Intel planira osveženje Haswell serije procesora u 2014.

Intel planira osveženje Haswell serije procesora u 2014.

707
0
PODELI
intel_featured_295

Intel planira da osveži Haswell seriju procesora u drugom kvartalu 2014. godine.

Intel je dosad nepogrešivo sprovodio svoju “tick-tock”  naizmeničnu strategiju objavljivanja novih procesora, još od januara 2006. Tick bi bilo smanjivanje u nm proizvodnog procesa za jezgra, a tock bi bila nova mikroarhitektura.

Prvi put posle 8 godina to  se možda promeni, jer Intel tvrdi da za 12 meseci od sada u 2014. Haswell će biti zamenjen sa Haswell osveženom serijom procesora.

Haswell bi bio tock, nova arhitektura na 22nm proizvodnom procesu, a Broadwell bi trebalo da bude zasnovan na Haswell arhitekturi, ali sa smanjenjem na 14nm proizvodni proces za jezgra, što bi bio tick. U slučaju da Haswell osvežena serija bude samo unapređeno 22nm jezgro, ovo bi značilo da će posle 7 godina sprovođenja jedne strategije i uloženih milijarde dolara u vrhunski proizvodni proces Intel morati malo da uspori.

Ne zna se šta će se desiti sa Skylake arhitekturom i serijom procesora najavljenom za 2015. godinu, što je nova arhitektura u 14nm ili sa 10nm Skymont serijom, koja treba da bude smanjivanje proizvodnog procesa sa 14 na 10nm, ali ukoliko Broadwell bude odložen za godinu dana, postoji velika mogućnost da će ceo Intelov budući plan objavljivanja novih procesora biti pomeren za godinu dana.

Kada bude spreman Haswell refresh (ime za Haswell osveženu seriju), što može da bude i tajno ime za Broadwell, će zameniti Core i7, Core i5, Core i3, Pentium i Celeron procesore bazirane na Haswell arhitekturi, neke pre nego kasnije.

Čipset koji će odgovarati Haswell refresh seriji je označen kao Z97 i H97 u desktop verzijama i menja Z87 i H87 maticne ploče što dokazuje da će taj socket nastaviti da postoji barem i u 2014. godini. Biće interesantno videti da li je Intel zaista odložio razvoj Broadwell serije ili je ovo samo igra reči od strane Intela.

Više o ovome možete pročitati na ovom linku.

 

Izvor: Fudzilla

 

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR