Google je najavio Android “L Preview”

Google je najavio Android “L Preview”

652
0
PODELI

Na današnjoj Google I/O prezentaciji u San Francisku, glavni odgovorni za Android, Sundar Pičai i Matia Duarte, otkrili su sledeću verziju ovog mobilnog operativnog sistema. Upoznajte novu verziju Android OS, trenutno poznatu kao “L Preview”.

 

Android L Preview je zasnovana na dizajn konceptu pod nazivom “Material Design”, koja donosi ideju da pikseli i elementi interfejsa reaguju na dodir na intuitivan način, što bi očekivali od materijala u pravom svetu. Developeri mogu da definišu dubinu i način na koji njihove aplikacije reaguju kada korisnici vrše interakciju sa intefejsom. Google Now jezik za dizajn sa karticama i oštrim bojama počinje još na zaključanom ekranu (lockscreen), kao i u notifikacionom meniju, i proteže se kroz kompletan interfejs.

google io l preview ui

Intefejs L Preview je takav da su elementi ravniji, ali interfejs kao celina pokazuje veću dubinu i približava korisniku elemente od veće važnosti, dok se manje važni elementi bacaju u drugi plan. Navigacioni tasteri imaju suptilnije animacije i koriste razne boje kako bi pružili “sveže iskustvo korisniku”. Nova kolekcija mogućnosti pod nazivom Project Volta cilja da pruži produžen vek trajanja baterije.

Matias Duarte rekao je da će nova verzija Android operativnog sistema posedovati preko 5000 novih API-ja i da će biti dostupna još u toku dana svim prisutnima na Google I/O prezentaciji kako bi ih koristili na uređajima za razvoj, dok će testni kod biti dostupan za Nexus 5 i Nexus 7 već sutra.

Android “L” će biti dostupan krajnjim korisnicima ove jeseni.

 

 

Izvor: Android Central

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR