Google, Samsung i druge kompanije se složile da ubace remote kill-switch na...

Google, Samsung i druge kompanije se složile da ubace remote kill-switch na pametne telefone

779
1
PODELI
google-logo-2-710x532

Remote kill-switch je mogućnost da smartphone korisnici daljinski obrišu podatke i zaključaju telefon u slučaju krađe. Biće dodata na sve pametne telefone od jula 2015.

Google, HTC, Motorola i Samsung su se zajedno sa 5 vodećih mobilnih provajdera u Americi i drugim kompanijama kao što su Apple, Microsoft, Huawei i Nokia pridružili ovoj inicijativi. Ideja je da svaki korisnik ima mogućnost da zaštiti podatke na svom telefonu i da spreči da telefon koristi neko drugi u slučaju da bude ukraden. Naravno, korisnici će imati mogućnost da povrate svoje podatke na telefon kada mu ponovo budu imali pristup, to jest ako ikad povrate svoj telefon nazad.

Inicijativa je odgovor na to što su mnoge američke države počele da razmatraju uvođenje zakona da se ovakav kill-switch ubaci, a sa ciljem da se suzbiju krađe pametnih telefona.

Remote kill-switch će biti opcion, što znači da ako ne želite šansu da daljinski obrišete i zaključate telefon, jednostavno ne morate uopšte da ga upalite. Ovo znači da oni koji ne znaju za ovu mogućnost ili oni koji ne misle da će je ikada upotrebiti, neće biti ni zaštićeni. Ako ova mogućnost bude uključena u menijima kroz koje morate da prođete kada radite prvi setup svog telefona, verovatno će je više ljudi i koristiti. Neki će je naravno ignorisati da bi što brže završili inicijalni setup svog pametnog telefona.

Ostaje više od godinu dana da Google i proizvođači Android uređaja ubace remote kill-switch na telefone. Mada ova mogućnost se možda pojavi i ranije. Neki telefoni je već imaju. Apple ima opciju pod imenom Activation Lock na iOS 7, ali za sada u Androidu ne postoji ovakva opcija.

Da li je po vama remote kill-switch neophodna stvar za pametne telefone? I da li ovo treba da bude opcioni ili obavezan dodatak?

Izvor: Android Authority

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR