iOptik augmented reality naočare i kontaktna sočiva na CES-u

iOptik augmented reality naočare i kontaktna sočiva na CES-u

1066
0
PODELI
B_1740inc_A_RT_8_TH_f_(1)_610x366

iOptik augmented reality system iliti sistem za izmenjenu realnost su specifično dizajnirana konaktna sočiva koja če očitavati svetlo sa projektora smeštenih u naočare. Ova futuristička sočiva je napravila startup kompanija Innovega.

Optički uređaji koji se nose na glavi ili uređaji koji menjaju ono što vidimo ispred nas, odnosno ispred očiju ili u našem perifernom vidu obično koriste najnovije tehnološke inovacije na ovom polju. Jedna od najvećih prepreka trenutno je to što iako je tehnologija moćna, sami uređaji su još uvek veliki i obično liče na pomalo čudne naočare ili hibrid kompjutera i naočara.

Innovega je prvi put predstavila svoj iOptik augmented reality(AR) uređaj na glavi jedne lutke na prošlogodišnjem CES-u. LINK

Kompanija je uverena da je blizu nečemu što bi ljudi zaista poželeli da nose. Na ovogodišnjem CES-u je predstavljen funkcionalni prototip iOptik sistema. On se sastoji od para lepih naočara koje mogu da prenose digitalne sadržaje i providne AR podatke na par specijalnih sočiva.

Transparent_Panoramic_HD_610x407-crop

Ali zašto je uopšte potrebno da se stave ova sočiva da bi se koristio iOptik sistem? Zato što se koristeći ova sočiva rešavaju problemi, jer pomažu korisniku da fokusira pogled i na bliske i daleke objekte u saradnji sa naočarima, što je problem koji nastaje kada se panoramska slika projektuje samo nekoliko centimetara od očiju.Innovega je sa iOptik sistemom uspela da uradi dve stvari, dok većina konkurentskih sistema može samo jednu.

Prvo može da projektuje mini ekrane u koje se može skretati pogled, kao i Google Glass gde se podaci guraju ka perifernom vidu. Ali uz pomoć kontaktnih sočiva, iOptik može da projektuje i full HD HUD(head-up display), veći ekran ispred očiju, sličan onome koji projektuje Oculus Rift sistem za virtuelnu realnost.

CIlj sa ovakvim tipom intefejsa je da se napravi uređaj koji je dovoljno snažan kako za svakodnevnu upotrebu u aktivnostima kao što su vožnja ili vežbanje, tako i za istovremeno korišćenje za igranje igara, gledanje filmova i korišćenje aplikacija. CEO Innovega kompanije Stephen Willey je izjavio:”Šta god možete da pokrenete na vašem pametnom telefonu moći ćete da vidite i direktno ispred vaših očiju u full HD rezoluciji”.

innovega_screen_one_CES_2014_610x407

Što se tiče trenutnog iOptik prototipa i tehnologije koja je korišćena, sistem ima lagane naočare na koje su ugrađeni mikro projektori i ništa više na njima.Kasnije će možda biti dodate, zavisno od partnera Innovege, audio uređaji, touch kontrole, kamera, brzinomer i mnogo toga što Google Glass ima trenutno.To će svakako povećati težinu uređaja.

Kontaktna sočiva u sistemu su mnogo kompleksnija.Mogu da se nose i bez naočara, a rade sa iOptik softverom samo kada se nose sa naočarima u paru dok je uređaj aktivan. Innovega je prilagodila i izmenila standardna kontaktna sočiva sa specijalnim dizajnom i jedinstvenim filterom.

Willey je objasnio:”Sva uobičajena optika je zamenjena sočivom koje je manje od 1mm u samom centru.Oblikovano je tako da je spoljašnji deo oko sočiva prilagođen vašoj dioptriji, ako već imate neku dioptriju, a sam centar sočiva je izbočina koja dozvoljava da vidite odlično pola inča(1.25cm) od oka”.

Druga komponenta je optički filter koji usmerava i propušta svetlost.Willey je još rekao:”Svetlost koja dolazi  iz spoljneg sveta je prilagođena vašoj normalnoj dioptriji.Svetlost sa bliskog ekrana  prolazi direktno kroz centar sočiva, to jest optički filter”.

Innovega_CES_2014_2_270x405

Ova sočiva mogu da služe kao standardna sočiva za korekciju vida, tako da će moći da ih koriste svi oni koji već nose sočiva ili naočare. Samo je potrebno da zamene svoja sočiva za Innovega sočiva sa odgovarajućim receptom od lekara. Innovega će se oslanjati na saradnju sa velikim proizvođačima sočiva, nisu još otkrili sa kojima.

Zbog toga što iOptik predstavlja proizvod koji se fizički stavlja u telo, umešana je američka FDA iliti Food and Drug Administration, što je vladina agencija koja se bavi regulacijom i izdavanjem dozvola za medicinske uređaje i lekove. Ali Innovega tvdi da će biti potreba samo tržišna dozvola, jer su dosad sočiva sa različitim dizajnom odobravana mnogo puta.Innovega kaže da će podneti zahtev za odobravanje FDA krajem 2014. ili početkom 2015. godine.

Trenutno iOptik prototip može da se sinhronizuje sa Android smart telefonima,a u budućnosti će po Willey-iju biti dizajnirani specijalne verzije za koji god uređaj da koristite.

Dosad je kompanija bila finansirana od strane National Scienec Foundation(NSF) iliti Državne fonacije za nauku, zatim od strane Defense Advanced Research Project Agency(DARPA) iliti američke agencije za vojna naučna istraživanja, i od strane zasad nepoznate Azijske kompanije, koja je uložila novac u iOptik sa nadom da će lansiranje ovog proizvoda na istočnim tržištima biti ključna stvar za tehnologije koje se nose na lice u zemljama kao što su Kina ili Južna Koreja.

Kad god Innovega iOptik sistem bude konačno bio dostupan na tržištu sigurno je da će izazvati veliko inetersovanje. Jedinstveni dizajn i funkcionalnost može dati prednost ovom uređaju u odnosu na konkrenciju. Neki ga zovu elektronske naočare, a drugi ga vide kao naslednika tableta. S obzirom na mogućnosti iOptik sistema, nema razloga da ne može da bude obe stvari.

Šta vi mislite o iOptik sistemu za AR iliti izmenjenu realnost?

Izvor: Cnet 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR