IBM ponovo ulaže milijardu dolara u razvoj i promociju Linux OS-a

IBM ponovo ulaže milijardu dolara u razvoj i promociju Linux OS-a

728
1
PODELI
Linux vs Windows

IBM je objavio da će da uloži milijaru dolara u promociju i razvoj Linux operativnog sistema i na taj način pokušati da pomrsi konce glavnom konkurentu Windowsu, barem na nekim poljima.

Istorija se ponavlja, jer je IBM i 2000. godine uložio isti iznos u ovaj OS u cilju što bolje promocije. Od tad traje večita bitka ova dva operativna sistema.Microsoft tvrdi da Linux krši 235 prava o patentima, a bilo je reči i o mogućim tužbama. No sve ovo ne sprečava gomilu korisnika da se okrene ovom operativnom sistemu. Linux je dominantan na serverskom polju, pa ga naravno koriste i giganti kao što su Google i Facebook.

IBM Sun Micro

Linux je ipak daleko od toga da ozbiljnije ugrozi dominaciju Windowsa koji i dalje ostaje dominantan operativni sistem krajnjih korisnika.

IBM će novac uložiti u cloud computing baziran na Linux serverima. Pošto je ovaj operativni sistem open source, korisnicima će biti omogućeno besplatno testiranje ovih novih servera. Cilj je da Linux zatvori vrata Windowsu na mnogim profitabilnim high-end tržištima.

Da li će ova investicija IBM-a povećati popularnost Linuxa, ostaje da se vidi.

Da li vi koristite Windows ili Linux?

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR