Google preuzeo DeepMind, britanski AI startup za preko 400 miliona dolara

Google preuzeo DeepMind, britanski AI startup za preko 400 miliona dolara

858
0
PODELI
PANews+BT_P-f2deb85b-a56c-4c39-8ba8-8b3f2eb21937_I1

Google je preuzeo britansku startup kompaniju DeepMind koja se bavi rešenjima za veštačku inteligenciju.

Analitičari procenjuju da je Google platio DeepMind preko 400 miliona dolara što predstavlja jednu od najvećih kupovina kompanije Google u Evropi.

Osnivač kompanije DeepMind je Demis Hassabis, bivši vrhunski šahista još dok je bio dete sa nadprosečnom inteligencijom i dizajner kompjuterskih igara. Kompanija DeepMind se bavi veštačkom inteligencijom (artificial intelligence, AI) za kompjutere.

Hassabis koji sada ima 37 godina, je izgradio ovu kompaniju tako što je okupio naučnike koji se bave ljudskim mozgom i kompjuterske inženjere da rade zajedno na projektima koji koriste tehnologiju i medicinsko istraživanje sa ciljem da pomognu mašinama da oponašaju  mogućnost ljudskog mozga da poboljša svoje performasne i razmišljanje.

Hassabis je prethodno sproveo studiju na Univerzitetu u Londonu 2009. u kojoj se skenirao ljudske mozgove i tada je doneo zaključak da “samo gledanjem aktivnosti mozga na snimcima možemo da kažemo šta neko misli”.

Veruje se da je osnivač Google-a Larry Page, koji je ranije iskazao interesovanje za implant u mozgu koji bi komande za pretragu učinio lakšim za korišćenje,  bio inicijator u procesu preuzimanja kompanije DeepMind.

Google istražuje pametne tehnologije koje će omogućiti kompaniji da se uključi u svemirska putovanja, a i da napravi kola koja voze sama sebe.

Sajt The Information tvrdi da je Google pobedio Facebook  i preoteo im kompaniju DeepMind ispred nosa, odnosno njeno preuzimanje. A ovo je postigao tako što se se složio da formira etički odbor koji bi osigurao da se AI tehnologija upotrebljava na pravi način, odnosno da ne bude zloupotrebljavana.

demis_2804772b

Hassabis je u industriji kompjuterskih igara poznat kao neko ko ima “mozak veći od planete”. Počeo je da igra šah kad je imao samo 4 godine,a titulu šahovskog majstora je stekao sa svega 13 godina, kad je i predstavljao Englesku na takmičenjima. Samo dve godine kasnije je odradio svoj prvi posao u igračkoj industriji kad je učestvovao u takmičenju u kome je trebalo dizajnirati igru koja bi bila kopija čuvene igre Space Invaders. Ulazak u gaming industriju je po njemu bio “savršen brak između gaminga i programiranja”. Sa 16 godina je počeo da radi u kompaniji Bullfrog i ko-dizajnirao uspešnu igru Theme Park, koja je bila bazirana na pravom zabavnom parku. Igra je izdata 1994, godina kada je Hassabis pauzirao godinu dana pre odlaska na Univerzitet Cambridge. Njegovi kolege studenti su odbijali da poveruju da je on bio autor te igre dok nisu videli njegovo ime na pakovanju igre. Više o Demis Hassabis-u možete pročitati ovde, LINK 

Glavna primena tehnologija kompanije DeepMind  bi trebalo da se odnosi na simulacije, elektronsko trgovanje i igre. Google se već nekoliko meseci ozbiljno fokusirao na veštačku inteligenciju, a sve je počelo kada su pre godinu dana najavili otvaranje laboratorije koji koristi kvantni računar kompanije D-Wave Systems za stvaranje veštačke inteligencije.

Šta vi mislite o preuziamanju kompanije DeepMind od strane Google-a?

Izvor: Belfast Telegraph

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR