Igračke kontroverze iz 2012.

Igračke kontroverze iz 2012.

900
0
PODELI
ARMA_3_box_art

Kontroverze u svetu video igara nisu neuobičajena stvar. Nasilje u video igrama, koje je uobičajeno, i to da li ima uticaja na decu i omladinu je uvek popularna tema. Kako su prikazani neki ženski i muški likovi u nekim igrama. Kako se čudno ponekad izdavači video igara ponašaju. Kontroverzan sadržaj kao što je “No Russians” misija na aerodromu iz COD Modern Warfare 2 igre iz 2009. ili čuveni “Hot Coffee” mod iz GTA San Andreas igre su dobri primeri. Sledi izbor od samo nekoliko igračkih kontroverzi iz 2012.

The War Z skandal

The War Z, koji je nedavno promenio ime u Infestation: Survivor Stories  je open world survival horor igra sa zombijima iz prvog i iz trećeg lica koju je izdao Hammerpoint Interactive. Igra se pojavila 17. decembra na Steamu očigledno u nedovršenom stanju. U opisu stvari  koje se nude u igri i šta sadrži je bilo dosta netačnosti i lažnog reklamiranja. A mnogo toga nije bilo u igri,a bilo je i dosta bagova koji su igru učinili praktično neigrivom u takvom stanju. Usledio je gnev i prutužbe mnogih igrača, a izdavač je  primenio taktiku zastrašivanja gde su mnogim igračima i na najmanju pritužbu na forumima odmah banovani to jest blokirani nalozi, a išli su tako daleko da su ucenjivali igrače koji se žale i traže novac nazad. Zbog toga je igra bila privremeno povučena sa Steama i ipak je nuđen povraćaj novca za bilo koga ko je kupio igru. O čemu je Hammerpoint Interactive razmišljao izdajući igru u ovom stanju i radeći sve te stvari ostaje nejasno. Kasnije je igra vraćena u ponudu na Steamu. Nedavno joj je promenjeno ime, a razlog je, navodno, da je ne bi mešali sa drugima sličnog žanra, što se verovatno odnosi na DayZ popularan mod za Arma 2 igru. Ovakva kontroverze nisu neuobičajene u igračkom svetu, ali su krajnje nepoželjne.

38 Studios, Kingdoms of Amalur: Reckoning kontroverze

Poznati bejzbol igrač Curt Schilling je otvorio svoju gaming kompaniju 38 Studios. Izdali su samo jedan naslov RPG Kingdoms of Amalur: Reckoning, a onda su bankrotirali jer je razvoj igre koštao milione, a profit nije ostvaren, daleko od toga. Na sve to je Curt Schilling još uzeo kredit od 75 miliona dolara u  od  države Rhode Island, pa sad 38 Studios taj novac ne može da vrati , njemu je  konfiskovana imovina i firma, a ide i na sud, jer država tvrdi da ih nije upozorio koliko će biti rizika. On tvrdi da bi sve bilo u redu da su mu dali dovoljno vremena da razvije sledeću  igru kojom bi zaradio dovoljno da vrati i taj zalog. Što je najgore, svi zaposleni su otpušteni bez nadoknade, a neki su ostali i bez kuća jer nisu mogli da plate rate za stan, a otpušteni su naprasno, pa nisu stigli da nađu nov posao.

Najnovije vesti što se tiče ovog skandala su da je Rhode Island zaradio $713,000 od prodaje Kingdoms of Amalur: Reckoning igre. pošto je država prisvojila sve što je bilo u vlasništvu 38 Studios, još dodatnih $413,000 dolara je prikupljeno putem aukcija gde su su rasprodali kompjuteri, nameštaj iz kancelarija i druga roba sve preostalo nakon što je 38 Studios bankrotirao. Međutim, država Rhode Island je na gubitku, to jest, ima dug od čak 100 miliona dolara kao rezultat bankrotiranja 38 Studios.

Arma III hapšenja

Arma III je open world taktička pucačina koju razvija Češki Bohemia Interactive. U krajnje bizarnom slučaju dva Bohemia Interactive developera Ivan Buchta i Martin Pezlar su uhapšeni u Grčkoj u septembru prošle godine, zbog optužba za navodnu špijunažu za Grčke neprijatelje (Tursku). Njih dvojica su fotografisali i pravili video snimke vojnog postrojenja na ostrvu Lemnos za potrebe mapiranja u igri. Njih dvojica su tvrdili da su samo bili na odmoru i da su bili inspirisani da dođu zbog njihovog rada na igri. Istina o tome šta su zapravo radili tamo nije nikad otkrivena, ali su naravno želeli da izbegnu zatvorsku kaznu od 20 godina, koliko bi dobili da su osuđeni za špijunažu. Grčka vlada je možda tražila žrtve da prikrije prave probleme sa kojima se suočava. Češka vlada je bila kritikovana da nije dovoljno učinila i dovoljno intervenisala da dvojica developera budu brže oslobođeni. Epilog je da su u januaru ove godine, posle više od 128 dana u zatvoru, Buchta i Pezlar konačno pušteni uz kauciju da se vrate kućama. Martin Pezlar je izjavio da konačno veruje da su slobodni, a Buchta da je dobar osećaj biti ponovo slobodan. na sledećem linku možete videti njihove izjave.

Buchta je inače bio glavni za razvoj DayZ popularnog moda za Arma II igru.  Pravi razlog njihovog hapšenja, kao i šta su stvarno radili tamo verovatno nikada nećemo saznati.

Ovo je bilo samo nekoliko zanimljivih igračkih kontroverzi iz 2012. O ove tri kontroverze, a i još nekim možete pogledati u sledećem videu:

 

Šta vi mislite o ovim ili od drugim igračkim kontroverzama? Da li vas iznenađuju? Koje kontroverze biste vi ubacili?

Izvori: Gamespot,  Eurogamer,  Metro,  Joystiq,   AngryJoe Show

 

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR