Intel će zameniti “Tik-tak” ciklus proizvodnje novim

Intel će zameniti “Tik-tak” ciklus proizvodnje novim

3757
0
PODELI

Intel je već odustao od “Tik-Tak” ciklusa proizvoda 2015. godine, kada je najavio odlaganje za prelazak na 10nm proizvodni proces do 2017. godine i da ćemo sada tokom 2016. videti treću generaciju 14nm procesora sa kodnim nazivom Kaby Lake. Sada je kompanija ozvaničila da prelazi na takozvani “Proces-Arhitektura-Optimizacija” ciklus proizvodnje.

Breaker

Za one koji nisu upoznati sa “Tik-Tak”, reč je o strategijom Intela kojom po šablonu razvija i proizvodi procesore. “Tik” znači da se proizvodni proces smanjuje (za bolje performanse i energetsku efikasnost), dok “Tak” znači predstavljanje nove mikro-arhitekture, koja donosi nove mogućnosti, poput hardverskog transkodinga videa i enkripcije.

Prema poslednjim informacijama, Intel prelazi sa razvojnog modela iz dva koraka dodavanjem i trećeg koraka – optimizacije. Tako da će novi proizvodni model biti “Proces-Arhitektura-Optimizacija”.

Šta to znači za potrošače? Moći će da koriste svoju matičnu ploču duže, a u isto vreme neće morati da menjaju procesor tako često, jer, prema William-u Holt-u iz Intela, u fokusu neće biti poboljšanje performansi, već poboljšanja u energetskoj efikasnosti (manja potrošnja energije). To će najviše odgovarati prenosivim uređajima.

 

Izvor: Neowin

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR