Francuska ukida internet ljudima koji skidaju pirateriju

Francuska ukida internet ljudima koji skidaju pirateriju

1417
5
PODELI

Francuska je krenula da primenjuje zakon gde se nakon tri prekršaja pri skidanju piratskog sadržaja ukida pristup internetu!

Nalog za ukidanje pristupa ide direktno Internet provajderu i on je u obavezi da istog trenutka isključi korisnika sa “mreže”.

Pored gubitka pristupa internetu, osoba koja je nelegalno skidala sadržaj zaštićen autorskim pravima će biti kažnjena iznosom sa početnih 60 eura, koji će se uvećavati sa brojem prekršaja, prenosi Guardian.

Prema prevedenoj izjavi Francuskog ministra za kulturu i komunikacije, ovaj zakon će se više fokusirati na komercijalne sajtove koji zarađuju tako što korisnici skidaju pirateriju, a manje na same korisnike.

Ovaj zakon u Francuskoj je donet još 2009. godine i poznat je kao HADOPI (High Authority for the Diffusion of Works and the Protection of Rights on the Internet). Tim zakonom su propisana dva upozorenja onima koji skidaju materijal koji je zaštićen autorskim pravima, a onda se internet ukida osobi koja prekrši zakon po treći put.

Nikome nije ugašen internet do prošlog meseca, kaže TorrentFreak. Individua je dobila zabranu korišćenja interneta u trajanju od 2 nedelje, kao i novčanu kaznu od 600 Eura.

 

Izvor: PCMag

 

Šta vi mislite o ovom zakonu? Previse blag? Previse strog? Recite nam u komentarima.

 

 

5 KOMENTARA

  1. Šta ako ja kr5adem komšiji konekciju i skidam sadržaj. Po tome će komšija plaća kaznu i njemu ukinu net il svakom kome se primaknem sa laptopom po gradu 😀

POSTAVI ODGOVOR