iPhone 5S sa čitačem otisaka prstiju

iPhone 5S sa čitačem otisaka prstiju

4524
33
PODELI

Drugi i luksuzniji model koji je predstavila kompanija Apple je iPhone 5S.

iPhone 5S 01

iPhone 5S je pravi naslednik prošlogodišnjeg modela. U pitanju je telefon koji radi na iOS7 operativnom sistemu i dolazi u 3 boje – srebrna, “svemirski siva” i zlatna. Poseduje Retina ekran dijagonale 4 inča i rezolucije 1136×640 piksela, kao  i iPhone 5C. Ono što izdvaja ovaj telefon od ostalih je Touch ID funkcija, koja koristi ugrađeni čitač otisaka prsta, koji se nalazi u samom Home tasteru, očitava otisak izuzetno precizno (500 tačaka po inču) i otključava telefon vlasniku. Ovim putem vlasnik može potvrditi i kupovinu aplikacija, filmova i ostalog sadržaja preko iTunes i App Store. Takođe, može zapamtiti više različitih otisaka prstiju, tako da telefon mogu koristiti i članovi porodice ili prijatelji.

613-9967-02

 

iPhone 5S colors

Stvar koja je naglašena je da su otisci prstiju skladišteni lokalno na samom A7 čipu i nisu dostupni aplikacijama, niti će biti poslati na server ili iCloud.

iPhone 5S 02

Što se tiče unutrašnjosti, iPhone 5S poseduje novi A7 čip za koji Apple kaže da je prvi 64bitni procesor u pametnim telefonima. iOS7 i sve ugrađene aplikacije podržavaju 64bitne instrukcije. Takođe, Apple tvrdi da ovaj procesor nudi do 40x više procesorske snage i 56x više grafičke snage u poređenju sa prvobitnim iPhone telefonom. A7 podržava OpenGL ES 3.0, što će puno značiti za nove igre.

iPhone 5S 64bit

Kamera je poboljšana i koristi novo sočivo koje je Apple dizajnirao. Sam senzor kamere je 15 procenata veći, ali je i dalje u pitanju kamera rezolucije 8MPix. Softver kamere u iOS7 je posebno prilagođen novom senzoru, što je i očekivano, ali ima funkciju pravljenja više fotografija i automatskog odabira najbolje. Prisutan je i dual LED blic, jedan LED je hladno plave boje, dok je drugi “topliji” LED i koriste se naizmenično u zavisnosti od kadra koji se slika.

iPhone 5S camera

Kamera je u mogućnosti da napravi 10 fotografija u sekundi i nastavi da ih pravi dokle god se drži taster za fotografisanje. Poseduje snimanje slow motion videa u 120FPS u rezoluciji 720p.

iPhone 5s će se prodavati sa početnom cenom od 199$ za model od 16GB i 299$ za model od 32GB uz dvogodišnji ugovor. Prodaja će početi 20. septembra, dok se može rezervisati i preko interneta počev od 13. septembra. Apple kaže da će se prodavati u 100 zemalja sveta i preko 270 operatera.

 

Izvor: TheVerge

33 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR