Google razvija pilulu koja otkriva rak i druge bolesti

Google razvija pilulu koja otkriva rak i druge bolesti

648
0
PODELI

Google pokušava da razvije pilulu koja će poslati mikroskopske čestice u krvotok kako bi otkrila rak, neizbežan srčani udar ili druge bolesti.

Breaker

Endru Konrad, glavni za istraživanja u okviru Google X laboratorije za istraživanja, otkrio je ovaj projekat u utorak na konferenciji u Kaliforniji. Prema Konradu, kompanija izrađuje nanočestice koje su velike jedan milijarditi deo metra i sadrže namagnetisan materijal sa antitelima ili proetinima i povezuju se na druge molekule u telu. Ideja da pacijent proguta pilulu koja sadrži ove čestice i nakon što one uđu u krvotok, pokušavaju sa identifikuju molekule koji dovode do određenih zdravstvenih problema, a nosivi uređaj će se koristiti za ponovno sakupljanje tih čestica i analizu šta su one sakuplile.

Andrew Conrad

“Pošto je jezgro ovih čestica namagnetisano, možete ih prikupiti bilo gde”, izjavio je Konrad, i naveo da se nosivi uređaj može koristiti za njihovo sakupljanje i ekstrakciju preko površinskih vena u zglobu ruke. “Ove male čestice se oslobode i putuju ljudskim telom, onda ih mi sakupimo na jedno mesto i upitamo: “Hej, šta ste videle? Da li ste pronašle rak? Da li ste videle nešto što može da izazove srčani udar? Da li ste videli previše soli?”

Poznat kao “Platforma nanočestica”, projekat je deo većeg zalaganja unutar kompanije Google kako bi razvili nove tehnologije za poboljšanje zdravlja. “Posao Google X je da razmotri velike probleme i pronađe pametno rešenje za takve probleme, a jedan od tih problema je zdravlje kod ljudi”, izjavio je Konrad.

U januaru je kompanija predstavila sočivo koje meri nivo šećera u krvi kod dijabetičara preko suza u očima. Kao što je slučaj i sa kontaktnim sočivom, Google ne planira da prodaje ove pilule sa nanočesticama i propratne nosive uređaje, već će sarađivati sa raznim kompanijama iz oblasti medicine kako bi doveli takvu tehnologiju na tržište.

“Postoje brojni dokazi da su ove nanočestice sigurne i da se slične nanočestice već koriste u medicinske svrhe danas u toku magnetne rezonance”, rekao je Konrad. Ove čestice se izbacuju iz tela preko urina.

Google aktivno traži partnere za ovaj projekat. Mada Konrad nije naveo kada će ova tehnologija biti dostupna svima.

 

 

Izvor: Wired

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR