Google najavio pametna sočiva

Google najavio pametna sočiva

759
0
PODELI

Kada je Google najavio Google Glass, bilo je lako zamisliti budućnost gde će nosivi uređaji u budućnosti postati toliko mali da se mogu smestiti u kontaktno sočivo. Dok je takva tehnologija i dalje prilično daleko, Google nas je danas iznenadio kada je najavio potpuno nov projekat na kome rade – pametna kontaktna sočiva!

Breaker

Iako će glavna primena ovih sočiva biti merenje nivoa šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom, pametna sočiva će moći da prate stanje pacijenta i odmah ga upozore kada nivo šećera pređe granice opasne po zdravlje. Ovo se obavlja merenjem glukoze koja se nalazi u suzama, što olakšava proces merenja i praćenja nivoa šećera, jer osoba ne mora bosti prste više puta dnevno radi merenja.

Google Smart Contact Lens Project

Trenutni prototipovi ovih sočiva mogu raditi očitavanja glukoze jednom u sekundi, što čini nadgledanje nivoa šećera mnogo češćim i daleko manje bolnim. Iako i dalje u ranoj fazi, Google planira da opremi sočiva malim LED koji će se koristiti za upozoravanje korisnika kada nivo glukoze pređe određene granice. Google je već u procesu pregovora i traženja partnera koji bi plasirali ovu novu tehnologiju na tržište.

Svaka čast, Google!

 

Izvor: Phandroid

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR