Google najavio Android M

Google najavio Android M

1045
1
PODELI

Google je na I/O događaju najavio novu verziju Android operativnog sistema, za sada poznatu samo kao “M”. Android M ima za cilj da pruži izvrsnu funkcionalnost u šest glavnih kategorija, uključujući i par smart mogućnosti, kao i čišćenje koda i uklanjanje bagova.

Breaker

Prva velika mogućnost su selektivne dozvole aplikacijama, koja omogućava korisniku da odabere da li će dozvoliti da određena aplikacija ima dozvolu za pristup nekoj funkciji telefona (poput kamere, pristupa internetu, slanju poruke, itd.). Korisnik više neće morati da dozvoli sve aplikaciji koju instalira, već će uoči korišćenja neke funkcije operativni sistem korisnika pitati za dozvolu.

Još jedna novost u Android M je novi način za plaćanje – Android Pay. Fokusirali su se na jednostavnost, sigurnost i izbor – možete otključati telefon, staviti ga na NFC terminal i tako izvršiti plaćanje. Kada se prijavite za Android Pay, svaki put prilikom plaćanja generiše se unikatan broj, pa podaci sa glavne kartice nisu poznati nikome osim Vama. Android Pay će biti dostupan i u okviru drugih aplikacija, uključujući i aplikacije banaka ili prodavnica.

Pored novog sistema za plaćanje, Android M donosi i nativnu podršku za čitač otiska prsta. To znači da ćete moći da otključate svoj telefon , kupujete na Play Store i potvrđujete kupovine preko Android Pay svojim otiskom prsta (ukoliko ga uređaj poseduje, naravno).

Kako bi umanjili potrošnju energije, stiže i novi način potrošnje energije. Telefoni i tableti sa Android M će imati novu mogućnosti pod nazivom “Doze” kako bi što više koristili stanje mirovanja i time umanjili potrošnju energije, dok ujedno uvek osluškuju poruke i obaveštenja iz aplikacija. Google je naveo da je Nexus 9 sa Android M ostvario skoro duplo duže trajanje baterije u odnosu na Lollipop.

Tu je i nova Google Chrome mogućnost, koja omogućava individualnim tabovima da se bolje integrišu u aplikacije. Na primer, aplikacija može da otvori novi tab u Chrome, odakle možete pristupiti podacima koje ste sačuvali u Chrome.

Android M obuhvata i app-na-app vezivanje, pa će aplikacije moći da prosleđuju jedna drugoj podatke.

Android M Developer Preview je već dostupan za Nexus 5, 6, 9 i Player. Finalna verzija je najavljena za treći kvartal ove godine.

 

 

Izvor: AndroidCentral

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR