Istraživači razvili disk kapaciteta 360TB

Istraživači razvili disk kapaciteta 360TB

774
1
PODELI

Mnogo digitalnih arhiva se čuva na specijalnim DVD medijima koji se prave baš za te svrhe, a to se može promeniti u bliskoj buudćnost. Istraživači na Univerzitetu u Sautemptonu, tačnije u Optoelektronskom Istraživačkom Centru, udružili su snage sa istraživačima u Tehnološkom Univerzitetu u Ajnhovenu kako bi napravili stakleni disk koji može čuvati 360TB podataka u periodu od preko milion godina!

Ne samo to, već stakleni disk može izdržati visoke temperature od čak 1000 stepeni celzijusovih, što će dodatno osigurati podatke ukoliko dođe do požara, na primer. Takav napredak u tehnologiji je postignut koriteći specifičan materijal nalik na staklo i topljenog kvarca. Podaci se potom upisuju na ovakav medijum koristeći laser od femtosekunde (koristi se u očnoj hirurgiji).

Laser radi tako što ispaljuje brze svetlosne zrake na stakleni disk i tako upisuje podatke izuzetno sitnim tačkicama u tri sloja koja su međusobno razdvojena samo 5 mikrometara. Zato što se radi o nanostukturama, laser funkcioniše u pet dimenzija kada upisuje podatke, za razliku od 3D-a, tu su i pozicija, orijentacija i veličina.

Pri prvom probnom upisu, istraživači koji su razvili ovu novu tehnologiju su uspeli da upišu (i očitaju) podatke veličine 300KB. Njegov kapacitet je znatno veći, čak 360TB. Kada se podaci upišu na ovakav disk, on se može čuvati milion godina, pa i duže, trpeći varijaciju u temperaturi i nadživeći puno generacija ljudi (a možda i celo čovečanstvo).

 

Izvor: SlashGear

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR