GeForce i Radeon kartice će moći da kombinuju memoriju u SLI i...

GeForce i Radeon kartice će moći da kombinuju memoriju u SLI i Crossfire modu zahvaljujući DirectX 12 i Mantle API

1130
0
PODELI
SLI_Crossfire(1)

DirectX 12 i Mantle API će možda omogućiti kombinovanje VRAM-a na GeForce i Radeon grafičkim karticama povezanim u SLI i Crossfire.

Do sada, ako imate na primer dve GTX 980 kartice sa 4GB memorije na svakoj, u SLI modu je moglo da se iskoristi samo 4GB memorije iako imate ukupno 8GB na dve kartice. To bi moglo da se promeni pojavom DirectX 12, kao i zahvaljujući postojećem AMD Mantle API (API-application programming intterface, skup alata, protokola i rutina za izradu softverskih aplikacija).

43347_23_geforce-radeon-gpus-soon-combine-vram-thanks-dx12-m

Ovu moguća novina se može naslutiti iz tweeta Roberta Hallocka iz AMDa:”Mantle je prvi grafički API koji dozvoljava eksplicitnu kontrolu. Na primer moguće je uraditi split-frame rendering sa svakim od GPU-ove i svaki od njihovih framebuffera kontroliše polovinu ekrana pri tom procesu. Na ovakav način do GPU-ova dolazi minimalna količina informacija, i zahvaljujući tome oba GPU-a mogu efektivno da se ponašaju kao jedan veliki i brži GPU sa velikom količinom memroije koja odgovara ovome. Gameri veruju da dve kartice sa 4GB memorije ne mogu da pruže 8GB upotrebljive memorije zajedno. To je možda bilo tačno poslednjih 25 godina u PC gamingu, ali ovo nije istina kada je u pitanju Mantle i nije istina sa low overhead API koji će ga naslediti”.

43347_18_geforce-radeon-gpus-soon-combine-vram-thanks-dx12-m

Ovo nije konačna potvrda će se ovaj memory stacking desiti, ali je vrlo moguće da hoće. U doba kada je 4K gaming vrlo aktuelan veća količina  memorije na grafičkim karticam postaje vrlo bitna, pa bi bilo vrlo poželjno da se u SLI/Crossfire kombinacijama može iskoristiti kompletna količina memorije prisutna na obe kartice.

Izvor: TweakTown 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR