IBM pravi bionički superkompjuter koji se hrani elektronskom krvlju

IBM pravi bionički superkompjuter koji se hrani elektronskom krvlju

891
1
PODELI
IBM_kompjuter-01_ff

IBM je predstavio prototip svog novog super kompjutera, koji se hrani “elektronskom krvlju”. To je zapravo elektrolitska tečnost sa vanadijumom, koja ga snabdeva energijom i hladi uz pomoć specijalnih redoks pumpi.

Ovaj superkompjuter za uzor korisi ljudski mozak, koji ima ogromnu moć obrade podataka na vrlo malom prostoru,a mozak koristi samo 20 vati energije, što je cilj kome IBM teži. Zbog toga je IBM dizajnirao kompjuter koga, kao i mozak, pokreće i rashlađuje tečnost.

Ovaj prototip su razvili dr. Patrick Ruh i  dr. Bruno Michel, a model prikazan u IBM laboratoriji u Cirihu je na najosonovnijem nivou, ali ovi naučnici predviđaju da bi do 2060. godine petaflop kompjuter, koji bi na današnjem stupnju razvoja tehnologije zauzeo pola fudbalskog igrališta, tada zauzimao samo prostor jednog pisaćeg stola.

“Namera nam je da superkompjuter smestimo u kocku šećera, a za to nam ja potreban paradigmatski pomak u elektronici – moramo da se ugledamo na naš mozak”, kaže dr. Bruno Michel.

Ljudski mozak ima 10.000 puta veću gustinu i efikasnost od bilo kog kompjutera danas, a to je zato što koristi efikasnu mrežu kapilara i krvnih sudova za prenos toplote i energije i ovo se obavlja istovremeno.

IBM_kompjuter-02_ff

Trenutno najbolji IBM superkompjuter je Watson, poznat po tome što je pobedio dvojicu šampiona popularnog američkog kviza znanja Jeopardy. Ipak ova borba možda nije bila poštena, jer su njih dvojica koristili po 20W energije, a Watson 85.000W.

IBM veruje da će glavni princip za sledeću generaciju kompjuterskih čipova biti energetska efikasnost,a ne sirova kompjuterska snaga.

2D slicijumski čipovi koji se koriste danas, koji su višestruko povećali svoju snagi tokom poslednjih 50 godina zahvaljujući Murovom zakonu po kome se broj integrisanih kola na čipu udvostručuje svake dve godine, se približavaju svojoj fizičkoj granici gde dimenzije neće više moći da se smanjuju bez pregrevanja.

Kompjuterska industrija troši preko 30 milijardi dolara na energiju koja se baca, to jest na proizvodnju zagrejanog vazduha. A 99% zapremine kompjutera ima funkciju da rashlađuje, a ne da obrađuje informacije. Za razliku od toga ljudski mozak ima 40% funkcionalne zapremine, a samo 10% se bavi energojom i hlađenjem.

IBM_kompjuter-03_hf

Vizija koju ima dr. Bruno Michel je “bionička” konstrukcija kompjutera, nadahnuta jednim od prirodnih zakona, poznatim kao alometrijska skala, prema kom se metabolička snaga životinja povećava sa telesnom veličinom.”

Slon je million puta teži od miša, ali troši 30 puta manje energije,a može da proizvede veći rad od milion miševa.

Isto može da se primeni i na kompjutere, a tri ključne stvari u IBM viziji bioničkog kompjutera su: 3D konstrukcija, tečno hlađenje i napajanje energijom.

Šta vi mislite o viziji bioničkog superkompjutera koju IBM ima?

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR