Gaming kompanija ESEA dobila kaznu zbog tajnog Bitcoin mininga

Gaming kompanija ESEA dobila kaznu zbog tajnog Bitcoin mininga

754
1
PODELI
bitcoin_euro

E-Sports Entertainment Association ili ESEA je dobila kaznu od milion dolara zbog tajnog Bitcoin mining softvera, pomoću koga su koristli gamere da ne znajući “kopaju” i gomilaju poznatu digitalnu valutu.

Navodno je ovo bilo delo samo jednog zaposlenog, koji je kasnije otpušten, ali ovo nije sprečilo da se pokrenu legalni koraci.

bitcoins2-580x3861

Bitcoin mining softver koji je ESEA imala tajno u pogonu je inficirao oko 14.000 njenih mušterija i tokom dve nedelje uspeo ja da sakupi oko 30 bitcoina. Iako ESEA tvrdi da je ovo delo samo jedne individue, tužilac se ne slaže i tvrdi da su ko-osnivač kompanije i softver inženjer takođe umešani. Ovaj svojevrsni hack je imao za svrhu da svori botnet armiju za bitcoin mining.

Po izjavi okružnog tužioca u New Jersey-iju “Optuženi su ilegalno preuzeli kontrolu nad hiljadama ličnih kompjutera korisnika bez njihovog znanja ili pristanka i radeći ovo su dobili mogućnost da prate njihove aktivnosti, vrše mining virtuelne valute koja ima stvarnu dolarsku vrednost i još na druge načine oštete njihove kompjutere”.

Kazna je deo nagodbe u tužbi, pod čijim uslovima ESEA treba da plati $325.000 odmah,a ostatak sume treba da bude zamrznut tokom sledeće decenije. Ako ESEA ne bude “nevaljala” i pridržava se pravila i zakona tokom ovog perioda, neće morati da plati ostatak ove sume. Ako se nešto ovako ipak ponovo desi tokom ovog perioda, moraće da plati ostatak sume do milion dolara.

Inače, trenutno 1 Bitcoin vredi $814, tako da Bitcoin mining može biti vrlo unosan posao.

Šta vi mislite o ovom slučaju? Da li ste i sami radili Bitcoin mining?

Izvor: Wired

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR