Google Street View u Srbiji – Dobro ili loše?

Google Street View u Srbiji – Dobro ili loše?

1249
7
PODELI

Google Street View je od samog početka nailazio na pozitivne i negativne kritike. Da li narušava nečiju privatnost? Da li se tako pružaju informacije koje se ne bi smele davati?

Ovih dana kruži priča da će Google Street View krenuti sa snimanjem Srbije, ukoliko za to bude dobio dozvolu. Ako i kada bude dobio dozvolu za takvu vrstu prikupljanja podataka, Google će morati da postupa u skladu sa zakonom i moraće da zaštiti privatnost ljudi i objekata koji se nađu na prikupljenim snimcima.

Nakon obavljenog snimanja, Google će zamagliti lica ljudi, registarske tablice, ali i objekata koji zahtevaju takvu vrstu cenzure. 

google-street-view-car

Postoje glasine da Google vozila prikupljaju i beleže WiFi mreže. Navodno, vozila koja snimaju okolinu opremljena su dodatnim hardverom koji prikuplja podatke sa bežičnih mreža koje su mu u dometu. U Nemačkoj 2008. i 2010. godine Google vozila su skupljala i podatke koji su se razmenjivali na otključanim WiFi mrežama, pa je na taj način bilo moguće pristupiti poverljivim stvarima poput slika, elektronske pošte, korisničkih imena i šifara, itd. Iz tog razloga je Nemačka kaznila Google sa 145.000 eura i naložila da se svi snimljeni podaci obrišu.

Street View hicker

Isto se dogodilo i ove godine u Engleskoj, Google-u je naloženo da obriše sve “slučajno” prikupljene podatke tokom Street View snimanja 2010. godine, u protivnom biće optuženi za krivično delo.

Da li će se isto dogoditi kod nas? Da li možda strahujete za svoju privatnost?

 

 

7 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR