Google Nexus telefoni će postati Android Silver?

Google Nexus telefoni će postati Android Silver?

1275
1
PODELI

Android Silver projekat, o kome se govorilo na internetu u toku ovog meseca, danas je dopunjen informacijama iz novih izvora. I izgleda da će Google promeniti svoju strategiju u vezi sa mobilnim telefonima.

Breaker

Web sajt The Information navodi da će trenutni program u kome se nude Nexus uređaji sa “čistim” Google Androidom biti odbačen i da će ih zameniti Silver telefoni. Ova promena može biti i skupa, jer Google planira da uloži puno novca u reklamiranje ovih uređaja preko mobilnih provajdera i klasičnim putem, ali će i delimično finansirati razvoj i marketing proizvođača njegovih telefona.

Nexus Logo

Za uzvrat, Google će dobiti veću kontrolu nad softverom koji se isporučuje na odabranim telefonima. Google će nastojati da čisti bloatver od aplikacija, osiguraće brzo i pouzdano unapređenje softvera, predstaviće pravi standard i doslednost u korisničkom iskustvu kod Android Silver uređaja. LG i Motorola su najverovatniji partneri u ovom poduhvatu, pa se njihovi telefoni očekuju sledeće godine, dok Samsung, HTC i Sony traže više ubeđivanja. Mada su sve tri kompanije već ponudile Google Play edicije svojih najsnažnijih telefona, što, na neki način, i predstavlja Android Silver uređaje.

Google-ov apetit da se smesti među premium pametne telefone je očigledan, jer je ranije u toku godine zahtevao da HTC One i Samsung Galaxy S5 imaju animaciju za uključivanje sa jasnom oznakom “Powered by Android”, dok se govori da je u januaru Google održao sastanak sa Samsungom u vezi sa softverskim izmenama koje Samsung pravi kod svojih uređaja.

Govori se da će Google potrošiti i do milijardu dolara kako bi ubedio proizvođače telefona da se pridruže Android Silver programu. Ali još uvek nije poznato šta će se tačno dogoditi sa Nexus telefonima. Da li će nestati? Ko će popuniti srednji cenovni segment, pošto će Android Silver uređaji ciljati najviši segment?

 

Izvor: The Verge

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR