Google najavio Android 5.0 Lollipop!

Google najavio Android 5.0 Lollipop!

511
0
PODELI

Ukoliko ste mislili da će “Lollipop” biti ime sledeće verzije Androida, bili ste upravu!  Google je zvanično najavio Android 5.0 Lollipop!

Breaker

Google je prikazao Lollipop (tada poznat kao Android L) još na Google I/O događaju. Nexus 6 telefon, Nexus 9 tablet i Nexus Player (Android TV) će biti prvi uređaji koji će stići sa Android 5.0 operativnim sistemom, dok će trenutni Nexus uređaji dobiti unapređenje u predstojećim mesecima.

Šta je novo u Android 5.0 Lollipop? Najočigledniji je redizajn u skladu sa Material Design koji je prikazan na I/O. U pitanju je kompletno nov izgled i način funkcionisanja Android OS. Nove boje, ikone, animacije uklanjaju poslednje tragove koji su se provlačili od Android 4.0. Meni za multitasking je izmenjen i sada uključuje tabove poput onih u Chrome-u.

Ispod površine Android Lollipop donosi preko 5.000 novih API-ja za developere. Većina API-ja je usmerena na bolji međusobni rad različitih uređaja. Lollipop dodaje i nove kontrole za notifikacije, mod štednje energije, nove načine Bluetooth konekcije, pa čak i podršku za više korisnika na jednom uređaju. Tu su i brojna druga unapređenja, ali jedno od najvećih je prelazak sa Dalvik na ART način izvršavanja aplikacija, što će doneti dodatno ubrzanje. Kada je aktivan mod štednje energije, uređaj će pružiti i do 90 minuta više aktivnog korišćenja, što je odlično unapređenje!

Android 5.0 ćemo prvo videti na Nexus uređajima (Nexus 4, Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 2012, Nexus 7 2013, Nexus 9, Nexus Player), a potom i na uređajima drugih proizvođača telefona. Da li ste nestrpljivi?

 

 

Izvor: Phandroid

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR