rutera ali na kraju krajeva to nije toliko ni važno budući da sam uređaj izgleda dobro gde god ga postavili, što ga čini vrlo zgodnim za upotrebu.

Nije preterano “user-friendly”

A2004NS nije ruter koji je namenjen početnicima. Sa njim dolazi i CD koji sadrži softver za instalaciju koji vas vodi kroz jednostavne korake prilikom podešavanja hardvera kao što je povezivanje sa širkopojasnim modemom i pokretanje uređaja. (Uprkos činjenici da sve manje računara poseduje CD-ROM čitače, sam softver nije moguće preuzeti sa zvanične Totolink internet stranice.) Nakon podešavanja softver pokreće web portal za dalja podešavanja.

Totolink A2004NS web UI

U mogućnosti ste da preskočite podešavanja preko softvera i pređete direktno na web portal, tako što ćete u svom web brauzeru da ukucate predefinisanu IP adresu rutera – 192.168.1.1 i da se prijavite tako što ćete i za korisničko ime i za lozinku da upišete “admin”. Kada ste se prvi put prijavili, ukoliko vam je poznat način rada i podešavanje kućnih rutera, lako ćete moći da sami shvatite sve stvari vezane za podešavanja. Za korisnike kojima je ovo prvi put sve ovo međutim može pretstavljati zastrašujuće iskustvo.

Sam intefejs je organizovan po principima tradicionalnih menija koji su podeljeni u različite sektore koje pripadaju dvema glavnim delovima – osnovna i napredna podešavanja.

Pregledom se shvata da igranje sa naprednim podešavanjima može da bude ozbiljno frustrirajuće iskustvo za neiskusnog korisnika. Možda je greška napravljena i zato što su korišćeni za pojedine stvari pojmovi, skraćenice i terminologija koja se razlikuje od one koja se obično koristi za ostale rutere.

Postoje vizardi koji dosta olakšavaju stvari, ali treba biti pažljiv i kod njega, da bi se ne primenilo neko podešavanje koje će poremetiti pravilan rad rutera.

Širok izbor Wi-Fi kanala

Kao proizvod koji je načinjen za različita tržišta, A2004NS podržava sve postojeće Wi-Fi kanale. Međutim regulative u nekim regionima nalažu korišćenje samo nekoliko kanala koji su dozvoljeni. Tako, na primer, za područje od 5 GHz u SAD-u samo kanali 36, 40, 44, 48, 149, 153, 157, 161 i 165 su dostupni za rad kućnim ruterima. Ipak i onda kada postavite frekvenciju za rad na ovom tržištu, A2004NS vam i dalje dozvoljava da odaberete sve ostale kanale poput recimo 60 i 64, 100-tog itd. To čini da kada se upotrebi vodič za odabir “najboljeg kanala”, alatka koja sugeriše kanal koji ili nije uopšte korišćen ili je korišćen minimalno od strane ostalih rutera u okruženju, ume da odabira kanal koji nije dozvoljen za upotrebu u tom regionu.

Totolink A2004NS web UI wifi

Dobar niz opcija, ali ne i toliko zabavan za podešavanje

Pored svega navedenog, A2004NS poseduje uobičajeni niz karakteristika koje se inače nalaze u drugim ruterima poput QoS (kvalitet servisa), port forwardinga (prosleđivanja portova), firewallova, dinamičkih DNS servera itd. Može čak i da omogući pristup preko virtuelne privatne mreže (VPN), što je inače karakteristika koja je dostupna samo kod rutera viših klasa. Činjenica je da postavljanje svih ovih karakteristika i podešavanja može biti veoma vremenski zahtevan posao.

Na primer, ruter pokazuje MAC adresu povezanih uređaja ali ne pokazuje uvek ime uređaja koje je vezano za MAC adresu, što čini da je neohodan dodatni napor ,ukoliko želite da rezervišete posebnu IP adresu za određeni uređaj.

Još jedan primer je USB port, kojim je moguće omogućiti pristup spoljašnjem hard disku i podeliti njegov sardžaj sa ostatkom mreže. Ali tu postoji nekoliko koraka pre nego što je moguće podeliti sadržaj diska, što znači da je potrebno da odredite naloge za svaki od računara kako bi pristup datotekama bio omogućen.

Totolink A2004NS 01

Sve u svemu, biće Vam jasno da ćete dobiti većinu, ako ne i sve što Vam treba od jednog kućnog rutera kakav je A2004NS. Međutim, da biste postigli da sve radi onako kako to želite moraćete da potrošite možda malo više vremena nego što je to slučaj sa ostalim ruterima.

Učinak (performanse)

A2004NS je pravi dual-band ruter koji podržava isključivo „dual-stream“ (dupli protok) za oba standarda 802.11ac i 802.11n od moguća tri. To znači da frekventno područje od 5Hz može isporučiti brzinu signala do 867 Mb/s onda kada radi sa uređajima standarda 802.11ac ili brzinom do 300 Mbps kada radi sa uređajima 802.11n standarda. Na području frekventnog opsega od 2.4GHz, on može isporučiti brzinu do najviše 300Mbps.

Testirali smo Totolink ruter na obe frekvencije i tu se pokazao kao prilično dobar. Na frekvenciji od 5GHz i na malim rastojanjima, ostvarivao je stalnu brzinu protoka podataka od 128 Mb/s. Kada je rastojanje povećano na oko 30 metara, brzina koju je postigao bila je 98 Mb/s. Na frekvenciji od 2.4 GHz, prosečna brzina bila je 77 Mb/s na malim rastojanjima, odnosnom 38 Mb/s na većim udaljenostima. Ove brzine naravno nisu ni kao one koje postižu najbolji ruteri (poprilično i skuplji, naravno), ali za većinu korisnika u kućnom okruženju sa uobičajenim radnim potrebama, one su dovoljne.

Nećete imati problema da delite internet signal ili da gledate sadržaj preko interneta dokle god ste relativno blizu rutera. Na mom testu, efikasna distanca rada rutera bila je oko 40 metara na frekvenciji od 5 GHz i oko 50 metara pri radu na 2.4 GHz.

Ruter je prošao 48-časovni test opterećenja bez ikakvih problema. Tokom ovog perioda, bio je podešen da vrši prenos podataka na i sa više uređaja istovremeno i ni jedan od njih tokom tog perioda nije bio isključivan.

Uređaj je testiran u kancelarijama gde su zidovi kao i mnogi bežični uređaji oko mene i van moje kontrole. Uopšte uzevši, zidovi skraćuju domet signala, dok ostali Wi-Fi uređaji stvaraju smetnje. Kao i kod svih rutera, rezultati mogu varirati vremenom zavisno od toga gde živite.

Isprobano je priključivanje eksternih hard diskova, a njegov učinak je bio u granicama proseka. Na gigabitnoj mreži, registrovan je protok od oko jednog megabajta po sekundi (1 MB/s) za pisanje i čitanje.

Zaključak

Totolink A2004NS je ruter 802.11ac standarda koji je malo bolji od rutera sličnih performansi, a cena mu je otprilika ista. Lično smatram da je njegov praktični dizajn dovoljan da kompenzuje donekle neintuitivan mrežni softver, koji bi mogao da predstavlja problem za one koji ne žele da troše previše vremena na podešavanja rutera da bi on radio na pravi način. Početnici sa mrežama bi trebalo da biraju što lakša rešenja, ali ukoliko želite da odvojite malo više vremena kako biste ga pravilno podesili i ukoliko želite jednostavan i pouzdan ruter za dom srednje veličine, A2004NS je vrlo dobra investicija.

 

Kompletnu ponudu TotoLink mrežnih uređaja možete naći na WinWin web sajtu – LINK

 

 

Izvor: Cnet

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR