Google I/O 2013 – Šta nam novo Google sprema?

Google I/O 2013 – Šta nam novo Google sprema?

725
0
PODELI

Ukoliko ste propustili direktan prenos Google I/O 2013 na internetu, spremili smo Vam najvažnije promene u svetu Android-a koje ne bi smeli da propustite.

 

Uvodni deo

U uvodnom delu se govorilo o Android-u uopšteno. Napomenuti su statistički podaci da je broj korisnika Android OS-a porastao na preko 900 miliona. Takođe, broj instalacija aplikacija je prešao 48 milijardi, što je zaista impresivan broj.

Google I-O 01

 

Uređaj

Jedini uređaj koji je predstavljen je bio Samsung Galaxy S4 Google Edition. To je Nexus-oliki S4 sa fabričkim Android 4.2 sistemom i poboljšanjima koja stižu direktno od Google-a. Državljani Amerike će od 26. juna moći da kupe otključane AT&T i T-Mobile verziju (sa LTE-om) preko Play Store-a za čak $650!

Google I-O 02

 

Google Play Music

Google Play Music dobija veliko unapređenje, moguća je pretplata na muziku i aplikacija je kompletno redizajnirana (i izgleda odlično). Potpuno novi sistem pretplate pod nazivom “All Access” omogućava da slušate kompletnu muzičku bazu koju poseduje Google Play Store, takođe moguć je striming radio stanica, kao i muzike koju posedujete na samom uređaju. Ovaj servis će koštati 10 dolara mesečno, ali ukoliko se korisnici opredele za besplatnu probu sada, plaćaće kasnije 7,99 dolara. Ovaj servis je trenutno dostupan samo u Americi.

Google I-O 03

 

Google Play Games

Google Play Games framework je takođe predstavljen kao jedna od bitnijih novina. To je, zapravo, Google-ov odgovor na sličan servis koji poseduju Apple i neke druge kompanije.

Ovaj servis donosi skup novih stvari koje mogu biti integrisane u same igre. Najvažnija stavka je sinhronizacija podataka u klaud (cloud). Razvojni timovi koji prave igre mogu omogućiti sinhronizaciju rezultata igrača širom sveta i to sa raznih uređaja i platformi, pa čak i iOS. Pored sinhronizacije podataka, Google Play Games donosi i ačivmente (achievements) i tabele sa rezultatima, kako bi se igrači mogli takmičiti. Takođe, Google je omogućio i laku integraciju multiplejer sistema, gde se igrači mogu takmičiti u realnom vremenu, kao i potez-po-potez.

Čak i pre samog predstavljanja, par igara je već dobilo podršku za Google Play Games servis. Već u preko 20 igara je integrisan ovaj servis. Uglavnom su to naslovi velikih izdavača igara za prenosne uređaje kao što je Gameloft, Glu i HandyGames.

Google I-O 04

 

Google+ i Hangouts

Još jednu veliku promenu je dobio Google+, uglavnom na samom web sajtu. Redizajniran je interfejs, doteran i podeljen u tri kolone. Google Talk je postao Google Hangouts i integrisan je sa Google+, pa je dobio redizajn i pregršt novih opcija. Google Hangout je predviđen da bude kompletno rešenje za SMS / dopisivanje / video chat, ali SMS deo aplikacije još uvek nije ubačen. Možemo reći da je ova aplikacija, iako čudna na prvi pogled, odlično osmišljena sa brdo opcija kao što je razmena slika, emotikona, video čet, dopisivanje više osoba istovremeno, i još puno toga. Ne sumnjamo da će mnogi korisnici sličnih servisa preći na ovo odlično rešenje.

Google I-O 05

 

Google Play Store

Google je najavio velika poboljšanja u samoj srži Google Play aplikacije koji će biti od značaja i za korisnike i za developere. Najavljen je i novi paket alata za edukaciju đaka i studenata. Govorilo se o integraciji softvera za pomoć pri učenju, kako za same predavače, tako i za studente.  Developeri od sada mogu da iskoriste niz novih API-ja koji se fokusiraju na mape, lokacije, igre i bolju razmenu podataka između uređaja. Moramo priznati da ono što smo čuli zvuči zaista dobro. Predstavnik Google-a je čak pomenuo da će takva integracija dovesti i do pojeftinjenja tablet uređaja kako bi bili veoma pristupačni učenicima i studentima. Još uvek se ne zna na šta je tačno mislio kada je to rekao, ali verujemo da ćemo veoma brzo saznati.

 

Ostalo

Search, Google Wallet i Maps su takođe dobili velika unapređenja. Takođe, nove mogućnosti su dodate u Google Play Books, poput ubacivanja lične biblioteke knjiga i čitanja istih na svakom uređaju. I Google Wallet je dobio odličnu mogućnost slanja novca preko atačmenta u elektronskoj pošti. Iako ta mogućnost još uvek nije dostupna kod nas, zvuči veoma impresivno.

To je bilo sve od najbitnijih novina koje nam je Google predstavio na ovogodišnjem Google I/O događaju. Sa tako puno novih rešenja i unapređenja, zaista nas očekuju zanimljiva dešavanja.

 

Izvor: Android Police

 

 

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR