Da li su vaši gedžeti spremni za plažu?

Da li su vaši gedžeti spremni za plažu?

2048
0
PODELI

Leto je najzad došlo i vreme je za uživanje na plaži. Ako ste navikli da slušate muziku, čitate ili se zabavljate uz uređaje kao što su telefon, tablet, “ereader”, moraćete ih dobro zaštititi pre nego što krenete na odmor. Evo šta treba da znate.

Koje gedžete poneti na plažu

Očigledan izbor za čitanje na plaži su tableti i ereader-i. Laptopovi su teži, i komplikovano ih je koristiti na peškiru za plažu, a imaju i veliki broj rupica i izbočina gde se pesak i voda lako zavlače. Mobilni telefoni su najbolja varijanta ukoliko Vam je potrebna stalna internet konekcija, a možete ih lako prispojiti sa tabletom.

eBook-Beach-366x251

Još jedna stvar o kojoj treba razmišljati je i vrsta ekrana. Za čitanje birajte ereader-e koji nemaju pozadinsko osvetljenje i koji nemaju odsjaj. Ako odlučite da čitate na tabletu, kao što je Ipad, imajte jednu stvar na umu – imaćete problema da čitate sa naočarima za sunce. Ako su naočare polarizovane (a trebalo bi da budu, kako bi Vam maksimalno zaštitile oči), ekran će Vam se činiti taman, ako ne i skroz crn. Probajte da rotirate tablet za 90 stepeni – zbog načina na koji su naočare polarizovane, i načina na koji su pikseli raspoređeni na ekranu, tablet će biti lakše čitati u modu “landscape” , nego u modu “portret”.

ku-xlarge (1)

Kako zaštititi uređaje na plaži

Nažalost, nećete moći da rešite problem sa odsjajem na obojenim ekranima. Možete kupiti zaštitnu foliju za ekran koja sprečava odsjaj (“anti-glare”), ali to će samo delimično rešiti problem. Folija će sprečiti da ekran dobije svojstva ogledala, ali, dok je sunce visoko na nebu, i dalje ćete slabo videti tačno ŠTA je na ekranu.

Takođe, moraćete da zaštitite ekran od peska i vode. Kupovinom vodootporne futrole ćete rešiti taj problem, ali evo i jednog povoljnijeg i jednostavnijeg načina: stavite vaš uređaj u kesu sa ZIPLOCK zatvaračem. Kese su vodootporne, a i dalje ćete moći da koristite tačskrin kroz plastiku. Možda ćete morati da napravite rupicu za kabl slušalica, ali to nije veliki problem – i dalje će sačuvati tablet od peska i vode. Uz to, tako ćete zaštiti uređaje od znoja sa Vašeg tela, koje je izuzetno korozivno.

aqua-bag-for-ipad-1296-p

Potrebno je zaštiti uređaj i od sunca i vrućine. Tu će vam ziplock kesa ili vodootporna futrola takođe pomoći. Uvek držite tablet u hladu. Pošto su skoro svi uređaji tamnosive ili crne boje, lako privlače sunce, ali šteta koja nastaje je teška i trajna. Nećete primetiti u početku, ali posle nekog vremena boje će početi da blede, i sve će dobiti žutu nijansu. Dakle, na suncu isključivo crnite sa prijateljima, ne sa uređajima.

Prva pomoć ako se uređaj isprlja ili pokvasi

I najpažljivijima se može desiti najgore – da uređaj upadne u pesak, ili još gore, vodu. Srećom, postoji nekoliko načina da ih očistite:

ku-medium

1. Ako je pun peska: Ukoliko je u Vaš uređaj ušao pesak, najbolji način da ga očistite je uz bocu kompresovanog vazduha (koja se koristi za čišćenje kućišta i računarskih komponenti). Samo je uperite u uređaj i izduvajte većinu peska na jednostavan način.

2. Ako je pun vode: Za ovo ste verovatno već čuli, ali najbolji način da osušite mokre uređaje jeste pirinač. Stavite mokri uređaj u činiju suvog pirinča, nakon što ste izvadili bateriju (ako je to moguće). Ostavite ga što duže u činiji (čak nekoliko dana) i možda ćete mu spasiti život.

3. Ako je samo prljav: Ukoliko je prljav od prstiju masnih od kreme za sunčanje, ili pomalo blatnjav, načini čišćenja zavise od uređaja koji posedujete (uz Ipad, na primer, dobijate krpicu kojom je moguće očistiti tablet).

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR