Da li su kapsule za kafu bolje od kafe u zrnu?

Da li su kapsule za kafu bolje od kafe u zrnu?

390
0
PODELI
Na stolu se nalazi šoljica kafe, prosuta kafa u zrnu i nekoliko kapsula za kafu

Za pripremu kafe u aparatu za kafu možete koristiti kafu u zrnu ili kapsule za kafu. Prilikom kupovine kafe za vaš aparat za kafu na finalnu odluku je do sada možda uticala rutina.

Kako biste razbili ustaljen način pripreme kafe i istražili nove arome vašeg omiljenog napitka prvo ćemo vas uvesti u svet kafe. Saznaćete kako je kafa nastala, koje vrste kafe postoje, gde se najviše pije kafa u svetu i mnoge druge zanimljivosti o kafi.

Nakon toga otkrićete koja je razlika između kafe u zrnu i kapsula za kafu, da li postoje različiti ukusi i možda pronaći vašu omiljenu novu kafu.

Kratak istorijat kafe

Najpopularniji topli napitak u Srbiji, ali i u celom svetu jeste upravo njeno veličanstvo – kafa. Gotovo na svim svetskim jezicima ona zvuči isto: coffee (engleski), kaffee (nemački), kofe (ruski), café (španski), caffè (italijanski). Međutim, ukusi kafe se razlikuju u zavisnosti od regiona u kojem se uzgaja.

Postoji nekoliko legendi o njenom nastanku. Jedna od njih govori o etiopijskom pastiru Kaldi koji je u trenutku čuvanja stada koza otkrio njihovu neuobičajnu hiperaktivnost. Vrlo ubrzo pastir je probajući bobice sa žbunja koje su koze brstile saznao da su one uzročnik njihovog čudnog ponašanja. Potom je svoja zapažanja preneo u lokalni manastir, gde je nakon saznanja efekta bobica ovaj tamni napitak postao svakodnevnica.

Ono što je manje legendarno, ali realističnije jeste da je njeno poreklo vezano za Etiopiju i Arapsko poluostrvo. U Etiopiji su stanovnici ceremoniji ispijanja kafe davali poseban značaj. A sam proces pripreme kafe trajao je i po 3 sata kako bi ukućani i gosti uživali u najkvalitetnijem mogućem ukusu pripremljene kafe.

Nakon etiopskog otkrića kafe, ona je svoj put počela polako da pronalazi u Evropi i na samom kraju u Africi. Ovaj crni napitak povezao je različite civilizacijske krugove na svom milenijumskom putovanju i naišao na posebno gostoprimstvo na svakom kontinentu.

Najpoznatije vrste kafe

Biljka kafa je rod zimzelenog niskog drveća koja potiče iz porodice Rubiaceae. Njeno lišće je zeleno, cvetovi beli, a plodovi tj. bobice nalik su plodu trešnji.

Na svetu postoji preko 70 različitih kafa i 9.000 varijacija u pogledu izgleda, ukusa i sastava. Jedne od najpoznatijih podvrsta kafe su Arabika i Robusta. Svaka od njih ima svoja unikatna svojstva.

Predstavićemo vam koje su glavne odlike Arabika i Robusta kafe i po čemu se one najviše razlikuju.

Kafa Arabika (lat. Coffea arabica) potiče iz Etiopije, danas se najviše uzgaja u Brazilu. Drveće Arabike proizvodi kafu istančanog i blagog ukusa. Jedna je od najzastupljenijih kafa na svetu, njen udeo je oko 70% celokupne proizvodnje.

Arabika se uzgaja na velikim nadmorskim visinama, od 600-2.200 metara. Odgovara joj blaga temperatura od 15-25 C°. Arabika je kafa kojoj je potrebno posvetiti posebnu pažnju zbog njene velike osetljivosti na mraz. Zbog njene prirodne senzitivnosti izuzetno je skupa za održavanje.

Ne sadrži puno kofeina, ima blaži ukus, njeno zrno je ravnije i izduženije u odnosu na Robustu.

Kafa Robusta (lat. Coffea caniphora) gaji se prvenstveno Africi i Aziji (Indiji, Indoneziji, Vijetnamu). Jačeg je i prepoznatljivijeg ukusa. U svetskoj proizvodnji zastupljena je oko 25%.

Može da raste na manjim nadmorskim visinama do 600 metara. Odgovaraju joj čak i temperature do 30 C°. Svi navedeni uslovi za održavanje čine je dosta otpornijom od Arabike, a samim tim povoljnijom i za proizvodnju.

Čista Robusta daje gorak ukus bez arome, zato se najčešće koristi kao mešavina sa Arabikom. Njeno zrno je manje i okruglije od Arabike.

Gde se najviše pije kafa u svetu?

Pronašli smo jedan zanimljiv podatak o 5 zemalja u kojim se na svetu najviše pije kafa. U samoj statistici u obzir se uzimala glava stanovnika. Iznenadićete se, u pitanju su sve zemlje sa evropskog kontinenta.

Kako se kafa u našem društvu relativno često ispija, vrlo je verovatno da će jednog dana i Srbija biti na gore navedenom spisku kafeholičara.

Koja je razlika između kafe u zrnu i kapsula za kafu?

Tradicija ispijanja kafe svima je dobro poznata. Međutim, način na koji se kafa priprema može biti različit.

Za pripremu klasične kafe u džezvi koristićete mlevenu kafu. Dok za kuvanje kafe u aparatima za kafu koristićete kafu u zrnu ili kapsule za kafu. Ukoliko ne posedujete kafe aparat, a imate nedoumice prilikom odabira, spremili smo za vas preporuke za top 5 kafe aparata za kućnu upotrebu.

O mlevenoj kafi i kafi u zrnu sigurni smo da dosta znate. Međutim, koliko ste upoznati sa kapsulama za kafu?

U nastavku saznajte individualne prednosti korišćenja kafe u zrnu i kapsula za kafu.

Kafa u zrnu donosi čaroliju ukusa jačeg inteziteta do vaših nepca

Tradicionalna kafa u zrnu je idealna za ljubitelje jače kafe. Pre nastanka kafe aparata kafa u zrnu je svoje mesto uvek pronalazila u našim domovima. Međutim, kako su se pojavili kafe aparati, dobila je glavnu ulogu u pripremi espressa zbog niza svojih benefita, nabrojaćemo samo nekoliko:

  • Aromatičnija je od mlevene kafe
  • Dobitna kombinacija za domaću kafu ali i espresso

Kafa u zrnu je aromatičnija od prethodno samlevene kafe

Kafa koja je samlevena i već upakovana gubi svoj ukus tokom određenog perioda. Dok kafa u zrnu čuva svoju aromu u samom zrnu. Nakon što kafu sameljete u vašem mlinu za kafu ili kafe aparatu koji već poseduje mlin, bićete sigurni da ste dobili fantastičnu aromu koja momentalno obara sa nogu.

Idealna je za pripremu domaće kafe ali i espressa

Nakon što kafu u zrnu sameljete u željenoj dozi uz pomoć nje možete pripremiti savršenu blagu ili jaču domaću kafu. I ne samo to, uz pomoć nje pripremićete espresso uz pomoć vašeg aparata za espresso izuzetnog ukusa kao da je upravo pripremljen od strane bariste kafića.

Danas je tržište kafe široko rasprostranjeno na svim kontinentima. U bolje opremljenim supermarketima moći ćete da pronađete vrlo lako različite proizvođače svetskog kalibra. Takođe, kafu u zrnu možete kupiti i u WinWin-u.

Kada su u pitanju kafe u zrnu iz našeg asortimana preporučujemo vam – Kafeterija kafe u zrnu. Trenutno su dostupna 3 različita ukusa:

  • Kafeterija Brazil Black Diamond kafa u zrnu
  • Kafeterija Cuba Serrano Lavado kafa u zrnu
  • Kafeterija Columbia Supremo kafa u zrnu

Jedna od aromatičnih espresso kafa punog ukusa je upravo kafa u zrnu Kafeterija Brazil Black Diamond. Dolazi u modernom pakovanju od 250 grama. Njen ukus karakterišu slatkoća ispunjena čokoladnim notama. Ukoliko ste ljubitelj espressa ova kafa u zrnu će vas oduševiti.

Cuba Serrano Lavado Kafeterija kafa u zrnu ističe se svojim posebnim kvalitetom. Spaja aromu čokolade i orašastih plodova. Kao dodatni užitak uz ovaj preukusni espresso preporučujemo kroasan sa čokoladom.

Kafa u zrnu Kafeterija Columbia Supremo je upečatljivog kiselog ukusa, sadrži tonove zrelog voća, slatkog lešnika i borovnica. Uz mafin šumskog voća predstavlja odličnu poslasticu i energetskog pokretača tokom pauze na poslu ili odmora od učenja.

Kapsule za kafu unose inovaciju u svet ljubitelja kafe

Kafa u kapsulama postaje sve zastupljenija u našem okruženju. Za sada su pristalice korišćenja kapsula za kafu možda u većoj meri novije generacije. Dok se drugi deo stanovništva učestalije odlučuje za poznatiju varijantu domaće kafe.

Međutim, ukoliko ste među osobama koje do sada nisu koristile kapsule za kafe, pokušajte da proširite svoje vidike. Upoznajte koje su prednosti korišćenja kapsula za kafe i možda baš sada pronađete vaš novi omilljeni ukus kafe.

Postoji bar 5 razloga zašto bi vaš novi izbor mogle da budu kapsule za kafu:

  • Jednostavne i uvek unikatno dozirane
  • Ubrzavaju proces pripreme kafe
  • Nude raznovrsnost ukusa
  • Olakšavaju pripremu espressa
  • Zadržavaju aromu kafe

Kapsule za kafu jednostavne su za upotrebu

Jedna od najupečatljivijih prednosti korišćenja kapsula za kafu jeste jednostavnost korišćenja. Mlevena kafa nalazi se direktno u kapsuli što i nakon otvaranja kapsule smanjuje prosipanje kafe prilikom dodavanja u kafe aparat. Takođe, nećete imati viška kafe prilikom pripreme jer je ona unapred dozirana u kapsuli i predviđena za pripremu 1 šoljice kafe.

Štede vaše vreme

Proces pripreme kafe sa kapsulama za kafu nikada nije bio lakši i kraći. Ne morate prethodno da se mučite mlevenjem zrna kafe, merenjem količine kafe, vode i da brinete o dodatnim podešavanjima aparata za kafu. Dovoljno je samo da kapsulu dodate u malu „fioku” u kafe aparatu i jednim pritiskom dugmeta vaša kafa je ubrzo spremna. Za samo 3-4 minuta pred vama biće šoljica kafe ukusna kao da je upravo stigla iz kafića.

Svetski izbor različitih preukusnih aroma

Kafa u kapsulama postoji na tržištu u toliko različitih ukusa, da ćete često biti u nedoumici na osnovu naziva da izaberete samo jednu, jer sve će vam se svideti. Mogu imati voćni, čokoladni, pikantan ili drugi maštovit ukus sa kojim se do sada tokom ispijanja domaće kafe niste susretali.

Kapsule za kafu olakšavaju pripremu espressa

Kada je u pitanju priprema espressa na klasičan način, trebaće vam nešto više vremena za savlađivanje upustva za korišćenje. Moraćete da pratite različita podešavanja koja se odnose na odabir zrna, mlevenje zrna, pripremu pene, temperature i drugih sitnica. Ovo sve može biti teško u slučaju da niste maheri u pripremi kafe, dok profesionalnim baristima ovaj deo neće predstavljati problem već užitak.

Međutim, ukoliko koristite kapsule za kafu sa ukusom espressa jedino o čemu ćete morati da brinete jeste količina vode. Vaš espresso biće spreman za svega nekoliko minuta. Uštedećete na vremenu prilikom pripreme zaobilazeći sve često komplikovane instrukcije za pripremu espressa koristeći kafu u zrnu.

Kapsule zadržavaju aromu kafe

Kako su kapsule hermetički zatvorene, kafa u kapsulama duže je sveža. Dok kada kupujete mlevenu kafu u većim kesicama od po 200 gr i naviše, nakon njenog otvaranja aroma kafe počinje polako da gubi svoja prvobitna svojstva.

Vrste kapsula za kafu

U Srbiji, a i šire postoji toliko različitih ukusa kapsula za kafu. One se razlikuju od proizvođača do proizvođača, prema svojstvima i načinu pripreme.

Jedne od možda najuniverzalnijih kapsula za kafu u našem regionu su Dolce Gusto kapsule za kafu. Upoznaćemo vas sa Nescafe Dolce Gusto kapsulama za kafu, samo jednim od mnogih iz naše široke palete u čijim ćete ukusima uživati svakog dana.

Odabirom bilo koje od navedenih kapsula za kafu dobićete šoljicu bogate arome svaki put. Ukoliko među prethodnim predlozima niste pronašli kapsulu za kafu željenog ukusa istražite kompletnu ponudu kapsula za kafu i izaberite svoju kombinaciju sastojaka.

Nakon što ste se odlučili da isprobate novi ukus kafe, nova aroma biti savršena samo ako je pripremate u čistom uređaju, zato ne zaboravite da aparat za kafu redovno održavate. 

Prepustite se aromama čarobnog napitka, započnite energičnije svaki dan

Kafa je aromatični napitak koji osvaja u svim svojim oblicima, samo je potrebno pronaći onu koja će u potpunosti ugrejati baš vaše srce.

Možda će to biti klasična kafa u zrnu ili jedna od modernih mešavina sastojaka smeštenih u kapsulu za kafu, izbor prepuštamo vama.

Bilo koju od njih da odaberete sigurno ćete se uz kafu lakše izboriti sa dnevnim izazovima koje neprestano zadaje današnji ubrzani tempo života.

Izaberite novu aromu kafe i pripremite šoljicu najukusnije kafe kod kuće.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR